Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda 2017/18, del 3: Titellösa säsonger är dåliga säsonger

Vi har kommit till den avslutande delen i vår säsongssammanfattande frågelåda. Den här gången fokuserar vi på José Mourinho och kommer dessutom med vårt helhetsomdöme för säsongen.

José Mourinho ledde United till en andraplats i ligan men i cuperna gick det sämre. Hur bedömer du managerns säsong?

Marcus Beijar: Den är dålig. Titellösa säsonger är dåliga säsonger, speciellt då spelet ser ut som det gör.

Gustav Brinck-Larsen: Godkänd, precis. Hade det varit ett prov i skolan hade han haft precis det antal rätt man behöver för att klara godkänt, efter att läraren rättat en fråga lite snällt. Men ligan är faktiskt godkänd, vi kan inte klandra honom för att City gör en monstersäsong och topp två är inte dåligt även om man alltid vill vinna. Ligacupen är klart underkänd, men också ganska irrelevant, FA-cupfinal är bra även om det alltid suger att förlora en final. Det är Champions League som är sorgebarnet, att åka ut på det sättet var inte okej. Notera också att jag aldrig räknat med ”roligt” spel från Mourinho, och därför inte värderar det särskilt högt i min bedömning.

Björn Appelgren: Ej godkänt. Noll titlar är ett misslyckande. Men mej, jag tillhör inte #mourinhoout-gänget.

Adam Fröberg: Underkänt. För att göra det kort, med materialet Mourinho haft att tillgå ska det gå att göra så mycket bättre än han lyckats med. Spelar man den typ av cyniska och tafatta fotboll som Mourinho står för, är det enda sättet att väga upp det med genom att vinna titlar. Det lyckades inte Mourinho göra. Eftersom att han blir kvar; bättre lycka nästa säsong!

Mikael Österdahl: Underkänt, förstås. Vi var inte med i titelstriden, vi misslyckades i Champions League och vi vann inget. Ser vi till spelarna så har vi ingen eller negativ utveckling på nästan alla spelare, jämfört med förra säsongen och före Mourinho.

Vem var säsongens manager i Premier League?

Marcus Beijar: Frank De Boer? Nä. Roy Hodgson, som fixade kontraktet åt Palace.

Gustav Brinck-Larsen: Det måste väl ändå bli Sam Allardyce. Kom till Everton 30 november då han skrev på kontrakt över denna och nästa säsong. 26 matcher blev det, där han vann tio, vilket gjorde att Everton slutade åtta i tabellen, vilket väl är rätt normalt för dem. Då får Allardyce sparken och kan (enligt rapporter) casha ut runt 50 miljoner svenska kronor för att inte träna Everton nästa säsong. Sådant måste vi uppmärksamma, så ge honom priset.

Björn Appelgren: Sean Dyche, Burnley. Enda managern som på riktigt överträffade förväntningarna. Alla storklubbstränare, utom Pep och Klopp möjligtvis, har ju underpresterat

Adam Fröberg: Pep Guardiola. Trots uppbackningen av multimiljard-landet, har spanjoren vunnit ligan i överlägsen stil samt slagit alla möjliga rekord. Detta med en offensiv och rolig fotboll. Låt detta vara en engångsföreteelse.

Mikael Österdahl: Det är väl han hos den stökiga grannen men jag vill ändå slå ett slag för Sean Dyche. Han ledde Burnley till en sjundeplats med lirare som i många fall inte ens skulle tillhöra toppen i League One.

Embed from Getty Images

Vilka managers borde skämmas för sitt arbete under säsongen som gick?

Marcus Beijar: José Mourinho, Frank De Boer, Ronald Koeman, Tony Pulis och Paul Lambert.

Gustav Brinck-Larsen: Alan Pardew, trots att hans WBA slog ut Liverpool i FA-cupen. Men 18 ligamatcher som gav en seger, fem oavgjorda och tolv förluster är inget han kan vara stolt över. Det ledde också till att WBA, med en alldeles för bra trupp, åkte ur.

Björn Appelgren: Wenger och Conte absolut. Även Lambert, Carvalhal, Pardew, Pellegrino, Hughes, Clement, Pulis. Men framförallt Koeman, Bilic och De Boer.

Adam Fröberg: En manager står högst upp på tronen här: Alan Pardew. Kul statistik: Om man räknar bort perioden Pardew skötte West Brom, så skulle laget slutat på övre halvan i tabellen. Nu åkte man istället ur.

Mikael Österdahl: Jag ursäktar de som ersatte sparkade managers, Guardiola, Benítez, Howe och Wagner. Resten tycker jag av olika anledningar ska skämmas. Ja, Dyche ska förstås också skämmas. Är grundtaktiken åtta utespelare i eget straffområde ska du skämmas hur mycket ditt lag än överpresterar.

Embed from Getty Images

Manchester city vann ligan. Kommentar på det?

Marcus Beijar: Nej.

Gustav Brinck-Larsen: Inte oväntat, mer än att de skulle göra det så överlägset. Men laget har byggts under många år och en ligatitel i år var inte förvånande.

Björn Appelgren: Nej.

Adam Fröberg: Usch.

Mikael Österdahl: Är rätt säker på att det finns en regel som säger att lag som förlorar mot Wigan automatiskt ska bli av med titeln. Och om den regeln inte finns borde den stiftas illa kvickt. Du är lika värdig mästare om du förlorar mot Wigan som Arsenal var obesegrade säsongen 2003/04.

Embed from Getty Images

Wolves, Cardiff och Fulham gick upp. Tankar om det?

Marcus Beijar: Godtas, förutom Cardiff. När vi äntligen slapp Swansea kom Cardiff upp istället. Ge mig Nottingham eller Leeds istället.

Gustav Brinck-Larsen: Nej, inte per nu. Välkomna räcker väl.

Björn Appelgren: Kul att Fulham gick upp igen. Jag har bott där!

Adam Fröberg: Kul! Framförallt Wolves och Fulham spelar en underhållande fotboll att titta på. Cardiff lär väl åka direkt ur igen, men kul att vi fortsatt har ett walesiskt lag representerat i Premier League.

Mikael Österdahl: Jag känner något slags sympati både för Wolves och Fulham, så kul! Extra kul blir att se Ryan Sessegnon – som United måste värva, så är det bara – i Premier League.

West Brom, Stoke och Swansea åkte ut. Kommer du att sakna något av lagen?

Marcus Beijar: Kommer att sakna West Bromwich, det är ändå en rätt genuin klubb på en mysig arena. De övriga? Inte det minsta.

Gustav Brinck-Larsen: Nu (som typ alla sagt) kan man ju inte använda ”kan han göra det en regnig kväll i Stoke?” längre, och det är ju synd. I övrigt är inget av lagen jag egentligen har någon direkt relation till.

Björn Appelgren: Nej.

Adam Fröberg: Sakna och sakna, nja. De har sin charm på sina egna sätt, men lagen som tog sig upp känns desto mer intressanta.

Mikael Österdahl: Stoke står för den bästa nedflyttningen någonsin. Äntligen! (Nej, jag har inte glömt Leeds, city och Sunderland.) Snälla, låt dem aldrig komma tillbaka.

Embed from Getty Images

Var United bättre säsongen 2017/18 än 2016/17?

Marcus Beijar: Nej. Inga titlar och än sämre spel.

Gustav Brinck-Larsen: Årets svåraste fråga att svara på? Ja, och nej. Utvecklingen i ligan går inte att förneka, och hade vi haft något att spela för där sista månaden så hade vi kunnat hamna närmare 90 poäng. Så det är bra. Men uttåget ur Champions League ligger som en dämpande filt, och när FA-cupfinalen blev förlust fick vi ingen kompensation därifrån heller. Så, efter lång fundering, och med vad jag satte för kriterier inför säsongen för att den skulle vara godkänd så svarar jag nej. Fast också ja.

Björn Appelgren: Stabilare ja. Men inga titlar så, nej. Så här: vi hade en bättre trupp och det hjälpte oss ofta. Men om vi var så mycket bättre egentligen… Nej.

Adam Fröberg: Poängmässigt, ja. Titelmässigt, nej. Kan ändå känna att vi varit snäppet bättre totalt sett, mycket på grund av ligaspelet och vårt facit mot de andra topplagen, som förbättrats åtråvärt.

Mikael Österdahl: Nej, det tycker jag inte. Visst, vi var resultatmässigt bättre i ligan men vi vann inget och fick samma Champions League-belöning. Förra säsongen hade vi väldigt mycket motflyt i ligan, den här säsongen tvärtom. Jag är inte alls övertygad om att vi 2017/18 var ett bättre fotbollslag än 2016/17 och två titlar är givetvis två titlar fler än noll titlar.

Embed from Getty Images

Vad blir ditt helhetsomdöme av Uniteds säsong?

Marcus Beijar: Att den var icke godkänd.

Gustav Brinck-Larsen: En rätt tråkig säsong, framförallt våren nu. Ligan var avgjord tidigt, vår CL-grupp innehöll inget extra i form av lag som var roliga att möta, och Uniteds spel var generellt mediokert. Så det är en säsong vi inte kommer minnas mycket av i framtiden.

Björn Appelgren: Förbättring genast!

Adam Fröberg: Inte tillräckligt bra. En CL-plats är ett minimum för United, men inte enhälligt tillräckligt för ett godkänt betyg. Önskade och trodde på så mycket mer inför säsongen.

Mikael Österdahl: Underkänt, med samma motivering som jag underkände José Mourinho. Om några år kommer vi att minnas 3-2 mot city och De Geas räddningar. Inget annat.

Embed from Getty Images

Vad har du för önskemål inför nästa säsong?

Marcus Beijar: Att vi spelar roligare fotboll, på riktigt utmanar om titeln och att vi gör oss av med Mourinho.

Gustav Brinck-Larsen: En ligatitel. Hur det ser ut skiter jag högaktningsfullt i, men jag vill ha en ligatitel, och för att få det behöver United värva in tre fyra klasspelare. Vänsterback, innermitt och högerytter är mest skriande.

Björn Appelgren: Ett bättre anfallsspel.

Adam Fröberg: Roligare fotboll och minst en titel, helst av större slag.

Mikael Österdahl: Att laget får anfalla.