Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tevematcher 2018/19: När spikas spelschemat

I torsdags fick vi säsongens spelschema. Problemet är bara att det som alltid kommer att ske förändringar. För svenska Manchester United-supportrar som har tänkt resa till Manchester är det givetvis av största vikt att veta när matcherna spelas.

I den här artikeln försöker vi därför reda ut när spelschemat spikas. Några exakta svar kan vi inte ge. Med historien som grund kan vi ändå komma med kvalificerade gissningar.

Säsongen 2018/19 gäller att det mesta är som säsongen 2017/18. Teveavtalet för Premier League är nu inne på år tre av tre. I Uefas turneringar inleds en ny treårscykel men det medför inga förändringar för när matcherna spikas.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och där återfinns även Muss Unitedkalender.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Som alltid är spelschemat preliminärt. Vi vet av hävd att enbart ett fåtal av Uniteds matcher spelas på lördagar klockan 16.00. Exakt när matcherna spelas vet vi först när tevebolagen och polisen har sagt sitt.

I år, precis som förra året, har Premier League på sin hemsida publicerat information om när matcherna ska spikas:

 • Matcher i augusti och september: 6 juli
 • Oktober och november: 7 augusti
 • December och januari: 12 oktober
 • Februari: 12 december
 • Mars: 25 januari
 • April: 22 februari
 • Maj: 5 april
 • Sista omgången: efter att alla klubbar har spelat 37 matcher (detta gäller enbart tevebolagens val av matcher, den sista omgången spelas söndagen den 12 maj)

Nu litar vi inte fullt ut på detta och förra året. Premier League är bra på att lova att matcherna ska spikas ett visst datum, sämre på att faktiskt hålla det som lovas.

De första månaderna brukar planeringsschemat hålla ganska bra, därefter sämre. Decembermatcherna levererades en vecka för sent förra året, januarimatcherna (som skulle ha kommit samtidigt som decembermatcherna) 22 dagar för sent och februarimatcherna 10 dagar för sent. Därefter lyckades de bättre under säsongsavslutningen.

Därför ger vi som referens de datum som spelschemat har spikats föregående säsonger.

MATCHDATUMSPIKAT 2017/18SPIKAT 2016/17SPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september6 juli7 juli3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober – november11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December19 oktober14 oktober8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari3 november14 oktober13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari22 december13 december17 december19 december10 december4 december2 december
Mars24 januari25 januari21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April27 februari28 februari26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Maj4 april30 mars/12 april5 april2 april4 april10 april9 april
# Det tidigaste datum som matcherna har spikats markeras med fet stil och det senaste datumet markeras med kursiv stil.
# I enstaka fall inkluderas även nästa månads första match då matcherna för en månad spikas.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas och i mars och april.
# Säsongen 2016/17 spikades majmatcherna i två omgångar. Matcherna för första veckan i maj spikades den 30 mars medan matcherna den andra veckan i maj spikades den 12 april.
# Majdatumet för 2011/12 är hämtat från säsongen 2009/10, då EM förkortade säsongen 2011/12.

Som framgår av tabellen spikades matcherna den gångna säsongen generellt sett sent, rekordsent i december och februari.

Aktuella matchtider

På lördagar är det som vanligt tre tider som är aktuella. Den tidiga lördagsmatchen spelas 13.30. Klockan 16.00 spelas de matcher som inte väljs ut för tevesändning och som heller inte flyttas av annan anledning. Den sena lördagstiden är 18.30.

Tevebolagen ska placera 28 matcher på lördagar klockan 13.30 och 28 matcher på lördagar klockan 18.30.

Även på söndagar finns det två matchpaket om 28 matcher vardera. Den tidiga söndagsmatchen ska börja 14.30-15.15 medan den sena matchen har avspark 17.00-17.30.

Viss variation förekommer, då någon av lördagsmatcherna kan flyttas till 13.00 på söndagen (generellt då Europa League-spel omöjliggör match på lördagen).

Det finns också ett paket på 28 kvällsmatcher. Dessa ska antingen spelas på måndagar klockan 21.00 eller på fredagar klockan 20.30-21.00. Här är regeln att det maximalt får vara 10 fredagsmatcher och därmed minst 18 måndagsmatcher.

Förra året spelades det sex fredagsmatcher, säsongen 2016/17 sju fredagsmatcher, varav sex visades på teve i England. Så vi kan utgå från att det blir ungefär lika många den här säsongen.

Att notera är att ligan inleddes på en fredag förra året. Kanske får vi en repris på det i år.

I tillägg till de fem huvudpaketen är det avtalat för ytterligare åtta tevesända (i England) lördagsmatcher och ytterligare sex söndagsmatcher. Vidare sex matcher för omgångarna mitt i veckan (bara två matcher per omgång) och åtta helgdagsmatcher (julperioden).

Omgångarna mitt i veckan spelas som regel 20.45 eller 21.00.

För den som har tänkt att boka en resa är det alltid värt att dubbelkolla matchdatum.

Cupmatcher 2018/19

Manchester United deltar även den här säsongen i Champions League. Där gäller som alltid att matcherna spelas på tisdagar och onsdagar (undantaget finalen som är på en lördag). Nytt är att avsparkstiderna har förändrats. Matcherna kommer nu att börja antingen 18.55 eller 21.00.

En tycker att tevebolagen kan studera spelschemat och konstatera att Champions League börjar tisdagen den 19 september. Därmed är det olämpligt att lägga matcher för Champions League-lag söndagen den 17 september. Nu funkar inte tevebolagen så. Ofta tycker de att söndagen den 19 september (som exempel) är ett väldigt bra datum för match. Sen hoppas de helt enkelt att Champions League-laget ska råka få en onsdagsmatch. Därför förekommer ofta notiser om att matcher kan flyttas även när spelschemat spikas.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas på tisdagar och onsdagar. Generellt har ligamatcherna företräde, har ett lag ligamatch på söndagen brukar det betyda att ligacupmatchen i omgången efter läggs på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel, då skulle det vara alldeles för enkelt för oss supportrar att planera. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. I händelse av omspel spelas detta normalt en och en halv spelvecka efter den ordinarie omgången och omspelet brukar fastställas bara någon dag efter den första matchen (undantag förekommer dock, som i fallet med Uniteds omspel mot Chelsea våren 2013). Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen (tisdagar och onsdagar för omspel). FA-cupens kvartsfinaler och semifinaler flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 och finalen ligger helger då det inte spelas någon ligafotboll. När det gäller omspel har ligamatcherna företräde. Sedan säsongen 2016/17 gäller att det inte kan bli omspel i kvartsfinalerna. Från och med säsongen 2019/20 (det vill säga säsongen som börjar om ett drygt år) försvinner omspelet även från åttondelsfinalerna. Då kommer åttondelsfinalerna också att spelas mitt i veckan. Men den kommande säsongen gäller alltså helgmatch och omspel.

När EFL har meddelat datumen för ligacupen den här säsongen återkommer vi med en artikel om säsongens cupmatcher.

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa helger ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester city alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att man i möjligaste mån undviker att supportrar från flera olika klubbar sammanstrålar på en viss tågstation.
 • Man får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • De som spelar hemma i omgång 1 har bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska lagen ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om laget har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen.

Det rapporterades tidigare i år att det fanns en överenskommelse om att topp 6-lag inte skulle kunna mötas i första eller sista omgången. Då Arsenal inleder mot Manchester city kan vi konstatera att det inte stämmer.

Tevematcher i Sverige

Som svensk Unitedsupporter är det lämpligt att ha ett gott förhållande till Viasat. De har nämligen rättigheterna till de flesta turneringarna som United deltar i. Viasat visar Premier League, Champions League och ligacupen. Oklart hur det blir med FA-cupen. (Skulle United via gruppspelet i Champions League degraderas till Europa League tar Discovery över.)

Premier League

Viasats har rätten att visa Premier League till och med säsongen 2021/22 (avtalet förlängdes den här veckan). Inga förändringar har aviserats, vilket betyder att Viasat fortfarande bara får sända de matcher som visas på teve i England samt en match på den traditionella 16.00-tiden på lördagar.

FA-cupen och ligacupen

I de engelska cuperna brukar tevebolagen vara väldigt bra på att välja ut Manchester United för tevesändning. Sänds United på teve i England gäller normalt också att United visas på teve i Sverige.

Den gångna säsongen köpte Discovery rätten att sända FA-cupen av Viasat. Jag har inte lyckats hitta någon information för om det bara gällde säsongen 2017/18 eller för återstoden av avtalsperioden. I maj 2017 säkrade Viasat rättigheterna för FA-cupen till och med säsongen 2023/24.

Oavsett vilka som nu sänder så är avtalet på 80 FA-cupmatcher. I avtalet för FA-cupen ingår även Community Shield (igen, oklart om det blir Discovery eller Viasat).

Viasat har rätten att sända ligacupen till och med säsongen 2021/22. Rättigheten inkluderar Championship.

Mer om Viasats avtal för FA-cupen och ligacupen finns på Viaplay.se medan Mynewsdesk har information om att Discovery förvärvade FA-cupen tidigt i år.

Champions League och Europa League

Viasat har sänt Champions League sedan turneringen blev Champions League 1992. Samtliga matcher i turneringen visas på teve i Sverige. I våras tecknades ett nytt avtal och åtminstone över säsongen 2020/21 kommer Viasat att sända Champions League (läs mer på Viasats hemsida).

Discovery har rättigheterna för Europa League till och med säsongen 2020/21, berättar Discovery. Förhoppningsvis behöver vi inte bekymra oss om det.

Tevematcher i England

I England älskar de höjdpunktsprogram.

Premier League

Precis som det svenska avtalet för Premier League går det engelska avtalet in på sin sista säsong. Därmed inga förändringar att vänta den kommande säsongen.

Avtalet för säsongerna 2019/20 till och med 2021/22 tecknades under våren. Det innebär vissa förändringar, framför allt fler tevesända matcher, men det tar vi inför nästa säsong.

Det nuvarande avtalet ger Sky Sports och BT Sport rätten att sända 168 matcher. Sky har 126 matcher och BT har 42 matcher.

Sky Sports har den tidiga lördagsmatchen, samtliga söndagsmatcher, måndags- och fredagsmatcherna samt helgdagsmatcherna. BT Sport har den sena lördagsmatchen, de sex veckomatcherna och de åtta ospecificerade lördagsmatcherna.

Som vanligt har Sky Sports de flesta av de bästa matcherna, de har förstavalet i 26 omgångar och 31 andrahandsval.

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram. Det är BBC som har de rättigheterna, vilket resulterar i det klassiska programmet Match of the Day (sent på lördagar) och MOTD2 (sent på söndagar). Nytt från och med säsongen 2016/17 är att BBC också får sända ett magasinprogram mitt i veckan. Avtalet löper som de andra avtalen över säsongen 2018/19.

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fem paket) och Talksport (tre paket) vann och får totalt sända 232 matcher i radio. Återigen är avtalsperioden till och med säsongen 2018/19.

Champions League och Europa League

BT Sport har rättigheterna till Uefas turneringar. De tecknade nytt avtal i våras (BBC) och behåller rättigheterna över säsongen 2020/21. I avtalet har de också rätten till ett höjdpunktsprogram.

FA-cupen

BBC och BT Sport delar på rättigheterna för FA-cupen. Vi går in på ett nytt avtal den här säsongen, giltigt till och med säsongen 2020/21. I det nya avtalet har BBC 16 matcher medan BT Sport kommer att sända 30 matcher per säsong (en match till per omgång i de fem första omgångarna).

Ligacupen

Sky Sports har rättigheterna till EFL:s turneringar (ligacupen, Championship, League One, League Two och Football League Trophy). Avtalet gäller åtminstone till och med säsongen 2018/19 med en option på att förlänga avtalet ytterligare en säsong. Totalt 148 matcher, varav 15 från ligacupen. Discoveryägda Quest har höjdpunktsrättigheterna i fyra säsonger från och med säsongen 2018/19 (Eurosport).

Community Shield

BT Sport har Community Shield till och med 2018. Gissa vad? Det finns ett höjdpunktsprogram! Det har BBC.