Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 18: Konsten att avgöra sent

Embed from Getty Images

Sex av åtta kvartsfinallag är klara. De senaste tillskotten i samlingen heter Brasilien och Belgien. Det blev klart efter en tam och en sprakande åttondelsfinal under måndagen. Brasilien vann utan att imponera särdeles mycket mot Mexiko medan Belgien såg till att Japan enbart tangerade sitt bästa resultat i ett VM. Det höll dock på att gå riktigt illa för Romelu Lukaku och Marouane Fellaini. En mäktig vändning i andra halvlek förlängde dock turneringen med minst en match.

Brasilien vidare utan mersmak

Brasilien är klart för sin sjätte raka VM-kvartsfinal i fotboll. Detta efter en 2-0-seger mot Sveriges gruppmotståndare Mexiko i den tidiga kvartsfinalen på måndagen. Inledningsvis bjöd mexikanerna upp till kamp mot ett Brasilien som återigen hade svårt att få igång mittfältet och kanterna. Både Carlos Vela och Hirving Lozano kunde ha ställt till betydligt mer bekymmer än man sist och slutligen gjorde i första halvlek, men den uddlöshet som präglat Mexikos spel hittills under turneringen gjorde sig åter påmind. Efter paus satte Brasilien in den berömda högre växeln och det dröjde bara sex minuter innan 1-0 satt bakom Guillermo Ochoa. Willian tempoväxlade sig in i boxen och hittade en framstörtande Neymar som enkelt dunkade in bollen.

Raúl Jimenéz, som till hösten lär bli en bekantskap för Premier League-publiken genom sin utlåning till Wolverhampton, byttes in på topp med halvtimmen kvar, men varken han eller någon annan lyckades få hål på Brasilien. Istället kunde Tites mannar kontrollerat spela hem kvartsfinalbiljetten och dessutom utöka ledningen. Inhoppande Roberto Firmino hade varit på planen i två minuter när han punkterade matchen i 88:e minuten. Mexiko åkte därmed ur i åttondelsfinal för sjätte turneringen i rad, ett unikt saldo i sig. Fred fick, precis som tidigare i turneringen, ingen speltid av Tite.

Brasilien vann utan att imponera över 90 minuter men visade att man har kapacitet att vara det turneringslag man varit tidigare, det vill säga ett lag som växer sig in i turneringen. Det första, riktiga, testet kan sägas komma nu.

Embed from Getty Images

Fellaini, en del av skillnaden

Testet för Brasilien, ja. Det heter Belgien. Roberto Martinez valde en mer ordinarie elva än mot England sist, vilket betydde att Romelu Lukaku fanns med medan Marouane Fellaini förpassades till bänken. Japan var så ordinarie Japan kunde vara, vilket förstås innebar att Shinji Kagawa som tia bakom Yuya Osako. Japanerna överraskade med en hög och intensiv press och Belgien hade inledningsvis inga konkreta lösningar att svara med. 20 minuter in i matchen började man dock etablera ett visst tryck framåt och Lukaku hann testa lyckan både en och två gånger i boxen innan halvleken var över. Lukaku hade ingen större hjälp av Eden Hazard och en helt osynlig Dries Mertens och även om Japan var kompakt bakåt var de inledande 45 minuterna allt annat än imponerande från Martinez mannar.

Än mindre imponerande blev det knappa tre minuter i andra. En friställd Haraguchi väntade närapå onödigt länge innan han drog in 0-1 i Courtois bortre gavel. Den belgiska misären fortsatte fem minuter senare. Kagawa trixade loss bollen och serverade Takashi Inui som drog till. 0-2 satt i bortre hörnet. Ett klassmål och ett Belgien i brygga. Japan backade, som så månget annat lag, hemåt efter Inuis mål och Lukaku hann bränna ytterligare en tusendollarschans innan Martinez bytte in Fellaini. Det skulle dock bli en annan PL-spelare som tog Belgien in i matchen. Jan Vertonghen skickade iväg en lyra mot mål och bollen dök in bakom en ställd japansk målvakt i 69:e minuten.

Fem minuter senare, i 74:e minuten, gjorde Fellaini det han blev inbytt för att göra. En beslutsam nick på ett inlägg från vänster och Belgien var ikapp. Det fanns sedan, under en rafflande sistakvart, lägen åt bägge hållen men framför allt Eiji Kawashima i det japanska målet stod i vägen och tog matchen till förlängning, trodde alla. I den sista övertidsminuten, i det sista anfallet, satte Courtois igång ett snabbt anfall. Bollen gick som på ett snöre in i boxen där Lukaku undvek passningen och inhoppande Chadli kunde raka in 3-2.

En otrolig knäck för Japan som gjorde allt rätt fram till 2-0-målet och som taktiskt låg helt rätt under stora delar av matchen. Lägger man då till att Courtois med nöd och näppe klarade en frispark i sekvensen före 3-2-målet och det hela känns än tyngre. Belgien möter nu Brasilien i kvartsfinal på fredag och lär behöva höja sig ett antal snäpp för att få spela om medaljerna.

Embed from Getty Images

Morgondagens VM

Imorgon spelas de avslutande åttondelsfinalerna. Det är å andra sidan inte vilka matcher som helst.

Sverige – Schweiz, 16.00, TV4
Colombia – England, 20.00, TV4