Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 9 och 10: Ibland suger fotboll

Efter gårdagens uppehåll på grund av midsommar är vi idag tillbaka med vår VM-bevakning, och fram till bara för några minuter sedan (när detta skrivs) var det en förhållandevis positiv skribent bakom tangenterna. Sedan fick Tyskland en frispark, en svensk målvakt gjorde ett dåligt jobb som släpper hela bortre hörnet och vips så var man någonstans nere i källaren.

Midsommarafton

Vi börjar dock med att lite snabbt gå igenom matcherna på midsommardagen.

Brasilien – Costa Rica

Ett Brasilien som bara skulle vinna, men som behövde övertid för att göra det. Första målet efter 91 minuter utav Coutinho, och det andra efter 97 utav Neymar. Vad jag har förstått skall Neymars mål vara det tidsmässigt senaste mål som gjorts under ordinarie tid i ett VM, vad det nu är värt.

Fred fick dessvärre inte spela alls.

Nigeria – Island

Island är ju lite av ett favoritlag i Sverige, säkert mycket tack vare Lasse Lagerbäcks historia med laget men också för att det är ett nordligt underdoglag.

Embed from Getty Images

Efter 1-1 mot Argentina fanns förhoppningarna om att ta ett stort kliv mot en åttondelsfinal. Tyvärr så fungerade det inte alls, och Nigeria vann istället med 2-0 – något som gör att man måste vinna över redan slutspelsklara Kroatien i sista matchen, och samtidigt får inte Nigeria vinna.

Händer det, att Island vinner och Argentina vinner eller det blir oavgjort mellan dem och Nigeria, då blir det en målskillnadsaffär om andraplatsen. Spännande värre.

Serbien – Schweiz

Serbien vann sin första match mot Costa Rica, och det började bra även mot Schweiz då man tog ledningen efter endast fem minuter. Laget såg ut att storma mot en slutspelsplats, men då vände schweizarna och avgjorde efter 90 minuter.

2-1 till dem innebär att Serbien måste vinna sin sista match mot Brasilien, eller spela oavgjort och hoppas att Costa Rica vinner med två mål eller mer mot Schweiz. Något som känns sådär sannolikt. Fördel Brasilien och Schweiz med andra ord.

Midsommardagen

Tre matcher även idag, och med betydligt med Unitedkoppling än gårdagens.

Belgien – Tunisien

Belgarna i stort, och i synnerhet Romelu Lukaku och Eden Hazard, hade roligt mot Tunisien. 5-2 slutade matchen, och både Lukaku och Hazard gjorde två mål. För Lukaku innebär det att han nu är Belgiens meste mästerskapsmålskytt någonsin, samt att han tillsammans med Ronaldo toppar skytteligan i VM.

Embed from Getty Images

Ett orosmoln dock är att Lukaku efter knappa timmen byttes ut med en ankelskada, och skall vara ett orosmoln för sista matchen i gruppen. De skall dock med all säkerhet redan vara slutspelsklara då, det avgörs imorgon England möter Panama. Engelsk vinst där, eller oavgjort, och belgarna är klara för slutspel. Då blir det en avgörande match mellan just England och Belgien och gruppsegern, något som man säkert vill ha Lukaku tillgänglig till, men det finns en risk att han behöver vila då för att vara redo till åttondelsfinalen.

I och med Lukakus skada så fick Fellaini göra sina första minuter i mästerskapet också.

Sydkorea – Mexiko

I dagens andra match fick en före detta Unitedspelare göra det matchvinnande målet. Efter att Carlos Vela gjort 1-0 på straff så utökade Chicharito till 2-0 i mitten av den andra halvleken.

Tottenhamns Son reducerade på stopptid, men närmare än så kom inte Sydkorea. Koreanerna är dock, trots två förluster, inte matematiskt utslagna ur VM. Slår de Tyskland, och Mexiko vinner över Sverige, så slutar Sverige, Tyskland och Sydkorea alla på tre poäng, och det blir en målskillnadsaffär. Chansen är liten, men den finns där.

Tyskland – Sverige

Och så kommer vi till kvällens debacle. Föga förvånande dominerade tyskarna matchen, och försökte med sina låga inspel såra det svenska försvaret. Sverige tog dock ledningen, då Ola Toivonen gjorde ett mål som vagt påminde om Kennet Anderssons mot Brasilien 1994.

Innan dess skulle dock Sverige haft en straff, om Jerome Boateng minst ett gult kort. Domaren blåste dock inte, och VAR användes av någon bisarr anledning inte. Oerhört, oerhört märkligt, och det skulle förvåna mig om inte den polske domaren gjorde sin sista match i detta VM-slutspel.

Direkt i andra halvlek kvitterade dock tyskarna genom Marco Reus, på just ett lågt inspel. Då trodde man kanske att tyskarna skulle göra över Sverige, men Lindelöf och Granqvist ledde det svenska laget bra och stod emot allt. Boatengs utvisning kom inte i första halvlek, men väl i andra då han på elva minuter drog på sig två varningar.

Svenskarna fortsatte dock vara passiva, istället för att försöka pressa högre i och med det numerära överlaget, och Robin Olsen fick först göra en svettig räddning, sedan se inhoppande Brandt skjuta i stolpen innan Timo Werner (potentiellt bästa spelare idag) fick en lätt frispark strax utanför straffområdet nere på vänster sida för tyskarna.

En kort petning gjorde att Toni Kroos fick något bättre vinkel, Robin Olsen vandrade alldeles för långt mot första stolpen, och bollen seglar in i det bortre. Ett oerhört tungt mål, efter ca 94 och en halv minut. Hade Olsen haft is i magen hade han stått kvar vid sin ursprungsposition, och lätt fångat bollen – men det är lätt att säga när man sitter här.

Embed from Getty Images

Victor Lindelöf var alltså tillbaka i laget, efter att ha missat premiären på grund av sjukdom, och han skötte sig galant. Om Mourinho tror på Bailly så finns det ingen anledning till att inte ge Bailly och Lindelöf chansen som första mittbackspar när Uniteds säsong startar.

Söndagen

England – Panama 14.00 SVT 1
Japan – Senegal 17.00 TV4
Polen – Colombia 20.00 TV4