Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Diogo Dalot – Biggles in disguise?

De börjar rulla in nu, sommarvärvningarna. Efter att Manchester United igår meddelat att man nått en överenskommelse med Shakhtar Donetsk rörande Fred blev så en 19-årig portugis på onsdagseftermiddagen den förste att presenteras som ny spelare inför säsongen 2018/19. Diogo Dalot har på bästa Bigglesvis flugit under förståsigpåares och medias radar, men på den allra viktigaste verkar han ha blivit upptäckt. José Mourinho brukar kunna sitt Portugal och sitt Porto. 

Få som följt Manchester United under säsongen 2017/18 kan påstå att det sett stabilt ut defensivt. Ännu färre är de som kan påstå att det sett stabilt ut på ytterbackspositionerna. Antonio Valencia, ställföreträdande lagkapten och den som varit med längst i dagens United, har sett hämmad ut mest hela säsongen och den offensiv som tidigare var hans signum har inte stått att känna igen. Valencia har så gott som genomgående hittat närmsta försvarare med sin inläggsfot och då defensiven egentligen aldrig varit bra är det uppenbart att det funnits problem. Lägger vi då till att det egentliga alternativet hetat Matteo Darmian så är det också rätt uppenbart var krutet skulle brännas inledningsvis denna galna sommar.

Få som följt toppfotbollen i Europa hade dock kunnat förutspå att Valencias utmanare och förmodat tilltänkte arvtagare skulle heta Diogo Dalot. Vi var många som inte hört ett knyst om killen från Braga förrän portugisisk media slog på stortrumman i slutet av förra veckan och förkunnade att 19-åringen var så gott som klar för spel i Manchester United. Dalot är född månader innan United spelade hem trippeln våren 1999 och ska, givetvis, med sina få a-lagsframträdanden i Porto ses som en spelare på tillväxt. Dalot gjorde debut i seniorlaget så sent som i oktober ifjol och har ett knappt dussin med U20- och U21-landskamper för Portugal under bältet. Ifjol, när Dean Henderson vann U20-VM med England, tillhörde Dalot det portugisiska lag som föll på straffar mot Uruguay i kvarten.

Embed from Getty Images

Vad ska vi då vänta oss av Dalot? Ja, han sägs ha en god fysik och vara taktiskt begåvad åldern till trots. Han sägs kunna spela på andra positioner än som högerback även om det är där han främst ser sig själv. Därtill sägs han besitta en bra teknik, vilket sannerligen inte varit fallet med de två alternativ vi haft ute till höger denna säsong. Valencia har levt på att peta boll och tjurrusa medan det nog får sägas vara lite oklart exakt var Darmians styrkor funnits någonstans. I tider då transfersummorna trissas upp till kolossonorma nivåer så är 19 miljoner pund för en oprövad 19-åring både okej och rätt mycket. United kan mycket väl ha köpt sig en högerback för de kommande tio säsongerna, och då är de påstådda 19 miljonerna en spottstyver. United kan också ha betalat pengarna för en spelare som får svårt att anpassa sig till tempot, intensiteten och det fysiska spelet i Premier League.

En första hint om hur han står sig och vem han är lär vi också få under sommarens USA-turné. Dalot har inga mästerskap framför sig och är förstås given i den trupp som reser västerut i juli. En bra försäsong från Dalots sida lär också vara tämligen avgörande för hur José Mourinho resonerar kring Timothy Fosu-Mensah och Axel Tuanzebe. Det är väl främst den förstnämnde som setts som ett komplement till Valencia och Dalots intåg i United är knappast något som stärker aktierna för holländaren. Mourinho har redan ett antal backar att välja mellan och att tro att det skulle finnas plats för såväl Fosu-Mensah som Dalot om Dalot gör det bra i sommar är nog en utopi.

Embed from Getty Images

Med en värvning av en spelare född år 1999 är det också tydligt att Mourinho vill signalera att han satsar på framtiden och på yngre spelare. Dalot är egentligen optimal på alla sätt och vis ur tränarens horisont. Ung, påstått kvick och teknisk, portugis och fostrad i den klubb som Mourinho gjorde till sin under tre säsonger i början av millenniet. Diogo Dalot har nu möjligheten att göra högerbackspositionen i Manchester United till sin. Ingen kan påstå att det inte finns alla förutsättningar för det.