Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Derby County

Embed from Getty Images

September ska sådär sakteliga börja övergå till oktober, kvällarna blir mörkare och det är dags att dra igång den första av de två inhemska cuperna. Vi talar förstås om Carabao Cup, i folkmun fortsatt benämnd som Ligacupen. Manchester United går som brukligt är in i den tredje omgången där tämligen bekant motstånd väntar. Derby degraderades ur Premier League våren 2008 men har trots allt dykt upp i Uniteds väg ett par gånger sedan dess. 

Manchester United

Efter regn kommer solsken. Efter solsken kommer regn. Sken solen från en himmel med enstaka stackmoln efter den komfortabla segern i Schweiz förra veckan kom duggregnet åter smygande över Manchester på lördag eftermiddag. United gjorde som United gör nu för tiden. Spelade oinspirerad och tafatt fotboll och fick 1-1 mot Wolverhampton. Nu är det då meningen att molntäcket åter ska spricka upp, och det en tisdag kväll hemma mot Derby.

José Mourinho har inte hållit någon presskonferens inför matchen (han gör inte det om vi inte går väldans långt i ligacupsammanhang) och vi får därför förlita oss rätt långt på den information vi har från förra veckan och presskonferensen som hölls inför just mötet med Wolves. Där och då stod det klart att Diogo Dalot spelar mot Derby. Där och då stod det också klart att Phil Jones är tillbaka efter skada. Det är med andra ord upplagt för en modifierad backlinje jämfört med i lördags. Det är inte särdeles osannolikt att Jones och den ratade Eric Bailly bildar mittlås framför Sergio Romero och att Dalot och Ashley Young tar varsin kant. Romero ja. Med argentinaren skadefri så lär Lee Grant sitta på bänken och David de Gea på läktaren. Något annat följer inte mönster, om det nu finns ett sådant.

Embed from Getty Images

På mittfältet är det som upplagt för Andreas Pereira efter hans tid i frysboxen. Det kan å andra sidan också betyda en bänkplats och att Scott McTominay spelar tillsammans med Nemanja Matic och Paul Pogba. Matic var avstängd senast men är spelklar nu. Paul Pogba ska spela matcher för att konservera någon form av höstform medan McTominay har med all säkerhet ställt in sig på en säsong där han matchar i cuperna. Framåt då?

Ja, med Marcus Rashford avstängd så tror jag att Juan Mata, Anthony Martial och Alexis Sanchez spelar. Orsakerna är några till antalet. Mata har spelat sparsamt i höst och precis som i fallet McTominay tror jag att det är den här typen av matcher spanjoren kommer att få under sin sista (?) säsong på Old Trafford. I fallet Martial är Derby ett ypperligt tillfälle att lyckas, och misslyckas. Får fransmannen in en eller ett par bollar finns det att bygga på, får han det inte så lär Mourinho använda det emot honom. Sanchez har haft en höst lik våren 2018 och behöver precis som Martial en boost modell större inför de tyngre matcherna i höst. Lukaku då? Nja, totalt iskall över 180 minuter ska betyda bänken, oavsett vad man heter.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Romero
Dalot, Jones, Bailly, Young
Matic, Pogba, McTominay
Mata, Martial, Sanchez

Derby County

Derby ja. Efter sjätteplatsen ifjol och uttåget mot Fulham i play off-semifinalen har Fat Frank Lampard tagit över rodret på Pride Park. Lampard har inte stuvat om särdeles mycket utan behållit stommen från ifjol. Kryddat har han gjort med ett par lån som får ses som vassare än de permanenta värvningarna. Scott Malone må vara en habil ytterback, men det är främst Mason Mount (Chelsea) och Harry Wilson (Liverpool) som gett Derbys anfallsspel en ny, mer spännande dimension. Laget parkerar på sjätteplats i Championship efter nio spelade omgångar och slog Brentford med 3-1 i helgen. Då gjorde man tre mål inom loppet av 14 minuter i första halvlek.

Embed from Getty Images

Lampard lär matcha ett bra lag, varför rutinerade Scott Carson lär stå i mål. Det lär också betyda en fyrbackslinje där rutinerade Craig Forsyth spelar vänsterback och där lagkaptenen Richard Keogh får sällskap i mittlåset av en annan inlånad spelare i form av Chelseas Fikayo Tomori. Egna produkten Jayden Bogle, som fått rätt stort förtroende av Lampard i höst, lär spela högerback. Då Lampard använt sig av en 4-2-3-1 uppställning i så gott som alla matcher hittills är det ingen högoddsare att han fortsätter på samma balanserade sätt på Old Trafford.

Det skulle isåfall betyda att Bradley Johnson och Craig Bryson spelar på det defensiva mittfältet. På vänsterkanten i det offensiva tremannamittfältet lär just nämnde Wilson husera, medan U21-landslagsmannen Mount tar platsen som nia mellan Wilson och Mason Bennett. Framåt lär vi hitta veteranen David Nugent, som hittills inte fått målskyttet att lossna. Det kan i sig tala för att Mount flyttas upp på topp och att holländaren Florian Jozefzoon går in som släpande anfallare.

Lampard saknar Curtis Davies, George Evans och svenske Marcus Olsson som går skadade. Därtill är Tom Lawrence avstängd.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Carson
Bogle, Tomori, Keogh, Forsyth
Johnson, Bryson
Bennett, Jozefzoon, Bennett
Mount

Historik

Manchester United och Derby har mötts 105 gånger genom åren och med Manchester United-mått mätt så är det rätt jämnt sett till statistiken. United har vunnit 46 av matcherna. Den senaste segern kom så sent som förra säsongen, i FA-cupens tredje omgång. 2-0-segern i början på januari i år satt hårt inne, det var först i 84:e minuten som Lingard spräckte Carsons nolla, medan Lukaku satte spiken i kistan när vi närmade oss stopptid. United har mött Derby fyra gånger i Ligacupen och har där två segrar, en oavgjord och en förlust. Det senaste mötet i turneringen i fråga hämtar vi från 20 januari 2009 då United vann den andra av två semifinaler (vi förlorade den första med 1-0) med 4-1. Målskyttar då? Nani, O’Shea, Tevez och en viss Ronaldo.

Visste ni att…

 • Jose Mourinho har mött Derby County tre gånger och vunnit alla tre?
 • Den avstängde Tom Lawrence har gjort ett ligaframträdade för United? Det blev 70 minuter i ligaavslutningen mot Hull innan Ryan Giggs bytte in sig själv istället för Lawrence.
 • Det inte blir förlängning vid oavgjort vid full tid. Det blir straffar. Omedelbums.
 • Det här är första gången VAR används på Old Trafford. Beslutet om att använda systemet på Premier League-arenor i cupen togs inför denna säsong.

Matchfakta

Manchester United
Derby County

Matchinformation

Turnering: EFL Cup, omgång 3
Tid: Tisdagen den 25 september 2018, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Rojo (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Herrera (vrist, stor chans)
 • Jones (matchform, stor chans)
Avstängda:

 • Rashford (tredje matchen av tre)
Position: 6:e3-1-29-910
Hemma:11:e1-1-13-54
Bästa målskytt: Lukaku (4)
Disciplin: 10 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F19/8BrightonBPL2-3
F27/8TottenhamHPL0-3
V2/9BurnleyBPL2-0
V15/9WatfordBPL2-1
V19/9Young BoysBCL3-0
O22/9WolvesHPL1-1

Derby County

Skador:

 • Davies (hamstring, inget datum)
 • Evans (knä, inget datum)
 • Olsson (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • Lawrence (tredje matchen av tre)
Position: 6:e5-1-313-1016
Borta:8:e2-0-25-56
Bästa målskytt: Lawrence, Mount (3)
Disciplin: 23 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V25/8PrestonHCHA2-0
V28/8HullBLC4-0
V1/9HullBCHA2-1
F15/9RotherhamBCHA0-1
O18/9BlackburnHCHA0-0
V22/9BrentfordHCHA3-1

United mot Derby

Totalt: 10546-29-30188-154
Ligacupen: 42-1-15-3
Hemma: 4927-11-1195-48
SENASTE MÖTENA
V2009-01-20HLC4-2
V2009-02-15BFA4-1
V2016-01-29BFA3-1
V2018-01-05HFA2-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2001-12-12HPL5-0
V2007-12-08HPL4-1
V2009-01-20HLC4-2
V2018-01-05HFA2-0

Domare: Stuart Attwell

Assisterande: Hatzidakis, West, fjärdedomare: Moss, videodomare: Marriner, extra videodomare: Wilkes.
M
PL 2018/19:314001
PL 2017/18:1448101
PL totalt:762633810
Snitt (2016-18):3,60,060,000,12
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:4301
Dömt Derby:5032