Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Säsongens första presskonferens

Embed from Getty Images

Natten till fredag är det match mot Club América, därför bjöds det som brukligt in till presskonferens ett par dagar före matchen. Lika brukligt är att presskonferenserna numera faktiskt inte handlar om själva matchen som skall spelas, vilket också blev fallet idag då inte en enda fråga ställdes om den. Det är dock kanske något man kan förstå då det på säsongens första presskonferens med Uniteds tränare fanns en del annat att prata om istället.

Det var en väldigt negativ, men ändå pratglad, Mourinho som pratade om sin syn på försäsongslägret, vilka spelare han har med sig, om VM (och i synnerhet Paul Pogbas insats) samt en del om de nya värvningarna.

Först fick vi dock veta att Mourinhos dotter slutat på universitetet.

Hur svårt är det att inte ha hela din trupp, jämfört med hur nöjd du var förra sommaren?

”Jo, men för det skulle jag vilja dela med mig en stunds lycka och stolthet för mig. Jag är lite ledsen att jag inte är där, men min dotter hade precis sin avslutningsceremoni från Londons Universitet för konst. Väldigt ledsen över att inte vara där, men väldigt, väldigt glad och väldigt stolt och jag ville dela med er om det går bra. Så kanske förstår ni att våra liv också har andra frustrationer, och en sådan är att inte vara där när jag borde, men sådant är jobbet.

”Ja, försäsongen är väldigt dålig, jag måste säga det. Det positiva med försäsongen är bara för de unga killarna, som har en fantastisk chans att träna med oss, att lära sig vad som krävs för att vara en spelare i Manchester Uniteds förstalag, chansen att lära sig alla detaljer kring att vara en spelare i Manchester Uniteds förstalag, och att ha chansen att spela mot fantastiska spelare som Liverpool, Milan och Real Madrid. Att se andra coacher, att spela mot MLS-lag, mot mexikanska lag. Så jag skulle säga att det enda positiva är för dem, och jag skulle också säga för en tränarstab med tre nya personer; [Stefano] Rapetti, Michael [Carrick] och Kieran [McKenna] är det väldigt bra att inte börja med hela gruppen tillsammans. För deras skull är det bra att kunna anpassa sig efter mig, till mina behov och börja jobba i deras nya verklighet.

”Bortsett från det, så klart är faciliteterna, organisering fantastisk. UCLA är nästan som hemma för mig, min första gång här var 2004. Men väldigt dåligt att jag inte har några spelare att jobba med. Nästa vecka kommer de Gea, Matic och Fred, vilket är bra, speciellt för Fred som är en ny spelare för oss.

”Men allt är väldigt dåligt och sen reser vi till Storbritannien och måste spela Premier League. Premier League och TV-bolagen var inte snälla mot oss som gav oss fredagsmatchen, vilket ytterligare komplicerar saker. Så helt ärligt, jag är orolig, jag måste vara orolig. Jag är inte orolig över att spela mot Liverpool här, ett Liverpool med majoriteten av sina spelare eller Real Madrid eller Milan med hela sitt lag. Jag är inte orolig för om vi förlorar eller förlorar stort, det är inte poängen. Jag är orolig för att jag inte tränar, och sen åker till Premier League utan en massa spelare, så jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var orolig för det.

”Men det är som det är, vi får försöka göra det bästa av det och försöker jobba med vad vi har här. Kanske är det bra för Luke Shaw, kanske är det bra för Eric Bailly, kanske är det bra för Andreas som just är tillbaka från lån.”

Embed from Getty Images

Alexis Sanchez fick inte resa hit, tror du han kommer få komma till USA?

”Jag vet inte. Det är jättedåligt och han är väldigt ledsen. Det är inte bra för honom, inte bra för mig eller för laget. Det är inte bra för organisatörerna av International Cup. Det är inte bra för någon.

”Men det finns ingen att skylla på, jag vet att klubben gör allt som går, men jag måste respektera att amerikanska myndigheter har sin process vad gäller visumhantering. Förhoppningsvis kan han åtminstone ansluta sig till oss senare, för det är viktigt att jobb med Mata, Alexis och Martial som vi tror är de spelare vi har till säsongsstart. Det finns ingen Lukaku, Lingard eller Rashford, så om inte Alexis jobbar med oss på 15-20 dagar kommer det vara väldigt dåligt.”

Du har värvat tre spelare hittills, vet du hur många till du vill ha innan fönstret stänger?

”Jag har ingen aning, jag tänker inte ljuga för er. Jag tänker inte säga att någon kommer eller att ingen kommer. Jag vet verkligen inte. Vi värvade Lee Grant för att vi har en fantastisk ung målvakt som behöver spelare fotboll. Jag tror verkligen att Joel [Pereira] är en Manchester United-målvakt, men det kan inte gå två år från han är 19 utan fotboll, han måste spela. Så för att täcka den positionen värvade vi Lee, vi känner honom och hans erfarenhet sedan länge och att han är mer än redo att ta den positionen och att tillåta Joel att utvecklas.

”Joel hade ett år med oss, och det blir bra för honom att spela, men sedan kommer han gå på lån.

”Processen att värva Fred startade vi för längesedan. Vi förlorade Carrick och vi tror att Fred är den spelartyp vi behöver för att komplettera vårt mittfält. Och Dalot, men Dalot är skadad vilket vi visste och vi ville inte förlora honom på grund av det. Han återhämtar sig väldigt bra och vi tror att han kommer kunna börja träna med laget när vi kommer tillbaka till England. Han kommer inte vara redo till säsongsstart, men till september tror jag.”

Embed from Getty Images

Har du pratat med Pogba och vad tycker du om hans VM, och ser du dig själv lite i Didier Deschamps?

”Jag gjorde med Paul som jag gjorde med alla mina spelare [som spelade VM], jag skickade ett fint meddelande före turneringen. Under turneringen bestämde jag mig för att inte störa någon, jag tror att när de är i ett VM så behöver de inte sin klubblagsmanager som säger ’ja’, ’nej’, ’bra gjort’, ’dåligt gjort’, ’glad’, ’inte glad’ för då behöver de fokusera på sitt jobb som då är att vara med landslaget.

”Efter VM skickade jag så klart ett annat meddelande till honom än till de andra, eftersom han vann.

”Och jag är glad för Didier. Jag vet hur ont det gör att förlora en final, jag kan föreställa mig hur det känns att förlora en Champions League-final eller europacupfinal. Det hände Didier, han förlorade båda, men nu när han är världsmästare med sitt land, då tror jag man glömmer alla jobbiga stunder i sin karriär och att vara världsmästare med sitt land tror jag kompenserar för allt. Så grattis till honom, jag tycker han var bra, jag tycker han var pragmatisk och jobbade riktigt bra i fyra år, de två åren före EM och de två åren före VM vilket bevisar att kontinuitet, tro och pragmatism kan få saker att hända. Så jag är glad för honom.”

Vad kan ett vunnit världsmästerskap göra för Paul Pogbas klubblagskarriär?

”Att vinna VM kan bara vara en bra sak. Det är svårt att säga att det inte är bra att vinna VM för en spelares karriär, jag kan bara föreställa mig att det är positivt.

”Det är underbart, fantastiskt – så många bra spelare som aldrig fick chansen att vinna VM för att deras länder inte var starka nog eller för att de inte kunde hjälpa laget tillräckligt så att det kunde hända. Och för Paul, jag tror det är hans första VM, och att bli världsmästare då kan bara vara fantastisk. Det är ett ungt lag, bortsett från Lloris och Giroud och kanske någon glömmer, men bortsett från dem är alla unga. De har fler EM och VM att spela ihop, så jag tror att hans framtid i landslaget med den fantastiska gruppen bara kan vara briljant.

”Och jag hoppas att han förstår varför han var väldigt bra, det är hela poängen med hans prestationsnivå och bidrag till ett vinnande lag är att förstå varför han var så bra, speciellt i den andra delen av tävlingen; kvartsfinal, semifinal och final där han enligt mig var helt briljant.”

För att se presskonferensen, klicka här.