Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 13: Rojo frälste

Embed from Getty Images

Två dagar kvar av gruppspel och så sakteliga börjar det utkristallisera sig vilka som tar sig vidare i detta VM. Ikväll säkrade ytterligare fyra lag avancemang och sett med Unitedögon kan vi inte annat än att glädjas åt Argentinas fortsatta VM-resa. Rojo, Rojo, Rojo!

Pogba borta

Spelare som Pogba, Mbappé och Umtiti lös med sin frånvaro idag när Frankrike mötte Danmark. Tack och lov berodde deras frånvaro inte på något mer allvarligt än att Frankrike helt enkelt kunde sitta tryggt i båten i vetskapen om att avancemanget var säkrat. Deschamps passade därför på att byta ut sex av dem spelare som var med i matchvinsten mot Peru.

Embed from Getty Images

Jag sa inför VM att om min guldfavorit Frankrike ska ta hem detta VM så beror det till stor del på hur Pogba presterar. Än så länge har han inte briljerat men ändå inledde Frankrike gruppspelet med två segrar. Man ser dock i en match som dagens mot Danmark hur Pogbas frånvaro faktiskt kan påverka spelet. Mot ett Danmark som sjönk djupt för att försvara sig till en poäng hade Frankrike behövt gå på centrala djupledningslöpningar för att göra mål. Men utan Pogba fanns inte den möjligheten. Resultatet blev en utomordentligt tråkig matchbild, som båda lagen förvisso bidrog till.

Vi saknade såklart Pogba idag men saknaden lär inte bli långvarig. Vi kan förvänta oss att han är tillbaka redan på lördag då åttondelsfinalerna drar igång och Frankrike ställs mot Argentina.

Rojo frälste

Argentina har haft kniven mot strupen mer eller mindre sen VM:s start. Men kvällens match var viktigare än någon annan för Messi och hans mannar. Efter spelaruppror mot tränaren hade man inget annat alternativ än att sätta full fart fram i jakten på tre nödvändiga poäng.

Man kunde förvänta sig att det skulle bli Messi som kulle komma att bära en hel nation vidare i detta VM, och han inledde förvisso målskyttet. Efter en magisk nedtagning med knät sköt han tveklöst in 1-0 redan i fjortonde minuten. Men Nigeria fick en straff med sig och en emot sig. Således var läget 1-1 ända fram till 86e minuten och med ett sådant resultat hade Nigeria gått vidare och Argentina åkt ut. Men läget skulle inte bestå.

Embed from Getty Images

Rojo såg för en kort stund ut att kunna bli matchens verkliga syndabocken. Efter att Nigeria påkallat hands på Rojo i Argentinas straffområde var det några nervösa VAR-granskade minuter som passerade. Han friades dock då bollen gått via Rojos eget huvud och sedan ner på handen. Således ingen straff och Rojo skulle istället för syndabock komma att bli matchhjälte. I 86:e minuten, då det nästan var läge för första hjälpen på Argentinas supportrar, klev han nämligen fram och säkrade de livsviktiga tre poängen. Efter ett vackert inlägg från högerkanten av Mercado slog Rojo med bredsidan distinkt in matchens tredje och Argentinas andra mål.

Nigeria utslaget och Argentina är vidare och kommer att möta Frankrike på lördag.

Morgondagen

Grupperna A, B, C och D är alltså klara nu och imorgon kan ytterligare fyra lag avancera vidare. Särskilt viktig är såklart Sveriges möte med Mexiko där en seger för Sverige räcker för avancemang. Ska Lindelöfs VM-dröm få fortsätta?

Embed from Getty Images

Mexiko – Sverige (16:00) SVT 1

Sydkorea – Tyskland (16:00) Kunskapskanalen

Schweiz – Costa Rica (20:00) Sportkanalen

Serbien – Brasilien (20:00) TV4