Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Juventus – Manchester United 1-2

Embed from Getty Images

Manchester United vände och vann mot Juventus. Smaka på den, United krigade sig inte bara till en poäng – United slog Juventus borta efter att ha legat under med 1-0. Med tanke på läget i gruppen och den allmänna stämningen kring lagen var det nog inte många som förväntade sig det, något som så klart gör att segern känns ännu skönare. Det faktum att segermålet kom i matchminut 90 gjorde ju inte heller saken sämre.

Jag måste faktiskt börja med en lite rolig historisk detalj. Detta var Uniteds tredje raka seger borta mot Juventus. Lagens fyra första möten där Juventus stod som hemmalag vann italienarna, men 1999 vann United borta, 2003 likaså och nu idag. Och dessa tre matcher är de tre senaste mötena på Juventus hemmaplan lagen emellan. En kul detalj bara.

Illusionen av en jämn match

Målen i dagens match föll i matchminut 65 (Juves mål), 86 och 90. Fram till matchminut 65 skulle ett oinvigt öga kunnat säga att det var en jämn match som var helt öppen. Och visst, United var inte så dåliga i första halvlek som vi sett tidigare, men faktum är att det var Juventus match och målet som sedan föll var helt logiskt.

Utöver målet gjorde de Gea ett flertal fina räddningar, Juventus hade en i stolpen, sedan ett kalasskott i ribban och även ett par fina skott som ven runt målet. Utöver det gjorde dessutom Victor Lindelöf återigen en mycket bra match i Uniteds försvar, och även Chris Smalling var faktiskt bra samt att Nemanja Matic inte var lika dålig som sist. Matic var fortfarande temposvag, men idag stod han i alla fall oftast rätt placerad, sin tidiga varning till trots.

Vad jag vill ha sagt med detta är att det länge kan ha sett jämnt ut, men det såg faktiskt bara ut så. Juventus var bättre.

Vändning – igen!

Men, vad gör det att Juventus var bättre när Manchester United återigen lyckas vända en fotbollsmatch till seger? Den senaste månaden har Manchester United släppt in första målet i fem matcher, men lyckats vinna tre av dem och få en av dem till oavgjort, och så hemmaförlusten mot Juventus då.

Detta är en enorm styrka som det garanterat kommer börja snackas om bland andra lag. Att oavsett om man gör första målet mot United så hittar de oftast en väg tillbaka. I en tid där vi letar saker att vara positiva över är detta en av dem.

http://gty.im/1058902570

Om vi tar och går igenom det väsentliga, nämligen målen.

Ledningsmålet för Juventus kan man vid en första anblick tycka att Victor Lindelöf har visst ansvar för. Men, för det första så var det en viss Cristiano Ronaldo som löpte sig fri, och för det andra så var det en viss Bonucci som helt opressad fick stå och trä in den långbollen bakom backlinjen. Så felet ligger inte på Lindelöf, felet ligger i våra offensiva spelares press som låter Bonucci slå den bollen till en perfekt löpande Ronaldo. Att Ronaldo dessutom fick drömträff på sin volley gjorde att de Gea bara kunde stå och titta på.

Embed from Getty Images

United svarade på underläget genom att först byta in Marcus Rashford, och sedan i matchminut 79 så kom Juan Mata och Marouane Fellaini in, och det var de två sistnämnda som verkligen skulle påverka utgången.

Efter 85 minuters spel vann Paul Pogba en frispark bara metern utanför Juventus straffområde. Klockan gick en minut, och upp stegade Ashley Young, som hade en frispark i kryssribban mot Bournemouth, och Juan Mata som ju satte en frispark mot mot Newcastle för en månad sedan. Young hoppade över bollen, och Mata smekte in den med sin vänsterfot, otagbart för Szczesny. Frisparken var från ett läge som man kan argumentera var ”för nära” målet, men det stoppade inte spanjoren som vi ju vet har en enormt fin känsla.

Tre minuter senare, precis när matchklockan klev över minut 89 kom också Uniteds segermål, och även denna gång efter en frispark. Rashford vann den långt ute på vänsterkanten, Young slog in den i en lång båge, Fellaini var där och åtminstone hans hår touchade bollen som räddades av Szczesny – men inte bättre än att han slog den på Bonucci, varifrån bollen träffade Alex Sandro och sakta gick in i mål. Ett minst sagt dråpligt mål, men ett mål som var oerhört förlösande.

På stopptid hade sedan Marcus Rashford ett friläge att punktera till 3-1, men det skottet räddades, samtidigt som Juventus inte riktigt lyckades få till en bra sista anstormning.

Mourinho, Mourinho, Mourinho

Ja, vad skall man egentligen säga och tycka om vår portugisiske manager? Efter matchen kunde han inte låta bli att hånande gå ut på planen och ”lyssna” på Juventus supportrar, med en minst sagt märklig min (se bild nedan).

Embed from Getty Images

Man kan tycka vad man vill om detta, men just idag har jag svårt att kritisera Mourinho. Ja, han borde säkert kunna bete sig bättre, men han är också människa och vi kan räkna med att han inte fick höra några snälla ord från publiken. Han har en förmåga att få allt att handla om honom.

Läget i gruppen

De här tre poängen gav en helt ny dynamik i den här gruppen. Ställningen just nu är den här.

Jag räknade med max en poäng idag, kanske till och med noll, vilket hade gjort att även om United skulle slagit Young Boys i nästa omgång och Juventus besegrat Valencia så hade det ändå avgjorts på Mestalla i den sista omgången. Och att United skulle förlorat (eller komma förlora för den sakens skull) den matchen hade inte varit omöjligt, vilket alltså hade givit oss Europa League.

Istället vann vi idag, vilket alltså gör att om vi vinner mot Young Boys, och Valencia inte vinner borta mot Juventus i nästa omgång, ja då är vi klara för slutspel. Troligen blir det en andraplats, för Juventus bör kunna behålla ledningen i gruppen, men det faktum att det troligen räcker med seger hemma mot Young Boys för att säkra slutspelsplatsen känns oerhört bra.

Naturligtvis finns det en hel drös med andra potentiella utgångar, om vi inte skulle vinna mot Young Boys eller om Valencia skulle lyckas vinna borta mot Juventus. Men oavsett, läget ser helt plötsligt oerhört mycket mer gynnsamt ut, hur man än vänder och vrider på det.