Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 16: Mannen alla vill ha

Embed from Getty Images

VM:s sextonde dag är till ända. VM:s första åttondelsfinalsdag likaså. Det var en dag som innehöll det mesta i fotbollsmått mätt. Vi har fått se mål i världsklass, förnedring och glädjande avancemang. 

Adios Argentina

Dagens första och VMs hittills mest outstanding match var tveklöst den mellan Frankrike och Argentina. Två klart favorittippade lag med otrolig tyngd på sina respektive axlar. I rampljuset stod så klart Messi som hade förväntningarna på sig från sitt folk att ta detta stormiga Argentina vidare till kvartsfinal. För Frankrikes del må bördan varit något mer delad mellan stjärnspelarna men inte desto mindre betungande.

Embed from Getty Images

Det blev matchernas match såhär långt i detta VM. En lugn inledning till trotts så blev det både ett, två, tre, fyra, fem, sex och sju(!) mål. Hur många gjorde Messi kan man då undra. Inget. Istället hängde han uppgivet med huvudet gång efter gång som spelet gick emot honom. Hans agerande under detta VM är det yttersta tecknet för mig att han inte är världens bästa fotbollsspelare. Istället för att verka för att vända spelet i en match där Argentina stundtals stod i brygga valde han att vända matchen, laget och folket ryggen. Han har inte förmågan att förändra en matchbild. Han kan endast producera när han får exakt det han behöver av sina medspelare och idag fick han inte det han behövde.

Adios Messi! Adios Argentina!

Mbappé, mannen som alla vill ha

Medans Messi ännu en gång misslyckas i ett mästerskap och får lämna Ryssland under förnedrande former finns det en 19-åring som ler från öra till öra. Kylian Mbappé är mannen alla vill ha. Få har tidigare tvekat på hans talang när han visat upp sin repertoar på klubbnivå. Idag tystade han de eventuella tvivlare som fanns kvar på landslagsnivå.

Embed from Getty Images

Det har spekulerats under åtskilliga Silly Seasonsäsonger vart den unge Mbappé ska ta vägen. 2017 lämnade han Monaco och gick till PSG. Där har han fortsatt göra succé men nu är ju som de flesta av er vet cirkusen igång igen. Financial Fair Play (FFP) har slagit till och det ser ut som att fransoserna behöver dumpa antingen Mbappé eller Neymar. Efter kvällens match är det ingen tvekan om vem jag vill ha och vi bör slå till innan chansen rinner oss ur händer, till våra blå konkurrenter. Kosta vad det kosta vill säger vi väl?

Embed from Getty Images

Kvällens match inledde Mbappé som Mbappé inleder matcher mest. Han var lite övertaggad och lite för egoistisk i sina beslut. Men i takt med att Frankrike tog kommandot i matchen och dessutom ledningen började även unghunden se klart. Frankrike tog tidigt ett grepp om matchen.  Redan i minut 13 fick man en straff tilldelad sig, orsakad av nedan nämnd Unitedspelare, som Griezmann enkelt slog in bakom en för tidigt agerande Armani. Efter att Argentina sedan gjort ett och två mål slog Frankrikes högerback Pavard till med ett mäktigt distansskott. Sen var det Mbappé-show. I ett välfyllt argentinskt straffområde misslyckades Matuidi med att få bollen genom det argentinska försvaret. Istället nådde returen Mbappé som utan att tvekade rundade hela klungan av både anfallare och försvarare för att distinkt slå in 3-2. Men han nöjde sig inte där utan kunde bara fyra minuter senare föra upp Frankrike i tvåmålsledning.

Pogba x3

Från potentiella Unitedspelare till faktiska Unitedspelare. Pogba var självklart med från start i matchen och han fullföljde den med bravur. Vi fick inte se jättemycket utav honom med boll men även utan boll gjorde han en briljant insatts. Han iklädde sig verkligen ledartröjan och styrde sitt mittfält med järnhand.  Han dirigerade uppspelen och han tog såg ständigt till att laget fortsatte jobba framåt, medveten om att ledningen vara skör. Trots att Pogba inte själv lyckades placera sig i målprotokollet idag visade en otrolig passion för sina lagkamraters mål och applåderade lagets gemensamma insatts.

Embed from Getty Images

Även på läktarna fanns det stark Pogba-representation. Pauls bröder Florentin (till vardags i den turkiska klubben Gençlerbirliği) och Mathias (senast aktiv i Sparta Rotterdam) var såklart på plats.

Embed from Getty Images

Rojo out

One red in, one red out. För i landslagssammanhang innebar idag en framgång för Pogba ett uttåg för Marcos Rojo ur VM. Ett uttåg som inleddes av att Unitedbacken själv orsakade en tidig straff. I ett desperat försök att sätta stopp för en framrusande Mbappé rev Rojo ner hon i straffområdet. Inte mycket mer att snacka om. Straff dömd och 1-0 till Frankrike pga Rojo.

Men om vi ska titta på Rojos VM-insatts lite mer i ett helikopterperspektiv vill jag ändå ge honom med beröm godkänt. I mångt och mycket har han spelat som han brukar göra. Orädd och tuff men skillnaden har varit att han tagit ett större ansvar framåt och jag tycker mig se att det med åldern kommit åtminstone något mått av mognad. Glädjande nu när vi snart kan skymta en försäsong i fjärran.

Embed from Getty Images

Olá então

Precis som för Messis Argentina blev det respass även för Ronaldo och hans Portugal. Det innebär alltså att regerande världsmästarna Tyskland sedan innan är utslagna och att nu även dem regerande Europamästarna.

Det var inte portugisernas kväll helt enkelt. Ronaldo verkade inte vara på topp under första halvlek då han mer agerade mental coach och peppade på sina lagkamrater än vad han bidrog till att producera framåt. Istället var det Cavani som kom att glänsa.

Embed from Getty Images

Cavani blev tvåmålsskytt ikväll. Men han var inte bara en offensiv styrka utan även en defensiv. Därav lite oroliga blickar när han en bit in i andra halvlek haltade av planen och bad om att bli utbytt. Men Uruguays ledning var aldrig riktigt hotad trots Cavanis byte. En disciplinerad defensiv höll Portugal stången trotts att portugiserna flyttade fram positionerna ordentligt i slutminuterna.