Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Burnley – United 0-2

United besegrade Burnley med 2-0. Segern kunde blivit större efter flera missade chanser, både från straffpunkten och övriga chanser. United spelade sista tjugo minuterna med 10 man efter Marcus Rashford blev utvisad.

I Sverige stundar ett politiskt val om exakt en vecka. Detta lär inte ha undgått någon. I och runt omkring Manchester United spekuleras det och ryktas också kring ett val. Valet av manager, José Mourinhos vara eller icke vara i klubben. Inte bara manager utan även eventuell förändring av klubbens styrning i form av möjlig ”technical director”, sportchef eller sätt in annan krånglig titel. Utöver detta så bestämmer sig vissa individer för att beställa, betala och flyga ett plan med budskap om sitt missnöje kring Woodward innan matchen. Ja, det känns som ett tag sedan Sir Alex ledde laget…
Vad det blir av alltihopa, ja det får vi se framöver, men att det är oroligt och onödigt stökigt är ett konstaterande. I såväl Sveriges politiska arena som i Manchester United.

Embed from Getty Images

Bortsett från nästa veckas val så utspelades match mellan Burnley och Manchester United denna söndagseftermiddag. Ur startelvan gick det att notera att Mourinho gav Lindelöf chansen på nytt, från start denna gång, trots horribla sekvenser i måndags. Chris Smalling fanns bredvid honom. Nyförvärvet Fred fick inleda matchen på bänk och istället fanns Marouane Fellaini med från start jämte Pogba och Matic. Längst fram: Lingard, Lukaku och Sanchez. Icke förvånande att Anthony Martial ej fanns med i elvan, men ändå en plats som avbytare. Ingen plats i truppen för Andreas Pereira.

Första halvleken

Eftermiddagens match inleddes med att hårt kritiserade Lindelöf låg bakom matchens första målchans i blott andra minuten då svenskens långboll togs om hand av Lukaku. Jesse Lingard avslutade anfallet strax utanför Joe Harts vänstra stolpe. Detta var en indikation för hur inledningen av matchen skulle komma att se ut. Positivt, sett till tempo och i alla fall ett lag som skapar något som kan kallas chanser framåt.

Embed from Getty Images

Matchen utspelades på Turf Moor. Bortaplan och chans för klubben att lufta det nya bortastället i rosa (!). Positiv utveckling enligt undertecknad, men kan tänkas att det inte går hem överallt i stugorna, pubarna och över fikaborden. Chevrolet-loggan (läs:blaffan) på magen förstör vilken tröja och design, oavsett.

Phil Bardsley tuggar på utmed hemmalagets högerkant. Den förre United-produkten är alltjämt en startspelare i ett Premier League-lag, tydligen, efter sejourer i Stoke och Sunderland. Burnley har i övrigt haft en tuff start på säsongen. Starten var dessutom tidigare än övriga lag då de efter föregående säsongs lyckosamma resultat kvalificerat sig till kval för Europa League. Kvalet inleddes med seger mot Aberdeen och Basaksehir men i veckan missade de chans till gruppspel efter uttåg mot Olympiakos. Grekerna vann sammanlagt med 4-2. Lärorik sommar för ett lag som troligen lär få vänta tills nästa möjlighet till spel i Europa.

Intressant att följa om Sean Dyches gäng kan klara av att nu genomföra en lång säsong men relativt tunn trupp och mycket matcher. Än så länge, efter några inledande matcher, kan det komma att bli tufft. Laget har framförallt inte varit stabila bakåt, ett tidigare kännetecken för ett lag under Dyche.

Embed from Getty Images

1 och 2-0

Matchens första mål kom till via inlägg från Sanchez till Romelu Lukaku som ganska enkelt kunde nicka in bollen bredvid en stillastående och relativt chanslös Joe Hart i målet. Skönt för honom att nu göra mål med tanke på flertalet missade chanser i matchen senast mot Spurs. Målet kom efter 27 minuyers spel. Belgaren missade ett par minuter senare en bra chans till utökad ledning vid snabb kontring i samspel med Sanchez och Lingard.

Romelu Lukakus bristande och ibland tveksamma effektivitet tycks vara något man får vänja sig vid. Han är fortsatt en pålitlig målskytt, men är han vad vissa pundits skulle beskriva: ”top, top class”? Nej och tror heller att han kommer att utvecklas till det. Säga vad man vill om Ruud van Nistelrooy, men när chansen kom så satte han den. Oj vad en sådan striker saknas, än i dag.

Effektiv eller inte, mål gjorde Lukaku igen strax innan halvleksvilan. Ett anfall skapat av Luke Shaw, efterföljt skott från Lingard och en boll som sedan föll ned framför Lukaku.

Embed from Getty Images

Luke Shaw låg som nämnt ovan bakom andra målet och startade idag sin fjärde ligamatch på raken (!). Hur länge kommer detta fortsätta? Hoppas för honom och vår skull att han nu äntligen kan få hålla sig skadefri och ges en ordentlig chans att göra vänsterbacksplatsen till sin. I veckan fick han plats i Englands trupp som skall ut och spela Nations League, vad nu det än är, och han har för närvarande en positiv period av sin hittills problemfyllda Unitedkarriär.

Embed from Getty Images

Andra halvleken

Alexis Sanchez byttes av mot Rashford, chilenaren assisterade till första målet och involverad i ett par kvicka anfall ihop med övriga två men vi väntar fortsatt på betydligt mer kvalitet från honom. Nyss inbytte nummer 10 drogs strax därefter ned i straffområdet och straffen var solklar. Paul Pogba, som redan gjort två stycken straffmål denna inledande säsong, missade! Minuter senare får Rashford rött kort efter vad Holmgren, typiskt, beskriver som gurgel ihop med Bardsley. Marcus måttar en panna mot Bardsley och ja, gör man det så får man skylla sig själv. Sista tjugo minuterna av matchen blir därefter betydligt mer nervösa än vad de behövt vara.

Romelu Lukaku och diskussionen kring effektivitet. Den diskussionen fortsätter efter två sumpade chanser i andra halvleken.

José Mourinho då? Flera gånger under matchen gick det att från bortasupportrar höra hans namn skanderas. Vad det nu betyder eller vad som händer framöver känns redan för uttjatat att diskutera. Vad gör han? Vad säger han? Vad tycker han egentligen? Vad är hans dolda agenda? Vilka signaler skickar han ut? Får han sparken? Vad tycker spelarna om honom? Allt är oklart. Låt oss bara hoppas att laget fortsätter vinna matcher framöver, efter landslagsuppehållet.