Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Southampton – Manchester United 2-2

Manchester United åkte ned till sydkusten för att möta Southampton. Ett Southampton med en seger på de 13 första matcherna, och som med detta parkerade på 19 plats i ligan, alltså näst sist. Precis som vi kunnat ana startade United bedrövligt, och hemmalaget hade en stabil och rättvis tvåmålsledning efter 20 minuter. Tack vare Marcus Rashford kunde United dock komma tillbaks till 2-2 innan första halvlek var slut, Romelu Lukaku och Ander Herrera stod för målen –  båda två framspelade av Rashford.

När United då snabbt lyckats hämta upp tvåmålsunderläget till oavgjort så kunde man ju tro att laget skulle fortsätta trumma på och köra över ett bottenlag som Southampton. Så blev dock inte fallet, istället var det hemmalaget som var närmast ett avgörande mål. United hade något mer boll, men det var också det – spelmässigt var det uselt.

Startelvan och första halvlek

United gick ifrån den vanliga 4-3-3-formationen idag, Mourinho valde istället att mönstra ett 5-3-2. Detta på grund av att Lindelöf saknades sedan tidigare, och både Chris Smalling och Eric Bailly tydligen också skadat sig så de inte kunde medverka. Eftersom Marcos Rojo inte är redo för att starta så fanns bara Phil Jones (skräll!) frisk av mittbackarna, och mot ett så offensivt skickligt lag som Southampton kände Mourinho att han inte bara kunde sätta ner en av sina defensiva mittfältare som mittback, utan han valde att sätta ned både Scott McTominay och Nemanja Matic på varsin sida av Jones.

Utöver det så fick Ashley Young fortsätta att visa att han är en usel ytterback genom att starta till höger denna gång, Luke Shaw spelade till vänster, Ander Herrera gjorde Marouane Fellaini och Paul Pogba sällskap på mittfältet och Rashford bildade anfallspar med Lukaku.

Embed from Getty Images

Och ja, det blev ungefär lika dåligt som vi har vant oss vid. United var totalt tempolöst från start, och Southampton tilläts bestämma det mesta, vilket också ledde till att de efter 20 minuter gjort två mål, vilket kanske var ett för mycket men inte alls orättvist. Det mest anmärkningsvärda från målen var att Matic och Fellaini föga förvånande var alldeles för sega vid det första, och Scott McTominays tilldelade roll vid frisparken som gav 2-0 (se bild nedan).

Embed from Getty Images

Av Uniteds två mål tar vi med oss att Lukaku gjorde mål för första gången sedan Jesus gick på vatten. Och det var faktiskt ett ganska fint avslut från belgaren, inte bara ett turmål eller en inpetning från nära håll utan ett distinkt avslut från strax utanför straffområdet. I övrigt gav Lukaku oss inte mycket att hoppas på, men mål från vår centerforward är alltid positivt.

Knepig match för Rashford

Ett par spelare förtjänar en egen rubrik idag, och Marcus Rashford är en av dem.

Embed from Getty Images

Engelsmannen hade en märklig match, då han var mer eller mindre komplett usel de första 25 minutrarna där han bland att drog på sin en frispark som gav varning (och dessutom var frisparken Southampton gjorde 2-0 på) – och sedan följde upp det med 20 riktigt bra minuter i slutet av halvleken. Han stod för framspelningarna till både reduceringen och även kvitteringen och var den som det hände någonting kring.

När sedan den andra halvleken drog igång var Rashford nere i samma tempo som resten av United (mer om det nedan), och med 15 minuter kvar byttes han ut till förmån för Martial, utan att det direkt kändes fel. Men om engelsmannen kan ta med sig sina 20 sista minuter från första halvlek så får vi i alla fall något positivt med oss.

Tempot i andra halvlek

Ja, som ni säkert förstått så var Uniteds andra halvlek minst sagt dålig, för att inte säga usel. Precis som det alltid blir de gånger när United spelar med fembackslinje så fylldes det inte på framåt. Ytterbackarna var alldeles för konservativa med att fylla på, liksom de centrala mittfältarna som måste komma på djupledslöpningar om det systemet skall vara någonting att ha.

Dessa lös dock med sin frånvaro totalt, och faktum är att United egentligen inte skapade en enda vettig målchans i den andra halvleken. Detta alltså mot ett Southampton som under sin tränare vunnit tre av 21 matcher, låg näst sist i tabellen och som haft ledningen med 2-0. Med all fotbollslogik var Southampton livrädda, men det fanns varken vilja eller energi från United att försöka utnyttja det, något som är under all kritik. Spelarna skall ha kritik, men mest skall så klart José Mourinho ha som inte lyckas få fram det.

Paul Pogba

Vi måste prata lite om Paul Pogba. För när han är som han var idag så har han inget på en fotbollsplan att göra. Hans insats symboliseras bäst av en sekvens i första halvlek, mitt på egen planhalva. Bollen var uppe i luften, Pogba hamnade på knä men lyckades ändå suga ned bollen på ett sätt som bara extremt bollskickliga spelare kan göra. Vi har sett Pogba göra liknande nedtagningar tidigare, och även Mata kan göra dem – det är som att bollen bara dör vid foten på spelaren.

Men, denna aktion följdes av att Pogba sökte sig 20 meter åt sidan, och trots att han hade enkla alternativ att spela hem till så skulle han hitta på något fyndigt, vilket ledde till att han trampade på bollen och den förlorades till närmsta Southamptonspelare. Kom ihåg att vi alltså var mitt på egen planhalva, där det finns noll (0) anledningar till att försöka med tekniska nummer, det är inte där man gör mål och skall vara kreativ, det skall man vara på offensiv tredjedel.

Detta är en sak som Pogba bara måste lära sig. Han är en magnifik fotbollsspelare, med en teknik så få andra kan matcha, men han måste lära sig när han skall göra vad. Enkelt på egen planhalva, högre svårighet längre fram – svårare är det inte.

Embed from Getty Images

Andra halvlek var dessutom bedrövlig från Pogba. Han bidrog, och jag överdriver inte, med precis noll bra saker. Ingenting skedde från honom, och att han inte blev utbytt berodde troligen på att Shaw först fick en smäll och sedan fick Lukaku en. Hade Mourinho känt att alla var helt friska så hade han säkerligen tagit ut Pogba, och idag hade det varit helt rätt.

Sammanfattning

Manchester United spelar obegripligt dåligt just nu. 0-0 mot Palace förra helgen, en usel match men ändå vinst med 1-0 mot Young Boys i tisdags och så nu den här usla insatsen idag som endast gav poäng för att det var ett dåligt fotbollslag vi mötte.

Någonting måste verkligen förändras, annars får vi nog se oss cementerat som ett mittenlag i Premier League. Just nu är vi inte bättre i alla fall. Populisten i mig vill att spelare som Diogo Dalot (som fick Premier League-debutera idag, utan att göra något större intryck), Angel Gomes, Tahith Chong, James Garner och Mason Greenwood skall plockas upp och kunna bidra med vilja och energi. Jag tror dock inte det största problemet sitter i spelarna, även om vi inte har en trupp som kan slåss om ligatiteln just nu, problemet finns i tränarrummet och hos de som bestämmer över värvningar. Det är tyvärr inte svårare än så.