Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 19: Mourinho, du behöver inte köpa en ny mittback

Kära José Mourinho. Jag läser rykten om att du stadigt är ute och letar efter en ny mittback, och av vad rapporterna säger är tanken att den spelaren skall gå in som nummer ett bredvid Eric Bailly. Hur tänker du där? För, om du tittar på Sveriges match mot Schweiz (och även de mot Mexiko och Tyskland) så ser du att den där tatuerade killen du la pengar på förra sommaren, han har nått den nivå som krävs för att leda Uniteds mittförsvar.

Om jag träffade vår kära tränare är det något sånt jag skulle säga till honom. För idag, när Sverige avancerade till kvartsfinal i VM, var det ett lagkollektiv som gjorde det, klart anförda av en kille från Superettan men än mer av en viss Victor Nilsson Lindelöf.

Sverige till kvartsfinal

Med sin märkliga säsong i ryggen, plus sjukdomen i VM-premiären, trodde jag att Lindelöf potentiellt var på väg utför. Det pratades om utlåning till mindre klubbar och hans status var stadigt osäker.

Och så kliver han in och är säkerheten själv istället. På tre matcher nu är det inte många fötter han satt fel. För, han syns knappt, vilket inte alltid är bra som mittback. Men i Lindelöfs fall, i just de här matcherna, har det varit perfekt.

Han har stått rätt i mer eller mindre varenda situation, och brutit anfall innan de ens uppstått. Ja, de gånger det svenska mittfältet släppt igenom något, för vi skall inte påstå att Lindelöf är ensam om att vara fenomenal. Många svenskar förtjänar beröm i detta VM, men Lindelöf är en av de som förtjänar mest.

Embed from Getty Images

I övrigt då, vad skall vi säga om den här matchen? Tjae, inte så mycket tänker jag, ni har med all säkerhet redan sett och läst allt som går om den här matchen. En, återigen, fantastisk laginsats från start till mål. Marcus Berg borde, som vanligt, ha gjort minst ett mål, men hans målsting verkar som bortblåst, tur då att Emil Forsberg sköt ett mediokert skott som styrdes upp i mål av en schweizisk försvarare.

Ja, Schweiz hade mer boll, men vad spelar det för roll? Sverige är i kvartsfinal för första gången sedan 1994, och det går inte att påstå att det är orättvist.

England it is

Väl där såg det först länge ut som att vi skulle ställas mot Jesse Lingard, Ashley Young, Phil Jones och Marcus Rashford med flera.

I en match som på många sätt påminde om VM90, med åtta gula kort (märkligt nog inget rött), en domare utan koll och spelare som klagade på allt, gav Harry Kane ledningen på straff i matchminut 57. Och, tjae, det såg ut som att det skulle hålla, colombianerna var mer intresserade av att klaga på domaren än att faktiskt skapa riktigt farliga chanser.

Men på stopptid kom hörnan, en av de hörnor som alltid kommer, och då skickade man fram allt. Ospina var där, Falcao var där, Davinson Sanchez var där – men framförallt var Yerry Mina där. Mittbacken från Barcelona som inte startade i VM-premiären, men sedan startat de tre följande matcherna, har nu också gjort mål i samtliga dessa tre matcher. Och inte vilka mål som helst, utan Colombias första mål i varje match, snacka om en spelare som gör skillnad.

Embed from Getty Images

Det hjälpte dock inte. Hans mål ledde till förlängning, en förlängning som blev dock mållös, och då väntade som vi vet straffar, vilket ju inte har varit Englands favoritgren genom tiderna.

Sedan 1990 hade de varit i sju straffavgöranden fram till idag, med detta facit:

  • VM-semifinal 1990: Förlust mot Tyskland
  • EM-kvartsfinal 1996: Vinst mot Spanien
  • EM-semifinal 1996: Förlust mot Tyskland
  • VM-åttondelsfinal 1998: Förlust mot Argentina
  • EM-kvartsfinal 2004: Förlust mot Portugal
  • VM-kvartsfinal 2006: Förlust mot Portugal
  • EM-kvartsfinal 2012: Förlust mot Italien

Men, förbannelsen är nu bruten.

Falcao inledde straffarna med att göra mål, något som Kane, Cuadrado, Rashford (så klart) och Muriel följde upp med att göra även dem. Sedan kom Englands tredje straff, där Liverpools Henderson gjorde sitt bästa för att förbannelsen skulle hållas vid liv.

Hans usla straff räddades av Ospina, men Uribe som slog straffen efter sköt i ribban, vilket gjorde att Trippier kunde utjämna med engelsmännens fjärde. Sedan tog Pickford Colombias femte straff, slagen av inhoppande Bacca, något som gav Eric Dier chansen att avgöra

En chans han också tog, dock långt ifrån på det säkraste av sätt. Han slog en riktigt dålig straff, som Ospina dock inte lyckades styra iväg utan boll tog sig in vid stolpen.

1-1 efter full tid och förlängning, och 4-3 efter straffar. England till kvartsfinal, en match som spelas klockan 16.00 på lördag, med sett visst Sverige som motståndare. SVT står för sändningen i Sverige.

Morgondagen

Nu är det uppehåll i två dagar, VM är tillbaka på fredag med följande matcher:

Uruguay – Frankrike
Brasilien – Belgien

Eftersom Sveriges match flyttades från TV4 till SVT vågar jag inte skriva ut i vilka kanaler de sänds, ut i fall att det skulle ändras det med.