Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Chelsea – Manchester United

Embed from Getty Images

Golgatavandringen kallad landslagsuppehåll är över för den här gången och det är dags för Manchester United att återvända till näringarna. Klockan 13.30 på lördag marscherar man in på Stamford Bridge för att möta Chelsea, ett av tre lag som ännu inte förlorat i årets upplaga av Premier League. Matchen är också startskottet för en rad tuffa drabbningar under återstoden av oktober och november månad. Pallar José Mourinho de kommande sex veckorna så lär han överleva säsongen ut. 

Manchester United

I frågeasken som publicerades i tisdags konstaterade vi så gott som samstämmigt att Manchester United anno säsongen 2018/19 ligger där man förtjänar tabellmässigt. Vi konstaterade också att lördagens motståndare Chelsea presterat något bättre än förväntat under nye tränaren Maurizio Sarri och att vi jämförelsevis haft en rätt lugn vandring schemamässigt fram till denna den nionde omgången. Det är nämligen nu det börjar. United ska fram till slutet av november möta Chelsea,  Juventus (hemma och borta), Everton, Bournemouth (nej, de är inte jätteroliga på bortaplan) och Manchester City.

United reser till London med trepoängaren mot Newcastle som senaste insats i ryggen. Flertalet spelare har matchat med sina respektive landslag och har sålunda en hel del minuter i benen inför denna ack så viktiga period av säsongen. Det positiva nu är att inga större skador rapporterats in till Carrington. Luke Shaw och Nemanja Matic spelade inte med respektive landslag men ska inte heller bli  borta särdeles länge.

Embed from Getty Images

David de Geas vara eller icke vara är en ständig fråga i dagens United. En fråga som besvaras med ett rakt ”ja” är huruvida han spelar på lördag. Vem han får framför sig är mer oklart. Det får också sägas vara lite oklart hur många det sist och slutligen blir. Antonio Valencia och Ashley Young lär spela på varsin kant medan Chris Smalling är en av mittbackarna. Det logiska vore att peta in en nybliven målskytt i det ivorianska landslaget bredvid honom, men med tanke på Mourinhos horn i sidan till Eric Bailly kan det bli Victor Lindelöf som spelar. På mittfältet är världsmästare Paul Pogba självskriven. Han lär i Matics frånvaro få Fred och Marouane Fellaini bredvid sig. Den senare har rapporterats småskadad men är trots allt det mest troliga alternativet.

Embed from Getty Images

Framåt lär målskyttarna från landslagsuppehållet få speltid. Det handlar förstås om Marcus Rashford och Romelu Lukaku, en duo som åtminstone i år inte fått det att lossna målmässigt i Uniteds tröja. Vem som tar den tredje platsen i det så kallade tremannaanfallet är svårare att sia i. Jag lägger pengarna på Alexis Sanchez.

Ovanstående resonemang bygger på en 4-3-3 uppställning. Scott McTominay är skadad och lär därför inte spela mittback. Större under än en uppställning med tre mittbackar har dock skett under Mourinho.

Möjlig startelva:

de Gea
Valencia, Smalling, Bailly, Young
Fred, Pogba, Fellaini
Rashford, Lukaku, Sanchez

Chelsea

Lördagens motståndare Chelsea är, kanske något överraskande, serietvåa med en nolla i förlustkolumnen efter åtta omgångar. Mycket av snacket inför säsongen har handlat om huruvida Sarri verkligen skulle få fason på ett havererat projekt Conte, om hur det står till med Roman Abramovichs ägarskap och om Eden Hazard verkligen skulle stanna. Sarri har fått fason på en habil grupp spelare, Roman är kvar om än inte i England och Hazard har varit en av ligans absolut bästa spelare så här långt.

Chelsea har dessutom mött tuffare lag än United mött hittills och har knipit totalt fyra poäng mot Arsenal och Liverpool. Sarri har hittills lyckats balansera ligaspelet med matcherna ute i Europa och och då United kan visa upp Fred som nyförvärv centralt kan Chelsea och Sarri visa upp Jorginho. Chelsea har angett tonen för resten av säsongen och kommer att sälja sig synnerligen dyrt i kampen om en topp 4-placering.

Embed from Getty Images

Ett nyförvärv som darrat i förhållande till prislappen är världens dyraste målvakt. Kepa Arrizabalaga har hängt tvätt ett par gånger hittills men är förstås uttalad etta i Sarris Chelsea. Italienaren har också tagit David Luiz till nåder och spelade senast mot Southampton Antonio Rüdiger framom Gary Cahill centralt. Marcos Alonso är fortsatt valet till vänster medan Cesar Azpilicueta går till höger. På tremannamittfältet har Ross Barkley på sistone gjort Jorgino och N’Golo Kanté sällskap. Matteo Kovacic kom in från bänken och gjorde mål senast medan Cesc Fabregas fortfarande väntar på sina första ligaminuter i år.

Framåt finns förutom Hazard även den i somras Unitedryktade Willian som stöd åt en central anfallare. Där står Olivier Giroud och Alvaro Morata noterade för fyra matcher från start vardera. Bägge har fått tre inhopp och i skuggan av Hazard är spanjoren den som lyckats bättre rent målmässigt. Morata har stått för två ligamål hittills medan Giroud ännu inte nätat. Ett lyxproblem i Sarris bygge är Pedro. 31-åringen har gjort tre mål på fyra starter hittills men får ingen regelbunden speltid för tillfället.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Arrizabalaga
Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso
Jorginho
Kovacic, Kanté
Willian, Morata, Hazard

Historik

Läser vi enbart den senaste bortastatistiken är det rätt dyster läsning för Manchester United. De tre senaste mötena med Chelsea på Stamford Bridge har gett tre förluster och noll gjorda mål, alla tävlingar inräknade. Förra säsongen föll vi med 1-0 i London i november efter en anemisk insats. Hemma vann vi med 2-1 i februari. Det senaste mötet med Chelsea vill vi också helst glömma. FA-cupfinalen i våras hade kunnat rädda Uniteds säsong rätt långt, men en miss av Phil Jones och en håglös prestation grusade de förhoppningarna.

Visste ni att…

…José Mourinho mött sitt gamla lag Chelsea åtta gånger? Hittills är saldot fyra vinster och fyra förluster.

Matchfakta

Chelsea
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Lördagen den 20 oktober 2018, 13.30
Plats: Stamford Bridge, London
Teve: Viasat Sport Premium/Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Lingard (ljumske, inget datum)
 • Rojo (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Fellaini (okänd skada, stor chans)
 • Herrera (okänd skada)
 • Matic (okänd skada)
 • McTominay (knä)
 • Shaw (okänd skada)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 8:e4-1-313-1413
Borta:9:e2-0-27-76
Bästa målskytt: Lukaku (4)
Disciplin: 13 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/9Young BoysBCL3-0
O22/9WolvesHPL1-1
O25/9DerbyHLC2-2[2]
F29/9West HamBPL1-3
O2/10ValenciaHCL0-0
V6/10NewcastleHPL3-2
[2] Derby vann 8-7 på straffar.

Chelsea

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Ampadu (knä)
 • Rüdiger (ljumske)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a6-2-018-520
Hemma:3:e3-1-010-410
Bästa målskytt: Hazard (7)
Disciplin: 5 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V20/9PAOKBEL1-0
O23/9West HamBPL0-0
V26/9LiverpoolBLC2-1
O29/9LiverpoolHPL1-1
V4/10VidiHEL1-0
V7/10SouthamptonBPL3-0

United mot Chelsea

Totalt: 18074-53-53282-219
Premier League: 5215-19-1863-68
Borta: 8433-21-30135-126
SENASTE MÖTENA
V2017-04-16HPL2-0
F2017-11-05BPL0-1
V2018-02-25HPL2-1
F2018-05-19NFA0-1
SENASTE BORTAMATCHER
O2016-02-07BPL1-1
F2016-10-23BPL0-4
F2017-03-13BFA0-1
F2017-11-05BPL0-1

Domare: Mike Dean

Assisterande: Hussin, Cann, fjärdedomare: Pawson.
M
PL 2018/19:624121
PL 2017/18:2490115
PL totalt:45916594447151
Snitt (2016-18):3,80,070,100,20
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:63351216
Dömt Chelsea:67431410