Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 24: Ett historiskt brons

Embed from Getty Images

England och Belgien möttes ju som bekant redan i gruppspelet. Den matchen slutade 1-0 till Belgiens favör och det var ingen mindre än en välbekant Januzaj som då fällde avgörandet. Idag när de båda lagen möttes igen i slaget om bronset fanns inte Januzaj med men resultatet blev ändå det samma.

Man skulle kunna tänka sig att åtminstone ett av dagens lag lika gärna hade kunnat spela en avgörande guldmatch mot Frankrike imorgon. Men istället har Kroatien överrepresenterat och inte lämnat utrymme för något av dessa stjärnspäckade lag i finalen.

Den gyllene generationens sista chans?

I många år har det varit mycket snack om den namnkunniga, gyllene generation som Belgien kunnat ställa upp. Men trots att en majoritet av lagets spelare dagligen presterar på topp i sina klubblag har landslaget aldrig tagit sig hela vägen till medalj. Nu hade man chansen att för första gången i nationens historia säkra en VM-medalj.

Det blev också Belgien som tog kommandot i matchen. Det dröjde inte mer än fyra minuter innan Meunier skjutit in 1-0. Självklart var det ett sedvanligt belgiskt omställningsspel som ledde fram till målet och engelsmännen hade inte mycket att sätta emot.

Embed from Getty Images

Belgiens ledning stod sig och de kunde, mot ett uddlöst England, lugnt och kontrollerat förlita sig på omställningar när chanserna gavs. Det var Belgien som övertygade under den första halvleken medans England snarare slog av på takten och tvekade inför utmaningen. Rädslan för en belgisk omställning verkade vara större än viljan att producera ett kvitteringsmål och närma sig en bronsmedalj.

For Britain’s sake defend

…Our mother, prince, and friend, God save the Queen! Ja, det var snarare försvar än anfall det handlade om för England. Men efter en blek första halvlek ryckte man ändå upp sig och tog kommandot över mittfältet.

Embed from Getty Images

Efter första 45 byttes både Lingard och Rashford in. Föga förvånande drev deras pigga ben upp tempot och det började osa kvittering. Men kvitteringen kom aldrig. Trots enträgna försök, inte minst av Dier, så höll Belgien tätt och kunde istället dra ifrån till 2-0 i 82 minuten.

En förlorad guldsko

Lukaku är Belgiens meste målskytt genom alla tider och han har varit en självklar frontfigur under detta VM. Men i dagens match klev han av redan i 61 minuten, uppenbart besviken på sin insatts.

På en andra plats, två mål efter Kane, hade Lukaku chansen att utmana om skytteligaledningen. Men trotts en rad enträgna försök gick det aldrig hela vägen. Lukakus hetaste chans kom precis innan han byttes ut efter ett magnifikt förarbete av De Bruyne. Men han fick alltså lämna planen mållös och trots att han lämnar Ryssland med nationens första VM-medalj någonsin tror jag att Lukaku hade hoppats på mer.

Embed from Getty Images

Under gruppspelet var Lukaku särskilt tongivande i sitt spel. VM-nykomlingarna Panama lyckades att hålla ställningarna i 47 beundransvärda minuter innan spelsystemet rämnade. Mertens inledde målskyttet men sen var det Lukaku-time. Återigen var det ett fläckfritt inlägg från DeBruyne som gjorde att Lukaku fick ta sig in i målprotokollet, på nick. Inte långt därefter kom han fri efter att Hazard drivit upp spelet och Lukaku kunde enkelt lägga in sitt andra och matchens tredje mål.

Embed from Getty Images

Lukakus framfart fortsatte sedan i matchen mot Tunisien där han enkelt satte två mål redan i första halvlek. Men efter gruppspelet har det inte blivit mer för den välväxte belgaren. Därmed inte sagt att han inte haft en betydelsefull funktion i lagets slutspel. Han har varit pådrivande i många uppspel och självklart varit med för att störa motståndarnas försvar.

Men Lukaku avslutar alltså sitt VM på fyra mål. Om inte Griezmann gör minst tre mål imorgon kommer Harry Kane stå som solklar vinnare av skytteligan i detta VM.

Morgondagen

Det var ett rättvist avslut på en ganska blev bronsmatch. Imorgon hoppas vi får se en mer sprakande tillställning.

Frankrike – Kroatien, 17:00, SVT 1