Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen – McTominay < Tuanzebe?

Embed from Getty Images

Årets näst sista lånekoll är här. Vi diskuterar de utlånade spelarnas säsonger så här långt, deras framtidsutsikter i Manchester United och ställer oss frågan om inte Axel Tuanzebe är bra nog att spela mittback på andra håll än i Birmingham. Som Uniteds mittbackssituation sett ut på sistone är det snudd på bisarrt att Scott McTominay spelar medan Tuanzebe harvar i The Championship. Han harvar dock rätt bra och får snudd på idel goda betyg i lila tröja. Det får, föga överraskande, även Dean Henderson.

Dean Henderson, Sheffield United

Matchtempot i The Championship är som brukligt rysligt tufft. Sedan vi sågs senast i lånekollen har Dean Henderson och Sheffield United avverkat tre matcher. Man inledde med att bortabesegra Brentford med 3-2. Henderson släppte in ett tidigt skott från närhåll i sjätte minuten och ett självmål. Man fortsatte med att förlora förra veckans toppmöte med Leeds med 1-0. Sheffield United höll emot i 82 minuter innan Pablo Hernández fick in segermålet bakom Henderson. I helgen som gick repade man sedan mod och vann bortamötet med Manchester Uniteds kommande FA-cupmotståndare Reading med 2-0. Segern satt hårt åt, målen föll i 83:e och 86:e minuten och Henderson stod, enligt rapporterna, för en stabil insats.

Sheffield United är serietrea, distansierade med fem poäng av Leeds, efter 21 omgångar. Fyra matcher återstår detta kalenderår för Henderson som får anses vara den av Uniteds utlånade spelare som gör klart bäst ifrån sig.

Embed from Getty Images

Joel Pereira, Vitoria Setubal

Joel Pereira har haft det motigt i Portugal sedan landslagsuppehållet. Efter att ha petats helt ur truppen i cupen har han sett de två senaste ligamötena med Maritimo (seger 1-0) och Benfica (förlust 1-0) från bänken. Landsmannen Cristiano vaktade målvakterna bägge gångerna. Trist för Pereira som behöver matcher för att utvecklas. Som det är nu har han Dean Henderson framför sig i Uniteds målvaktshierarki och att tro att portugisen ska spela a-lagsfotboll för United som läget är nu är osannolikt.

Cameron Borthwick-Jackson, Scunthorpe United

En förmodad skada höll Cameron Borthwick-Jackson borta från spel när Scunthorpe mötte Southend den 27 november. När Scunthorpe förra veckan gick in i FA-cupen borta mot Shrewsbury fanns Borthwick-Jackson åter med som vänsterback. Cupäventyret blev kort då hemmalaget var ofina nog att vinna med 1-0. Förlusten till trots satsade Stuart McCall vidare på sin inlånade vänsterback när Gillingham kom på besök i lördags. Det gick inget vidare då heller. Gillingham vann med 2-0 och Scunthorpe rasar i tabellen.

Den allmänna känslan då det gäller Borthwick-Jackson är att han spelar på rätt nivå, trots att Scunthorpe sladdar i serien. Sejourerna i The Championship blev inte lyckosamma och nu får han ändå speltid, trots att resultaten är dåliga.

Matty Willock, St Mirren

Skurarna får anses vara spridda över Matty Willock och Paisley utanför Glasgow. När St Mirren mötte bottenkollegan Hamilton den 1 december fick han se matchen från läktaren. När man gästade Hibernian förra veckan blev det ett 32 minuter långt inhopp på det centrala mittfältet efter att Kyle Magennis bytts ut skadad. Matchen slutade oavgjort, 2-2. Mot Livingston, i helgen som gick, återupprepades historien. Lagkaptenen Paul McGinn haltade av redan efter tio minuter och Willock fick hoppa in. Det hjälpte föga då St Mirren föll med 3-1.

St Mirren ligger efter helgens omgång sist i skotska ligan med nio inspelade poäng på 17 matcher. Klubben har bytt tränare en gång denna säsong, men Oran Kearney har inte förmått vända skutan. För Willocks del får lånet så här långt anses vara en missräkning. Är man inte ordinarie i ligans sämsta lag är det icke godkänt.

Embed from Getty Images

Axel Tuanzebe, Aston Villa

Om Dean Henderson är den utlånade spelare som gör bäst ifrån sig får Axel Tuanzebe anses vara klar tvåa på den listan. Aston Villa verkar ha fått viss ordning på spelet efter managerbytet och har, sedan senaste lånekoll, spelat in fem poäng på tre matcher. 28 november spelade man som måste ha varit en av de mer galna matcherna på länge. Hemma mot Nottingham blev det 5-5 (!) efter att Aston Villa bara haft ledningen en gång. Släpper man in fem mål är det förstås inte godkänt någonstans och Tuanzebe fick sämst betyg av alla försvarare. 

Förlusten till trots spelade Tuanzebe åter från start förra veckan då Villa gästade Middlesbrough. Då gick det desto bättre. Tre poäng plockades hem till Birmingham efter 3-0 och en klart bättre insats av Tuanzebe och laget som sådant. 21-åringen kunde stoltsera med bäst betyg i laget, i alla fall enligt Birmingham Mail. I toppmötet (ja, vi kan väl kalla det så) med West Bromwich i helgen som gick tappade Villa så snöpligt segern på stopptid då Jay Rodriguez bröstade in 2-2 från närhåll.

Tuanzebe fanns som brukligt på planen hela matchen och fick goda omdömen för såväl spelet i luften som med fötterna. Bortsett från debaclet mot Nottingham får de senaste veckorna få anses ha gått i dur för Tuanzebe som nu får anses ordinarie i Aston Villas backlinje. Förhoppningsvis kan man fortsätta på den inslagna vägen och klättra från åttondeplatsen i den jämna toppstriden. Orosmolnen får anses vara att Villa kan tappa spelare i januari. Bland andra Jack Grealish intresserar Premier League-klubbar och ryktas bli såld.

http://gty.im/1069539716

James Wilson, Aberdeen

James Wilson kunde den 2 december ha blivit ligacupmästare med Aberdeen. Kunde. Celtic vann med 1-0 på Hampden Park och Wilson fick ett 20 minuter långt inhopp, utan att ändra på matchbilden. Mot Rangers, i onsdagens hängmatch, satt Wilson på bänken. Då gick det desto bättre. Aberdeen skrällvann med 1-0 och fick visst andrum i mitten av tabellen. Segerraden blev dock  bara en match lång. Mot St Johnstone i lördags blev det förlust med 2-0 och Wilson fick ett fjorton minuter långt inhopp.

Vi har sagt det förr, men det tåls att upprepas. James Wilsons dagar i United är räknade och det faktum att speltiden är så ringa i Aberdeen är bara ett kvitto på det.

Tim Fosu-Mensah, Fulham

Tim Fosu-Mensah sitter kvar i Fulhams frysbox. Utlånad från United som han är så spelade han inte i lördags, men han fanns inte med i truppen mot Chelsea och Leicester tidigare denna månad. Som vi var inne på senast är det läge att överväga att bryta lånet om trenden fortsätter. Claudio Ranieri visar hittills inga tecken på att ge Fosu-Mensah speltid, och det håller inte ur spelarens perspektiv.

Kieran O’Hara, Macclesfield Town

Tabelljumbon Macclesfield inkasserade säsongens blott tredje seger genom 1-0 borta mot Exeter den 27 november. Då stod Kieran O’Hara mellan stolparna. I helgen som gick, borta mott topplaget Colchester, blev det omvända siffror. Macclesfield inledde en ny förlustrad och även nu stod O’Hara i mål. Irländaren sladdar i Uniteds målvaktshierarki och det troliga är att han slutför säsongen i Macclesfield för att sedan lämna permanent. Något annat är svårt att se i dagsläget.

Demetri Mitchell, Hearts

Efter en period med mindre speltid börjar kurvan peka åt rätt håll igen för Demetri Mitchell. Mot Rangers, den 2 december, blev det 90 minuter som vänsterback när Hearts föll med 2-1. I onsdags blev det 76 minuter på samma position i 2-2-mötet med St Johnstone och i helgen som gick flyttades Mitchell fram i banan med framgång. 21-åringen fick 90 minuter som vänsterytter när Motherwell besegrades med 1-0.

Vad gäller Mitchells fortsatta karriär i United är Luke Shaws fina höst förstås dåliga nyheter. Än sämre blir nyheterna när José Mourinho verkar mån om att behålla Ashley Young minst en säsong till. Mitchell har dock gjort en fullt godkänd höst i Skottland, vilket förstås inte försämrar aktierna som i fallen Wilson och O’Hara.

http://gty.im/916620634

Res med oss till Manchester!