Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Juniorerna öser på men tomt i reservernas straffområde

Vill du se mål ska du kolla på Manchester Uniteds juniorer. Så var det förra säsongen och så är det av allt att döma också den här säsongen. Liverpool och Stoke städades av med totalt 8-2 och laget har tagit en tidig serieledning.

För reserverna är vägen till seger inte lika spikrak. Det blev förvisso vinst mot Aston Villa men mot Southampton blev det bara oavgjort.

Dubbla vinster för juniorerna

Efter 3-3 mot Derby i ligapremiären åkte Uniteds juniorer till Liverpool och hämtade säsongens första trepoängare. Det var mållöst efter första halvlek men Di’Shon Bernard, på hörna, och Mason Greenwood, efter ett briljant anfall, skaffade United en tvåmålsledning tidigt i andra halvlek.

Liverpool tilläts dock komma in i matchen och reducerade mitt i halvleken. Plötsligt var hemmalaget fullständigt dominanta i ett par minuter. Uniteds räddning kom då Liverpools Sharif drog på sig sin andra varning efter en korkad tackling i offensivt straffområde.

Trots att United spelade med en man mer så kändes inte helt tryggt förrän James Garner satte 3-1 på straff i den sjätte tilläggsminuten. Då hade United också reducerats till tio spelare, till följd av att lagkapten Brandon Williams blivit utvisad.

I hemmamatchen mot Stoke blev det en bekvämare seger. Charlie McCann slog till med ett tidigt mål och när halvtimmen var spelade bjöd Stoke på 2-0 med ett dråpligt självmål. Då hade Mason Greenwood bränt en straff och United missade målchanser på löpande band.

Stoke fick till en tidig reducering i andra halvlek och en hann tänka att chanssumpandet skulle bli kostsamt. McCann hade dock andra planer och sköt sitt andra mål för dagen. Greenwood ökade sedan på till 4-1 innan Mark Helm fastställde slutresultatet till 5-1.

Seger hemma, oavgjort borta för reserverna

Reservlaget tog säsongens första seger när Aston Villa besegrades med 3-1 på Leigh Sports Village. DJ Buffonge gav United en tidig ledning som omedelbart kvitterades och sedan blev det inga fler mål i första halvlek.

United tog ledningen på nytt kort efter paus, då Angel Gomes rullade in en straff. Den här gången ingen kvittering och Nishan Burkart kunde fastställa slutresultatet efter fint förarbete av George Tanner.

Sedan väntade en tuff bortamatch mot Southampton, ett lag som sannolikt kommer att vara en av Uniteds huvudkonkurrenter om förstaplatsen i serien. Om det på pappret var en förmodad toppmatch så var det inget som syntes i spelet. Första halvlek spelades av i lågt tempo, med få målchanser och inga mål.

Mer dramatiskt var det efter paus. Buffonge gav United ledningen på straff, en straff som var en gigantisk gåva från försvararen. United bjöd dock tillbaka genom att inte markera på hörna och så var det 1-1. Givmildheten fortsatte från Southampton med vansinnigt korkad utvisning mitt i halvleken. Några fler mål blev det dock inte, då United inte förmådde utnyttja övertaget mer än för att skapa en illusion av tryck.

Båda lagen kan känna sig ganska besvikna på resultatet. United utnyttjade inte det numerära övertaget medan Southamptons anfallare obegripligt missade ett par öppna lägen.

Stäng matcherna, pojkar

Ett gemensamt problem för Uniteds båda ungdomslag är att de har förtvivlat svårt att stänga matcherna. Juniorerna tappade ledningen tre gånger mot Derby. Nu blev det vinster mot Liverpool och Stoke men båda gångerna bjöds motståndaren onödigt in i matchen när United hade gått ifrån till 2-0.

För reserverna är det om möjligt ännu värre. Laget har tagit ledningen fem gånger på tre matcher men har trots det bara fått med sig en vinst och två oavgjorda. Bara mot Villa klarade laget av att spela av matchen.

Kapten Poole, kapten Williams

Regan Poole har burit kaptensbindeln i de tre första reservlagsmatcherna. Om han inte lämnar på lån innan transferfönstret stänger finns det ingen anledning att tro att det ska förändras.

I juniorlaget är det Brandon Williams som har tagit hand om kaptensbindeln. Om än inte mot Stoke, för då var han avstängd.

Garner ser ut att vara reservlagsspelare

Jag var annars rätt säker på att James Garner skulle vara juniorlagets kapten den här säsongen. Han bar trots allt kaptensbindeln då och då i våras och han var dessutom lagkapten för U17-landslaget förra säsongen.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1031572294005600258

Förklaringen är nog att Garner numer är att betrakta som reservlagsspelare. Han klev förvisso ner till juniorerna för matchen mot Liverpool – då han i mitt tycke var bäst på planen – men var sedan tillbaka i reservlaget mot Southampton. Alldeles säkert får vi se Garner kliva ner när United vill toppa juniorlaget (som mot Liverpool) men till vardags umgås han nog med reserverna.

Korten haglar

I den engelska ungdomsfotbollen har det i många år varit närmast omöjligt att bli utvisad och även varningar har varit väldigt sällsynta. Av säsongsinledningen att döma har domarna nu bestämt sig för att ändra på det. De gula korten plockas upp frekvent och på de sex matcherna som har spelats har vi redan fått se tre röda kort.

Jag tycker att det är uppfriskande. Spelarna måste lära sig att spela efter reglerna.

Reserverna saknar anfallare

Fem poäng på tre matcher och sex gjorda mål för reserverna är väl ändå okej. Men jag tycker att vi kan begära mer av det här laget. Med spelare som Tahith Chong och Angel Gomes ska laget kunna uträtta mycket mer offensivt.

Vi ska emellertid inte lägga all skuld på spelfördelarna. När de tar sig fram offensivt så är det ont om passningsalternativ. Joshua Bohui har inlett säsongen som förstaval på centerpositionen och han lyckas sällan uträtta så värst mycket. Det så bättre ut när Nishan Burkart kom in mot Villa men Burkart var därefter inte ens med i truppen mot Southampton.

https://twitter.com/LastLibertineYT/status/1030698230709997568

Ofta är det väldigt tomt i offensivt straffområde. Bohui springer omkring därinne utan att hitta luckor. DJ Buffonge letar sig in i straffområdet någon gång ibland. Chong och Gomes håller hellre till utanför boxen, redo att slå de öppnande passningarna. Det har de inte så mycket för när offensivt straffområde närmast ter sig som fredad zon för Uniteds spelare.

Några korta

  • Charlie McCann slog till med två mål mot Stoke när han för första gången fick chansen från start i juniorlaget (inhoppare i de två första matcherna).
  • Reece Devine, Connor Stanley och Mark Helm gjorde alla juniorlagsdebut som inhoppare mot Stoke. Helm passade dessutom på att bli målskytt.
  • Demetri Mitchell har inte medverkat i någon reservmatch. Månne är han, efter turnén med a-laget, skadad. Eller så har han stått över för att han ska gå på lån.
  • Callum Gribbin har vi heller inte skymtat. Det har viskats om skada men vi har sett honom på träningsbilder.
  • Arnau Puigmal fortsätter som högerback. Han stod för en riktigt fin insats mot Liverpool och han låg bakom 5-1-målet mot Stoke.
  • Aliou Traore hade en stökig debutsäsong i juniorlaget. Nu har han inlett väldigt positivt och han bidrog dessutom med en assist mot Liverpool och två mot Stoke.
  • Mason Greenwood måste givetvis nämnas. Anfallaren har bränt två straffar och otaliga målchanser. Ändå är hans facit efter tre matcher fyra mål och en assist.
  • Tahith Chong är med i bruttotruppen på 30 spelare som Hollands U20-landslag har nominerat inför en träningsmatch mot Portugal. Dylan Levitt är uttagen till Wales U19-landslag inför ett par träningslandskamper i september. Oliver Denham (som ännu inte har debuterat i juniorlaget) och U16-lagets Iestyn Hughes ska på träningsläger med Wales U17-landslag. Denham och Hughes debuterade i U17-landslaget under en cup tidigare i augusti.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senast.

U23: Manchester United – Aston Villa 3-1 (1-1)

Premier League 2, Division 2, 17 augusti


1-0 (10) DJ Buffonge
1-1 (11) Mooney
2-1 (53) Angel Gomes (straff)
3-1 (78) Nishan Burkart (Tanner)


Uniteds lag: Kovar; Tanner, Poole, R Williams, O’Connor; Buffonge, Barlow (Whelan 57), Hamilton; Chong, Bohui (Burkart 65), Gomes (Sang 82)

U18: Liverpool – Manchester United 1-3 (0-0)

U18 Premier League, 18 augusti


0-1 (47) Di’Shon Bernard (Puigmal)
0-2 (59) Mason Greenwood (Traore)
1-2 (70) Glatzel
r/k (72) Sharif
r/k (90) Brandon Williams
1-3 (90+6) James Garner (straff)


Uniteds lag: Fojticek; Puigmal, Laird, Bernard, B Williams; Garner, Traore, Levitt; Elanga (McCann 85), Greenwood, Ramazani (McGhee 65)

U18: Manchester United – Stoke City 5-1 (2-0)

U18 Premier League, 24 augusti


1-0 (4) Charlie McCann (Greenwood)
2-0 (31) Forrester (självmål)
2-1 (54) Jarrett
3-1 (61) Charlie McCann (Traore)
4-1 (82) Mason Greenwood (Traore)
5-1 (90+5) Mark Helm (Puigmal)


Uniteds lag: Fojticek; Puigmal, Bernard, Mengi (Devine 62), Laird; McGhee, Traore, Levitt (Helm 85); Elanga, Greenwood, McCann (Stanley 78)

U23: Southampton – Manchester United 1-1 (0-0)

Premier League 2, Division 2, 24 augusti


0-1 (56) DJ Buffonge (straff)
1-1 (66) Barnes
r/k (71) Slattery


Uniteds lag: Kovar; Tanner, Poole, R Williams, O’Connor; Buffonge, Garner, Hamilton; Chong, Bohui, Gomes

Res med oss till Manchester!