Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 2: Clash of Cojones

VM är igång på riktigt. Efter Rysslands kross igår fick vi idag två sent avgjorda 1-0-matcher, och utöver det en fenomenal kvällsmatch mellan Spanien och Portugal. Däremot kan man fråga sig vem som egentligen stod i Spaniens mål, för inte kan det ha varit vår David de Gea.

United överallt

Okej, den mellanrubriken kanske är lite av en överdrift, men faktum är att det i alla fall var Unitedkoppling i samtliga dagens tre matcher.

I den första fick vi se Guillermo Varela spela 90 minuter för Uruguay när de besegrade Egypten med 1-0, något jag inte förväntade mig att han skulle göra. Varela varken gjorde bort sig eller glänste, vilket väl som högerback får anses som godkänt i sin VM-debut.

I övrigt var det mest noterbara från matchen att Salah blev kvar på bänken hela matchen, hade han varit helt frisk borde han kanske blivit inbytt med kvarten kvar för att kontra in ett segermål. Istället var det José Gimenez som i matchminut 89 nickade in matchens enda mål för Uruguay.

Embed from Getty Images

Match två slutade med VM:s första skräll, då Iran tack vare ett självmål i den 95 minuten lyckades vinna mot Marocko. Carlos Queiroz gjorde som vi förväntade oss med Iran; ställde upp en stark defensiv och försökte kontra. 64 % bollinnehav för marockanerna talar sitt tydliga språk, men de hade samtidigt bara 3-2 i skott på mål.

Segern var Irans blott andra i VM-historien, den första kom 1998. Både 2006 och 2014 kryssade de en och förlorade två matcher, så Queiroz kommer leda laget till deras näst bästa VM någonsin – minst.

Kul detalj, för oss svenskar, är att Saman Ghoddos var den som ordnade frisparken som ledde till segermålet, efter att han blivit inbytt i den 85 minuten. Mindre kul detalj är att vuvuzelorna hade hittat tillbaka till VM-läktarna. Måtte dessa tas ifrån samtliga supportrar som går in på arenorna framöver.

Embed from Getty Images

Kvällens sista match var den med klart mest Unitedanknytning, och den enda där vi hade en aktiv Unitedspelare på plan, nämligen David de Gea. En de Gea som återigen gjorde ett misstag i landslaget. I träningsmatchen mot Schweiz i början av juni stod han för ett stort misstag som gjorde att schweizarna kunde kvittera.

Idag stod han för ett än större misstag. Just före halvtid sköt Ronaldo från strax utanför straffområdet, ett hårt skott som gick lågt, rakt mot de Gea som bara skulle ta ner händerna och stoppa bollen. Istället verkade han ha såpa på fingrarna, och inte tillräckligt med kropp bakom boll, vilket ledde till att den retsamt rullade in i nätmaskorna.

Embed from Getty Images

De Gea hade fått kapitulera en gång tidigare under matchen och fick även kapitulera en gång efter, även dessa gånger var det Ronaldo som stod för målen. Det första kom dock från straffpunkten, så det kan vi inte lasta de Gea för, och det andra var en sån där drömfrispark som bara Ronaldo och ett fåtal andra spelare i världen kan stå för, så inte heller där kan de Gea lastas. Men han lär inte sova gott efter sitt misstag.

Ja, Cristiano Ronaldo, apropå spelare med Unitedkoppling. Han gjorde alltså tre mål och var hela tiden Portugals främsta hot offensivt, så som vi förväntar oss att han skall vara. Inte bara gjorde han hattrick, det var också det fjärde VM:et han gör mål i, vilket placerar honom i en exklusiv skara med Pelé, Uwe Seeler och Miroslav Klose av spelare som gjort mål i fyra VM. Vågar vi hoppas på att han siktar på att fortsätta i landslaget i fyra år till, för att försöka bli den förste som gör mål i fem VM?

Utöver Ronaldo fanns även Piqué med Unitedkoppling på plan. Han gjorde 90 minuter, och jag minns helt ärligt inte mycket av honom. Han jobbade hem bra vid en kontring, och skötte sig i stort okej utan att glänsa nämnvärt. Var dock den som drog på sig frisparken som gjorde att Ronaldo kunde kvittera till 3-3, vilket ger ett litet minus.

Morgondagen

Imorgon har vi inte bara tre, utan fyra matcher. De är som följer.

Frankrike – Australien (12.00) SVT 1
Argentina – Island (15.00) SVT 1
Peru – Danmark (18.00) TV4
Kroatien – Nigeria (21.00) TV4

Vi får alltså se Paul Pogba till lunch imorgon. Och nog skall han väl kunna få en bra start på mästerskapet, när det är Australien som står för motståndet. Jag har visserligen en svaghet för Australien (och än mer för Nya Zeeland, som tyvärr missade VM), men i den här matchen skall Frankrike bara köra över dem. Två, tre, kanske till och med fyra måls marginal skall inte vara omöjligt.

I matchen efter är det inte omöjligt att vi får se Marcos Rojo. Försvaret är Argentinas akilleshäl, och Rojo kan mycket väl få starta, även om han på intet sätt är helt given i startelvan. Det hade varit oerhört roligt att få se honom, även om han inte är min favorit i United så vill jag att det skall gå bra för alla spelare som tillhör vår klubb.

Res med oss till Manchester!