Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Real Madrid 2-1

Manchester United vinner fotbollsmatcher igen. När laget som vunnit de tre senaste årens Champions League stod som motståndare, då plockade Uniteds spelare fram det fina spelet vid två tillfällen i den första halvleken, något som alltså räckte för att vinna den sista träningsmatchen i USA för den här gången.

Startelvan

När elvan för natten presenterades var det nog få som trodde att United skulle ställa upp med fembackslinje, men då underskattade man Mourinhos förmåga att laborera med sin laguppställning.

Det som borde varit ett 4-4-2 med diamant eller möjligen ett 4-3-3 med en något ovan vänsterytter blev istället ett 5-3-2, detta genom att Mourinho tryckte ner Scott McTominay till vänster av tre mittbackar.

Jag säger inte att det är ett dumt val i längden, mittback skulle vara den position där McTominay potentiellt kan nå längst som fotbollsspelare tack vare hans längd och att han för att vara central mittfältare har för dåliga fötter. Men det går ändå inte att påstå att det var väntat i nattens match, och man undrar ju vad Axel Tuanzebe tänkte när han satt på bänken och mittfältare McTominay gick in som mittback och Darmian som Mourinho sagt vill lämna startade som högerback.

Embed from Getty Images

I övrigt var det roligt att se David de Gea göra sin första start för säsongen, att vi fick se Fred spela fotboll från start samt att det inte verkar vara så farligt med Eric Baillys och Luke Shaws hälsa då båda spelade 90 minuter.

Första halvlek

Jag skall vara ärlig, efter 1-4 mot Liverpool var jag inte superpepp på att mellan klockan två och fyra på natten se United spela mot Real Madrid. Jag fruktade helt ärligt ett likadant resultat som i den matchen, även om United ligger ett par veckor före Real i försäsongen så kunde jag på min höjd se ett tråkigt United som bara backade hem. Något som lagets formation inte direkt minskade min fruktan för.

Embed from Getty Images

Och om vi är helt ärliga, det var inte så att Uniteds taktik i matchen var att vara spelförande och rulla ut Real Madrid, det var backa hem och försöka med omställningar som var melodin efter de första minuterna då United hade en del boll.

Men taktiken var också synnerligen lyckad, särskilt till en början då Juan Mata redan efter fem minuter hade ett bra läge som han sköt utanför och i den tionde minuten ett fint vänsterskott som Casilla i Reals mål dock räddade ganska enkelt.

Så trots att Real tilläts ha mest boll var det United som skapade de vassaste chanserna, och i minut 18 kom också ledningsmålet för United. Herrera och Alexis pressade fram ett inkast högt upp på Reals planhalva, Darmian kastade in bollen till Herrera som smekte den tillbaka till Darmian som i sin tur slog ett fint lågt inspel till Alexis som med ett behärskat avslut satte 1-0. Det går att ifrågasätta Reals försvarsspel, då Alexis var enda Unitedspelare i straffområdet samtidigt som spanjorerna hade fyra eller till och med fem försvarare som alla borde kunnat göra något åt honom. Men det är ju Reals problem.

Nio minuter senare levererade högerkanten fram ytterligare ett mål, då Darmian slog en fin djupledsboll till en löpande Mata som naturligtvis inte försökte sätta fart mot mål själv eftersom det inte är hans grej. Istället stannade han upp och slog ett inlägg till Alexis och chilenaren nickade snett bakåt till Ander Herrera som stänkte in tvåan med sin vänsterfot. Ett riktigt fint omställningsmål.

Embed from Getty Images

Real skapade inte några superchanser under halvleken, men då vi hade spelat ett par minuter in på stopptiden kom ett snöpligt reduceringsmål genom Karin Benzema som kom först på ett vänsterinlägg. Där visade McTominay att han inte är en van mittback, då han inte plockade upp Benzema men inte heller pratade med Eric Bailly om att Benzema kom bakom ryggen på honom. Ett läromål för den unge skotten.

Vi sänder för övrigt också våra tankar till Eric Bailly, då han fick ett inspel där man absolut inte vill ha det i slutet av halvleken. Förhoppningsvis kan han fortfarande få barn om han så önskar.

Andra halvlek

United kom ut med samma startelva i den andra halvleken samtidigt som Real Madrid gjorde ett flertal byten där bland annat både Bale och Benzema utgick och ersattes av spelare av betydligt sämre kaliber.

Alexis var en av få Unitedspelare som verkade vilja utnyttja detta då han en stund in i halvleken ivrigt gestikulerade mot mittfältet att komma högre upp i pressen, något han tyvärr inte fick särdeles mycket gensvar på. Istället tilläts Real dominera och det var som att Mourinho sagt åt laget (förutom Alexis då) att ledningen skulle bevakas, som om den faktiskt var betydelsefull.

Embed from Getty Images

Martin Ødegaard som kommit in hade de bästa kvitteringschanserna för Real. Tio minuter in i halvleken borde han kvitterat, men valde att skjuta högt över så att de Gea inte behövde ingripa. Efter cirka 75 minuter slog han en fin frispark från sidan av straffområdet, men den lurade inte världens bästa målvakt som relativt bekvämt boxade bort bollen. Sedan blev norrmannen utbytt med knappa kvarten kvar, efter att ha blivit inbytt i halvtid.

När Ødegaard tillsammans med ett par spelare till fick lämna planen var det för att ge plats för bland andra Toni Kroos och Isco, och budskapet från Lopetegui var att han inte ville förlora sin första match som Realtränare.

Detta hjälpte dock inte då de riktigt vassa chanserna uteblev (den som linjedomaren felaktigt missade att vinka av för offside räknar jag inte) och United fick faktiskt med sig en seger från USA, något som vi ändå får se som positivt även om resultaten är sekundära under försäsongen.

Värt att notera

  • Ander Herrera gjorde sin klart bästa match den här försäsongen. Betydligt mer aktiv framåt än på länge och lite lagom småful. Måste dock fortfarande blir mer noggrann om han skall ta en ordinarie tröja.
  • Andreas Pereira övertygade inte lika stort som tidigare, istället var han ruskigt stabil. Vilket inte alls behöver vara negativt.
  • Fred behöver mer tid att komma in i laget, men jag gillar hans bolltouch. Inte dålig, men inte heller superbra.
  • Alexis är en världsspelare och visar fortsätter visa varför den här försäsongen.
  • Till skillnad från Real som bytte det mesta gjorde United bara tre byten då Fred ersattes av Tuanzebe efter 68 minuter, McTominay lämnade plats för Mitchell efter 79 och i minut 83 lämnade Juan Mata och unge James Garner kom in.
Res med oss till Manchester!