Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens: Ingen bryr sig om Manchester United mer än jag

Det var en stundtals kafkaartad presskonferens med José Mourinho på tisdagskvällen. Under de tio minuter som han pratade från podiet hann portugisen både ta död på hoppet om att få se någon av James Garner eller Mason Greenwood från start, han använde uttrycket ”OM jag vore miljonär” påstod att han inte hade en aning om varför hans agent Jorge Mendes gjorde ett offentligt uttalande å Mourinhos vägnar i fredags samt påstod att ingen bryr sig om Manchester United mer än han, allra minst fansen.

Utöver presskonferensen går vi igenom vilken trupp United har med sig till Valencia, vi tittar lite snabbt på vad vi kan förvänta oss från spanjorerna samt gratulerar Casey Stoney.

Mourinhos presskonferens

Ja det var som sagt stundtals kafkaartat att titta på presskonferensen, jag känner allt oftare att när jag ser på Mourinho ser jag en man som inte alltid lever i samma värld som jag. Att vara fotbollstränare på den nivån är så klart ett jobb med mycket press, men måste man göra det ännu svårare för sig själv än vad det redan är?

Men ja, det är sådan han är, så nu fokuserar vi på vad han verkligen sade.

…om Garner och Greenwood

Första frågan handlade rimligt nog om de två 17-åringar han tagit med sig, James Garner och Mason Greenwood. Och istället för att agera lite smart och åtminstone hålla dörren öppen slog han igen den det första han gjorde.

Finns det en chans att de startar eller handlar det mer om att komma in från bänken? ”Nej, nej, de startar inte. Garner kommer vara på bänken och Mason är extraspelare om vi får några problem, men nej de startar inte.”

Det värsta för mig var nog hur självklart det var för honom att de inte kommer starta. Det kan vara jag som läser in för mycket, men hans uttryck när han sa ”nej, nej” gav mig känslan av att han tyckte det var en direkt korkad fråga, som att det borde vara självklart för alla att de inte spelar.

Han uttryckte vidare att de har spelare som behöver spela och spelare som förtjänar att spela, så trots att de lämnade några spelare hemma i Manchester (mer om det nedan) så kommer endast spelare från seniortruppen starta.

…om eventuell gruppseger

Från det, i mina ögon, orimliga svaret kring Garner och Greenwood blev Mourinho rimlig en stund när frågan om gruppsegern kom upp.

Ni är klara för avancemang, kan vinna gruppen om resultaten går er väg, tänker du ens på det eller har du mer funderingar om Liverpool på söndag? ”Nej, jag tänker inte på Liverpool, jag tänker på imorgon. Men så klart är vi klara för avancemang, och fotboll är fotboll så allt kan hända. Men normalt sett borde Juventus vinna matchen i Schweiz, så jag tror inte resultatet i vår match imorgon har någon inverkan på att sluta etta eller tvåa. Men det är en fotbollsmatch, en Champions League-match, och trots att situationen är klar för båda lagen så är vi Manchester United, det är professionella spelare och vi vill göra bra ifrån oss.”

…om Pogba (så klart)

Det går inte att ha presskonferens utan att prata om Paul Pogba för tillfället. En av världens dyraste spelare genom tiderna har varit bänkad den senaste tiden i United, men kommer starta imorgon, därför fick vi tre frågor om den gode fransmannen, där Mourinho undvek en fråga helt och valde att inte prata om honom vid den tredje.

Du sa i lördags att Pogba startar, vad vill du se från honom? ”Jag vill se att han spelar bra, och att ha en bra påverkan på matchen och laget. Ett lag med många spelare som inte har speciellt många mil i benen, ett lag med en del spelare som inte spelar så mycket. Så jag hoppas att spelare som Paul och några andra, som normalt är i laget och har de milen i benen, de spelarna behöver vara på sin toppnivå och jag hoppas han har en bra påverkan på laget.”

Vi fick en följdfråga på Pogba som Mourinho inte alls gillade.

Varför tror du inte att du har fått det bästa ur Pogba den här säsongen? Jag tycker inte din fråga går i en riktning jag vill svara på, eller lyssna på. Jag gillar inte din fråga.

”Du kan ställa frågan från en annan riktning.”

Jag pratade med Lukaku i helgen om att du pratat individuellt med honom vad du ville ha, har du gjort något liknande med Pogba? ”Romelu sa det, jag sa det inte. Jag säger inte när jag har eller inte har möten med mina spelare. Romelu sa det, han är inte ett problem för mig, han var helt ärlig och sa hela sanningen, jag har inga problem med det. Men det var Romelus beslut, det var inte jag som kom till er och sa att jag hade ett möte med honom och sa det ena och det andra. Inte alls. Och Romelu var inte den ende spelaren jag hade möte med.

”Jag har det när jag känner att jag kan ha en positiv inverkan på spelaren, jag har det när jag känner att spelaren är öppen för det, jag gör det när spelaren ger mig alla indikationer på att de vill förbättra sig och verkligen är öppna för någon med mer erfarenhet än dem, jag gör det när jag känner att det kan vara positivt för mig och för spelaren.”

Personligen tycker jag det är svårt att tolka det här svaret som något annat än ytterligare ett hugg mot Pogba. Han säger ingenting rakt ut, så man kan inte ”sätta dit honom” på det, men sammantaget blir det rätt uppenbart att Mourinho inte tycker att Pogba har rätt attityd.

…om Valencia, Peter Lim och Goncalo Guedes

När vi närmade oss slutet av presskonferensen blev det än mer märkligt. En fråga på spanska handlade om deras ägare Peter Lim samt Valencias unge portugisiska talang Goncalo Guedes.

Gällande Lim (som har ägt Valencia sedan 2014 och också äger 50 % av Salford City FC, där andra halvan ägs av Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville, Paul Scholes och Nicky Butt) uttryckte Mourinho beundran, men också förundran. ”Jag har känt Peter [Lim] länge. Han är den typen av man jag inte alltid förstår, för om jag vore miljonär skulle jag inte investera mina pengar i fotboll. Jag skulle njuta av fotboll, njuta av livet, men inte investera mina pengar i fotboll så Peter är fantastisk som älskar fotboll så mycket. Han kunde njuta sitt liv med sin familj och att han sen blir så kär i fotboll att han blir ägare för en av Spaniens största klubbar tycker jag är fantastiskt, och jag tycker fotbollen behöver människor som han. Så är det bara.”

Sug på meningen ”om jag vore miljonär”. Från José Mourinho, som är miljonär många gånger om. Kafkaartat som sagt.

Han fortsatte sedan med att berömma Guedes. ”Goncalo, som jag har förstått det, har lite fysiska problem. Jag läste något om pubisproblem, och jag tror att för en spelare som han som bara spelar med hög intensitet, att om han har ett sådant problem så är det ett problem. För hans spelstil, och kvalitén på hur han spelar. Så jag hoppas han löser problemen så snart som möjligt, för han är en bra spelare för Valencia, för spanska ligan och så klart för Portugal där vi behöver honom redo för slutspelet mot England.”

…om Mendes uttalande i fredags

Vi kunde inte fråga dig om din agents uttalande i fredags, kan jag fråga vad tanken var bakom det uttalandet och om du är glad över att det är ute? ”Vilket uttalande?”

Från Jorge [Mendes], om att du är väldigt glad i United: ”Nej, jag har inget att göra med uttalandet. Det är Jorges uttalande, inte mitt uttalande.”

Visste du att det skulle komma? ”Nej, nej. Jag visste inte alls och jag bryr mig inte om det.”

Vi har alltså en manager vars agent släpper uttalanden om honom, men han varken vet något om det eller bryr sig. ”Okej”, säger jag.

…om vem som bryr sig om Manchester United mest

Det mest anmärkningsvärda på presskonferensen sparades till sist, när José Mourinho bestämde sig för att fjärma sig själv ytterligare från fansen och vår verklighet.

Tycker du att vi borde vara oroliga för Valencia i och med att Peter Lim kommit hit, och vad tycker du om Valencias säsong så här långt? ”Jag pratar inte med Peter om hans Valencia, jag pratar inte med honom om hans klubb.

”Men ibland finns det uppfattning, inte bara i Valencia utan världen över, att fansen bryr sig mer om klubben än de som jobbar i klubben, och det är helt fel. Det är helt fel, ingen i Manchester eller med koppling till Manchester bryr sig mer om klubben än jag själv.

”Och som ni vet, för tre år sedan var jag inte i Manchester och långt ifrån att vara kopplad till Manchester United. Vi yrkesverksamma är de som känner allt, varje dag, varje sekund.”

Mourinho fortsatte babbla vidare om Peter Lim och Valencia, med det struntar vi i, för detta är minst sagt ett anmärkningsvärt uttalande. Att ligga i den situation United nu gör, och komma med den arrogansen är nästan bara det anledning till avsked i mina ögon. Att Mourinho inte förstår grundläggande psykologi för att få fansen på sin sida är direkt oroväckande.

Se hela presskonferensen här.

Matas presskonferens

Eftersom det är Champions League så har också en spelare haft presskonferens, och det blev föga förvånande Juan Mata. Föga förvånande då Mata gjorde fyra år i klubben.

Mata är, eller framstår i alla fall som, en av de trevligaste spelarna inom världsfotbollen, och satt så klart artigt och svarade på frågorna som journalisterna kom med. Men, han är också oerhört mediatränad och kom egentligen inte med något unikt.

…om vinsten mot Fulham

”Det var en mycket nödvändig vinst för oss, med resultatet och särskilt hur vi vann, gjorda många mål och spelade fin fotboll, särskilt i första halvlek där vi njöt på planen. Och det är vägen vi vill följa, vi har en svår match till helgen mot Liverpool och det kommer förmodligen bli svårare, men vi måste försöka fortsätta på den vägen och producera den typen av matcher mer regelbundet.”

…om att hans kontrakt går ut till sommaren och landslaget

Mata uttryckte att han gärna skulle fortsätta spela i landslaget, att han är glad över att ha spelat med en av de mest framgångsrika generationerna och ha vunnit titlar. Men samtidigt att han gärna skulle komma tillbaka och kunna bidra med sin erfarenhet.

Gällande kontrakt med United sa han bara följande: ”Allt jag kan säga är att jag är glad över att leva i Manchester och England, jag har bott i England länge nu och jag är glad över att vara i denna otroliga klubb. Så vi får se vad som händer, men för tillfället är jag väldigt glad.

…om Garner och Greenwood

Mata fick en fråga om vad han tycker om James Garner och Mason Greenwood, och Mata har kunskapen att uttrycka sig på det sätt Mourinho inte har. ”Jag är väldigt glad att de är här med oss, för de är fantastiska spelare men särskilt för att jag tycker att de är bra killar. Sättet de beter sig på, pratar på, tränar på. De förtjänar verkligen att vara här och de förtjänar chansen att känna vad som är en Champions League-kväll. Det säger väldigt mycket bra om Manchester Uniteds akademi och kvalitén vi har på väg upp och jag önskar dem det bästa och tror att de kan vara väldigt viktiga spelare för klubben inom en snar framtid. Men vad jag gillar mest med dem, bortsett från deras fotbollskunskaper, är deras personligheter. De är väldigt, väldigt trevliga killar.”

…om Pogba

På en fråga om Pogba och hans sämre form gav Mata ett standardsvar om att alla har perioder där man är bättre och sämre, att Pogba är en fantastisk lagkamrat samt att laget kommer vara bättre med honom.

…om att möta Valencia och en eventuell återkomst

Det kommer vara speciellt för honom, precis som det var när han mötte Valencia med Chelsea och man skall inte uteslutna något kring en eventuell comeback.

Det kom ett par frågor till, mest i samma ämnen och inget som gav speciellt mycket. Men ni ser presskonferensen nedan om ni vill.

Truppen till Valencia

Detta är truppen som flygt med till Valencia, mer om den i morgondagens matchdagsblogg.

Målvakter: Sergio Romero, Lee Grant
Försvarare: Antonio Valencia, Eric Bailly, Phil Jones, Marcos Rojo
Mittfältare: Fred, Andreas Pereira, Ander Herrera, Scott McTominay, James Garner, Paul Pogba, Jesse Lingard, Marouane Fellaini, Juan Mata, Ashley Young
Anfallare: Romelu Lukaku, Marcus Rashford, Mason Greenwood

Valencia har fokus på annat

Valencia har noll och ingenting att spela för i Champions League, de kommer sluta trea i gruppen oavsett hur det går imorgon. Och med tanke på att laget går svagt i ligan (14 plats) och på lördag möter Eibar som ligger en poäng före dem så var Marcelino García Toral tydlig med att det kommer roteras imorgon, precis som United också kommer göra med andra ord.

Stoney månadens manager

Slutligen gratulerar vi också Casey Stoney till att ha blivit månadens manager i november. Damerna spelade bara tre matcher i november, men lyckades vinna samtliga tre med en målskillnad på 17-1.