Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Välkommen till United, Diogo Dalot

Manchester United har en ny högerback. Vad kan Diogo Dalot uträtta i världens finaste klubb? Ja, det spekulerar vi kring i den här frågeasken.

Nyförvärv två är på plats. Vad är din spontana reaktion på att United har värvat Diogo Dalot?

Gustav Brinck-Larsen: Att jag hoppas att Mourinho vet vad han gör här. Jag trodde tiden var förbi då en storklubb kunde inhandla en relativt okänd spelare till A-truppen, jag hoppas jag har fel om det.

Adam Fröberg: Mycket intressant. En spelare man har dålig koll på sedan tidigare, men knappt kan vänta på att få lära sig mer om.

Johannes Johansson: Alltid kul när yngre och, uppenbart, talangfulla spelare värvas in. Eftersom jag inte har allt för stor koll på honom känns det svårt att uttala sig mer än så.

Marcus Beijar: Att det var väntat med förstärkning defensivt och kanske främst på ytterbackspositionerna i det här skedet av sommaren. Att det skulle bli just Diogo Dalot tror jag nog ingen kunnat förutspå, så visst är det med viss förvåning man tar sig an nyheten.

Sarah Svensson: Kul med nytt i försvarslinjen! Välbehövligt.

Mikael Österdahl: Kul! Att identifiera de bästa unga spelarna och hämta dem är precis det jag tycker att United ska göra. Givetvis i kombination av med värvningar för startelvan.

Okej, men har du ens sett honom spela?

Gustav Brinck-Larsen: Nej.

Adam Fröberg: Ytterst, ytterst lite. Har tittat på Dalots insats mot Liverpool i efterhand samt en hel del highlights, men dom får man ju givetvis ta för vad dom är.

Johannes Johansson: Nej!

Marcus Beijar: Ja, utan att veta om det egentligen. Såg Porto möta Liverpool i Champions League i mars. Skulle ljuga om jag sa att jag har en aning om hur han spelade.

Sarah Svensson: Nej.

Mikael Österdahl: Haha, jag hade inte ens hört hans namn för ett par veckor sedan.

Tror du att han är redo att utmana om en plats i startelvan redan säsongen 2018/19?

Gustav Brinck-Larsen: Baserat på hur Valencia spelade 17/18 så måste vi ha en kille som är det, så av den anledningen hoppas jag på ja. Men eftersom jag aldrig har sett killen så kan jag inte med gott samvete svara ja.

Adam Fröberg: Ryktena säger att han ska stå lite bakom Valencia för att lära kommande säsong, men gör han det tillräckligt bra (vilket jag verkligen hoppas) så kan jag inte se varför han inte kan bli förstavalet till höger under säsongen.

Johannes Johansson: Har svårt att se honom gå före Valencia per omgående. Men potentialen finns uppenbarligen där, så förmodligen blir han en rotationsspelare som får sina chanser.

Marcus Beijar: Det återstår ju att se. Fortsätter Valencia sin väg neråt som fotbollsspelare så är det ju inte alls omöjligt. Beror också på hur snabbt han acklimatiserar sig till engelsk fotboll, förstås.

Sarah Svensson: Har verkar ha haft en väldigt positiv utvecklingskurva sedan han kom upp i Portos ordinarie lag. Självklart kommer han behöva acklimatisera sig något men vem som helst skulle väl kunna vara aktuell för start på höger respektive vänster backposition i dagsläget.

Mikael Österdahl: Det skulle förvåna oerhört. Han är trots allt extremt oerfaren och Mourinho brukar vara försiktig med unga spelare. Ska Dalot utmana på allvar måste han nog visa att han är några klasser bättre än Valencia, vilket känns osannolikt så här tidigt.

Att låna ut honom, kan det vara aktuellt?

Gustav Brinck-Larsen: Utlåningar är alltid aktuellt för unga spelare som inte är ordinarie i A-laget men för bra för U23. Men jag ser inte poängen att värva in en kille för 19 miljoner pund om han sedan skall lånas ut.

Adam Fröberg: Nej, det tror jag inte det minsta. Så som det talas om honom – från både Mourinho och andra – ska han vara redo att konkurrera direkt. Så bra ska han redan vara.

Johannes Johansson: Nej, det tror jag inte. Men samtidigt är det svårt att bedöma när det gäller en spelare man har alldeles för dålig koll på.

Marcus Beijar: Jag tror inte det. Jag tror att det snarare är Timothy Fosu-Mensah som lånas ut.

Sarah Svensson: Jag ser gärna att vi får in spelare som vi behåller och som får lov att spela med truppen. Vi behöver få nya spelare på plats på försvarskanterna!

Mikael Österdahl: Nej, inte den här säsongen i alla fall. Det hade kunnat vara ett alternativ om han hade hämtats från en engelsk klubb. Men att skicka honom tillbaka till Porto tror jag inte skulle vara bra, första prioritet nu är att han anpassar sig till den engelska fotbollen. Ge honom en säsong att växa till sig i United, visar det sig sen att han fortfarande inte är redo kanske det kan diskuteras på nytt.

Om vi utgår från att en vänsterback tänkt för startelvan värvas, är du nöjd med ytterbacksuppsättningen då?

Gustav Brinck-Larsen: Om Shaw lämnar behöver vi ju egentligen två vänsterbackar, eftersom vi då saknar vänsterback i truppen (nej, Young är ingen vänsterback). Men visst, en vänsterback direkt in i startelvan så är jag väl nöjd, även om jag inte är helt övertygad om att Valencia är rätt kille för att vara förste högerback längre. Men jag räknar med att den gode Antonio får mer avlastning nästa säsong och då kan prestera bättre när han väl spelar.

Adam Fröberg: Ja, så länge vänsterbacken som värvas in är en mer prövad spelare (helst Alex Sandro), känns det tryggt. I det fallet skulle vi ha en bra balans på de positionerna, som kan bidra likväl offensivt som defensivt. Bra ålder på spelarna också.

Johannes Johansson: Om Darmian, Blind och Rojo säljs – så ja!

Marcus Beijar: I den bästa av världar så skulle vi inte behöva fler försvarare. Nu är ju dock Luke Shaw inte den han värvades som och då är det ju naturligt att det pratas förstärkning till vänster. Får vi in en ytterback till som gör 30-35 matcher i ligan så är jag nöjd med kanterna, ja.

Sarah Svensson: Utgår fortfarande med att vi blir av med Darmian och Blind. Sen hoppas jag att Shaw ska komma i spel igen. Gör han det börjar vi närma oss något som känns lovande men vilka som blir de självklara startspelarna känns oklart.

Mikael Österdahl: Egentligen inte. För jag tycker att det är på de båda ytterbackspositionerna som vi har störst uppgraderingspotential. Jag hopas att jag har fel men jag kan inte föreställa mig att Dalot redan nu är på den nivå jag förväntar mig att en ytterback i United ska vara på. Att en vänsterback ansluter ser jag som en självklarhet men att vi skulle värva tre ytterbackar på en sommar ser jag som uteslutet.