Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Som att få luft efter att ha hållit andan i tre år

Den 27 maj 2016 presenterades han som tränare för Manchester United, den 18 december 2018 är det så över. José Mourinhos tid i den finaste av fotbollsklubbar är över, och den blev inte vad någon inblandad hoppades på. Charity Shield, Ligacupen och Europa League vanns första säsongen, en första säsong som i stort var dålig annars, och efter det har det mestadels gått utför.

I denna frågeask går vi igenom vad vi tycker om att Mourinho har fått sparken och vilka konsekvenser vi tror att det får.

Mourinho är inte längre manager för United. Vad är din spontana reaktion?

Marcus Beijar: Att det var otroligt väntat sett till den tystnad som uppstod från klubbens sida efter förlusten mot Liverpool. Väntat på det stora hela också, men det kommer nog för sent för att rädda denna säsong.

Gustav Brinck-Larsen: Skönt. Mycket skönt till och med. Vägs ände var nådd för ett bra tag sedan, nu är jag glad att det inte dröjde två-tre månader till utan att klubben agerade.

Björn Appelgren: Det var så jävla dags. Nu kan man få lite lugn och ro igen, men samtidigt känna sig lite sprallig.

Ibraheem Alsalman: Bra. Det var ett måste helt enkelt. Allt har gått snett den här säsongen.

Lisa Lloyd Larsson: Underbar känsla. Som att få luft efter att ha hållit andan i tre år.

Adam Fröberg: ÄNTLIGEN.

Mikael Österdahl: Äntligen! Även om det mot all förmodan skulle fortsätta lika dåligt som kommer den nya managern åtminstone inte vara lika sur.

Är det rätt att Mourinho får sparken just nu? Eller borde han ha fått det tidigare, alternativt fått mer tid på sig?

Marcus Beijar: Timingen är dålig, precis som jag svarade i förra frågan. Jag har mycket svårt att tro att lagen ovanför säckar ihop så till den milda grad att vi går om och tar en topp 4-placering, även om mer än halva säsongen är kvar. Kanske pessimistisk, men det känns som om det är kört.

Gustav Brinck-Larsen: Det är för sent. Andraplatsen förra året till trots, när den här säsongen drogs igår kom inte den förbättring som borde ha kommit, så han borde fått gå för ett par månader sedan.

Björn Appelgren: West Ham var droppen för mig. Då såg jag inte längre ngt positivt i hans ledarskap eller i att ha kvar honom.

Ibraheem Alsalman: Ja, mer än rätt. Borde ha skett tidigare. Det var ju den största frågan jag hade till ledningen. Varför agerar man inte när det fortfarande går att rädda säsongen. Nu har de gjort. Bra.

Lisa Lloyd Larsson: Ja. Jag har hittills velat att man väntade med att sparka honom tills efter säsongen för att inte skapa ytterligare turbulens efter allt som varit, men Liverpoolmatchen var droppen.

Adam Fröberg: Han skulle ha fått lämna redan i somras. Var uppenbart att Mourinho inte var rätt man att ta klubben vidare under våren av förra säsongen.

Mikael Österdahl: Jag tycker att det var fel att anställa Mourinho över huvud taget. Sedan tycker jag att det rätta tillfället att sparka honom var efter förlusten hemma mot city i december förra året. Så alldeles, alldeles för sent.

Vad tror du – från klubbens sida – är anledningen till att Mourinho får sparken?

Marcus Beijar: Resultaten är ju det första förstås. Hand i hand med det går ju det faktum att vi inte spelar en varken attraktiv eller vägvinnande fotboll. Omklädningsrummet ska jag låta vara osagt, men vissa spelare har han med alla säkerhet tappat.

Gustav Brinck-Larsen: Uteblivna resultat. Enbart. Så som vi är ägda så är det marknadsmässigt det tänks, och för dåliga resultat leder till sämre marknadsmässiga förutsättningar och då tas ett sådant här beslut.

Björn Appelgren: Många. Dåliga resultat, dålig stämning i spelartruppen och ständiga pikar till en inkompetent ledning.

Ibraheem Alsalman: Allting nästan. Resultaten, endast sju vinster på 17 matcher i ligan. Tappade omklädningsrummet tidigt på säsongen. De blev helt enkelt tvungna till att agera.

Lisa Lloyd Larsson: En kombination av för dåliga resultat och kass eller ingen relation till spelarna.

Adam Fröberg: Deras huvudintresse är fortsatt att tjäna så mycket pengar som möjligt. Resultaten samt sättet Manchester United sågs på riskerade att skada dem väsentligt.

Mikael Österdahl: En kombination av väldigt mycket förstås. Resultaten talar sitt tydliga språk. Jag tror samtidigt att det är de dåliga resultaten i kombination med att Pogba petas och att Mourinho börjar prata om vissa spelare som permanent skadade som blev avgörande. För i United är det trots allt ekonomin som talar. Att den största stjärnan (det är Pogba, oavsett vad vi tycker om hans prestationer) är en sak, att prata om spelare som permanent skadade kostar klubben pengar.

Vad tror du händer nu med Mourinho? Vad har han för framtidsutsikter?

Marcus Beijar: Jag tror faktiskt att han kommer att få finna sig i att vara utan ett tag. Jag lutar åt nått jobb i Italien, något landslag eller en sväng i Kina.

Gustav Brinck-Larsen: Detta är jag jättenyfiken på. Rimligen borde han vara bränd bland storlagen i England, efter sitt sista år i Chelsea och nu tiden hos oss. Real och Barcelona går också bort, kanske kan han få ett Atletico Madrid i Spanien om Simeone skulle lämna. Hans renommé borde vara bra i Italien också, efter hans år i Inter. Jag kan se honom i Milan efter sommaren, de gillar ju gamla spelare så varför inte gamla tränare också?

Björn Appelgren: Han kommer säkert dyka upp i någon annan krisande storklubb inom kort. Det finns för få alternativ för otåliga klubbledningar. Landslag kanske?

Ibraheem Alsalman: Det blir ett landslag. Jag menar, vilken klubb skulle vilja anställa honom efter det han har gjort i United? Kanske Portugal?

Lisa Lloyd Larsson: Att ha fått sparken från United tar trots allt inte ifrån Mourinho någon av hans tidigare bedrifter som manager i andra klubbar. Förmodligen står han inte högre i kurs i fotbollsvärlden nu än när han kom till United, och jag tror att hans chanser att få ett managerjobb i en toppklubb är minimala. Helt kört är det alltså såklart inte men varken hans fotbollsfilosofi eller attityd kommer vara önskvärt i en ambitiös klubb.

Adam Fröberg: Ett lag i England är nog uteslutet inom de närmsta åren. Tränaruppdrag i Italien känns inte helt osannolikt – Inter?

Mikael Österdahl: Jag kan tänka mig att han får en chans till i en storklubb. Jag tror att han misslyckas. Hans tid är förbi och han har inte klarat av att förnya sig. Men först kommer han givetvis att vara ledig säsongen ut, så att inte går miste om pengar från United.

Vad ger du Mourinho för betyg som Unitedmanager?

Marcus Beijar: Det är svårt. Efter första säsongen klart godkänt, efter andra säsongen knappt godkänt och efter det här underkänt. På det stora hela så får det lov att bli underkänt.

Gustav Brinck-Larsen: Klart underkänt. Titlarna räddade första säsongen, som egentligen var medioker som bäst. Andra säsongen var grådaskig, trots andraplatsen och hösten nu har ju varit katastrof.

Björn Appelgren: Underkänt. Hade han byggt vidare på första säsongens EL-vinst och andraplaceringen från förra säsongen hade det kunnat bli något + att jag tycker att han tog in bra (om än felprioriterade) spelare. Betyget är på gränsen till katastrof sett till hur han har hanterat spelartruppen och relationerna med media.

Ibraheem Alsalman: Dåligt. Utifrån resurserna, spelarvärvningar och förutsättningar så borde han ha gjort det bättre. Jag måste också säga att första säsongen var godkänd.

Lisa Lloyd Larsson: Generellt dåligt. Oavsett vad han uppnått under tiden lämnar han oss i samma bedrövliga skick som klubben var i när han kom.

Adam Fröberg: Hade han fått lämna efter förra säsongen skulle jag ge honom godkänt. Han bättrade både klubbens status och trupp jämfört med när han tog över den och tog samtidigt vår första Europa League-titel någonsin. Men efter vad som hänt i år kan jag inte annat än underkänna honom.

Mikael Österdahl: En bit under dålig, på gränsen till usel. Jag tycker att hans två första säsonger var dåliga, ligacupvinsten och Europa League till trots. Det han har gjort den här säsongen är sämre än uselt.

Vilka spelare gynnas av att Mourinho försvinner?

Marcus Beijar: Paul Pogba, Anthony Martial, Alexis Sanchez, Eric Bailly, Andreas Pereira. Pogba lär få en annan roll, Martial lär få regelbundet med speltid, Alexis Sanchez lär bli på allmänt bättre humör, Bailly lär kunna spela in sig bredvid Lindelöf om ingen ansluter i januari och Pereira kan det ju bara gå bättre för.

Gustav Brinck-Larsen: De kreativa givetvis, så Pogba, Fred, Andreas Pereira, Martial, Rashford med flera. Förhoppningsvis några av U23-killarna också, jag tänker på Chong och Gomes i första hand.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Alla stora namn utom möjligen Matic. Och alla offensiva pjäser – de kanske inte kommer få spela allihopa (såklart) men förhoppningsvis får de det roligare och peppas av konkurrensen. Sedan tror jag på sikt att de yngre spelarna, med undantag för McTominay, kommer få fler chanser.

Ibraheem Alsalman: Alla. Framför allt Pogba, Alexis och Martial. Nu får de äntligen en ärlig chans att visa upp sig. Fred och Bailly också för den delen. Sjukt faktiskt att 4 av 5 ovannämnda är Josés värvningar.

Lisa Lloyd Larsson: Alla, men framför allt kidsen. Och givetvis de utfrysta stackarna, typ Pogba, Bailly och liknande.

Adam Fröberg: Majoriteten av spelarna, men framförallt Pogba, Martial, Bailly och Pereira.

Mikael Österdahl: Av tradition vet vi att Marouane Fellaini alltid gynnas när United sparkar sin manager. Annars är det förstås spelarna i frysboxen som får chansen nu, med Pogba som det självklara svaret. Sedan får spelare som Pereira, Fred och Sánchez en ny chans. På längre sikt bör Rashford och Martial gynnas, om vi väljer en manager som har förmågan att förädla talang.

Och vilka spelare förlorar på det?

Marcus Beijar: Romelu Lukaku och Nemanja Matic. Spelare som varit givna fast de inte borde ha varit det.

Gustav Brinck-Larsen: Det enkla svaret är ju Matic, men jag tror han gynnas av en tid vid sidan av för att få vila upp sig och få ny kraft, så det kanske kan bli positivt för honom detta. Däremot borde detta vara nådastöten för Scott McTominay, och beroende på vilka tränare som kommer in så ligger Fellaini pyrt till.

Björn Appelgren: De äldre, lite mer slitna och rutinerade namnen – tänker främst på Young, Mata och Fellaini och Matic. Young kanske kan få flytta upp i banan och vinna rent spelmässigt på det, men… Tror också att hela backlinjen ligger risigt till, men det hade de gjort även om Mourinho var kvar.

Ibraheem Alsalman: Ingen. Alla kommer automatiskt bli bättre, så långe det är med rätt förutsättningar. Tex en rätt tränare.

Lisa Lloyd Larsson: Ingen. Man skulle kunna argumentera för att Matic och Lukaku kanske kommer få mindre speltid under en annan manager men helt ärligt tror jag det är precis vad de behöver.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: Framförallt Matic och Fellaini, förhoppningsvis. Möjligtvis även Smalling och Young.

Mikael Österdahl: Det kan inte finnas någon annan än Mourinho som tycker att Nemanja Matic ska spela 90 minuter i varenda match. Sedan är det svårt, för även de som har spelat massor kan ha anledningar att uppskatta bytet.

United meddelar att det blir en tillfällig lösning säsongen ut. Är det rätt väg att gå?

Marcus Beijar: Ja, det finns ingen som jag ser det realistisk lösning att ta in med så här kort varsel. Conte vill jag inte ha, Zidane lär inte komma.

Gustav Brinck-Larsen: Ja. Ta tid på er att hitta rätt manager. Förhoppningsvis tas det hjälp med vem det skall vara, Ed Woodwards facit där är ju mediokert hittills minst sagt.

Björn Appelgren: Nja, tar vi en gammal spelare (skrev detta innan det var klart) som lyckas bra fortsätter jag gärna med det vaket. Men om man, bakom kulisserna, redan gjort klart med ett större framtidsnamnen och börjat planera efter dennes filosofi kan det bli bra. Helst ser jag att vi bygger en ledarstab med United-hjärta!

Ibraheem Alsalman: Ja. Nu gäller det att få tillbaka självförtroendet och rädda det som går att rädda från säsongen.

Lisa Lloyd Larsson: Ja, absolut. Så man hinner landa i detta och verkligen rannsaka sig själv. Vad behöver man? Vad finns tillgängligt? Mål, delmål osv.

Adam Fröberg: Ja. Det är viktigt att etablera en ordentlig klubbledning med bland annat en introduktion av sportchef som i högsta grad är ansvarig för att anställa rätt manager. Att anställa en interim säsongen ut köper välbehövlig tid till detta.

Mikael Österdahl: Givetvis! Det vore oerhört korkat att begränsa sig till de managers som är tillgängliga just nu. I sommar kan vi kanske inte plocka vem vi vill men marknaden blir så extremt mycket större. Och vi har väldigt lite att förlora just nu. Worst case är liksom att vi missar Europa League.

Vem vill du se som tillfällig manager?

Marcus Beijar: Michael Carrick. Kan truppen, kan spelarna.

Gustav Brinck-Larsen: Jag ignorerar vad som skrivits om vilka som skall vara avskrivna, och säger därför Carrick/McKenna. Helt ärligt, den här säsongen är körd så varför inte? Solskjær har det pratats om, jag hade inte tackat nej till det heller. Skulle helst undvika en extern med ingen/mindre koppling till klubben, typ Laurent Blanc.

Björn Appelgren: Om det blir tillfälligt, Carrick eller Butt. Kan förändra i det lilla. Mentalitet är viktigast just nu.

Ibraheem Alsalman: Hade varit intressant med Carrick. Kanske får han hjälp av Giggs?

Lisa Lloyd Larsson: Som det ser ut nu pratas det om Solskjær och Phelan, och det tycker jag skulle vara helt rimligt. Eventuellt ska Carrick också finnas med i den ekvationen.

Adam Fröberg: Av de realistiska vill jag helst se Blanc. Kan klubben, men har också erfarenhet av att vara manager på högsta nivå. Skulle inte bli besviken med Solskjær dock, bör tilläggas.

Mikael Österdahl: När jag skriver detta pekar det mesta på att det blir Ole Gunnar Solskjaer. Jag har ingen aning om hur han är som manager (det kan ju inte finnas någon utanför Norge som kollar på norsk fotboll?). Men jag älskar Ole Gunnar Solskjær. Och just nu räcker det gott.

Vem vill du ha som nästa permanenta manager?

Marcus Beijar: Mauricio Pochettino. Kan knappast motstå frestelsen. Har inga titlar i bagaget men kan spela en vägvinnande fotboll ändå.

Gustav Brinck-Larsen: Årets svåraste fråga, där det inte finns något givet svar enligt mig. För att göra ett jättelångt svar något kortare säger jag Mauricio Pochettino, trots att jag också är kritisk mot den tillsättningen. Dels för att den blir dyr, men för att han inte visat sig vara en vinnare. Trots detta landar jag på honom, för att jag inte vet någon som skulle vara bättre just nu. Det kan hända att vi sparkar honom efter två år också dock, då han visat sig inte ha det som krävs för att vinna. Men jag hoppas inte det blir så, jag hoppas han kan leverera.

Björn Appelgren: Giggs! Drömmen om hans segertåg i klubben fortsätter. Men tror att Pochettino kan göra det bra också.

Ibraheem Alsalman: Hade jag fått välja fritt så hade det varit Juves Allegri. Toppentränare som har omvandlat Juventus till en CL-favorit. Har byggt en slagkraftig trupp.

Lisa Lloyd Larsson: Jag kan faktiskt inte svara på det i dagsläget. Är på det klara med vilka egenskaper jag vill ha hos en manager och hur hens vision ska se ut, men vem som kan erbjuda det måste jag fundera på.

Adam Fröberg: Mauricio Pochettino, överlägsen etta i min bok. Står för allt en United-manager bör innefatta: hög press, anfallsinriktad fotboll och mycket bra med unga spelare. Jardim och Zidane är definitivt inga dåliga alternativ dock.

Mikael Österdahl: Oerhört svårt. Det naturliga namnet att säga är Mauricio Pochettino. Frågan är bara om han har en nivå till? För vem det än blir så vill jag att det ska vara en manager som har sin bästa tid framför sig. Jag vill se en relativt ung manager, som fortfarande utvecklas. Vi valde dåtiden med Van Gaal och Mourinho, nu är det dags för framtiden!

Vad ska vi nu ha för förhoppningar och förväntningar på resten av säsongen?

Marcus Beijar: Att vi vinner FA-cupen.

Gustav Brinck-Larsen: Resultatmässigt i nuläget inga, men att inte komma till varje match med en klump i magen och känna att ”jaha, nu blir det en tråkig första halvlek, förmodligen ett insläppt mål och sedan slår vi långt för att jaga kvittering”. Och det, det är ett stort steg framåt!

Björn Appelgren: Bättre spel och bättre inställning. Och en ordentlig genomlysning av truppen. Förstärk där det behövs med rätt typ av spelare. Hjärta och kvalitet! Självklart sopar vi PSG av banan nu.

Ibraheem Alsalman: Inga stora sådana. Som jag skrev ovanför, spela för märket, visa att ni är bra fotbollsspelare och försök rädda säsongen, på något sätt. Kanske vinna cupen och slåss för 4:e platsen.

Lisa Lloyd Larsson: Jag förväntar mig egentligen inget mer än att vi ska spela av säsongen på ett godkänt sätt, och ge igen ordentligt på Liverpool och City. Tror våra chanser till topp fyra är long gone, men vill se att vi trots detta kämpar på och inte viker ner oss. Det minsta man kan begära är att spelarna ges möjlighet att prestera på en godkänd nivå.

Adam Fröberg: Underhållande fotboll som ger hopp för framtiden, i första hand. Vi kan varken förvänta oss att hämta igen 11 poäng till fjärdeplatsen eller att vinna CL.

Mikael Österdahl: Att vi börjar spela aggressiv och snabb anfallsfotboll. Resultatmässigt ska vi förstås göra ett försök att nå fjärdeplatsen. Upptäcker vi att det inte går så ska vi illa kvickt ge spelare som Mason Greenwood, Tahith Chong, Angel Gomes och James Garner chansen (det ska vi helst göra även om resultaten går vägen). Sen ska vi givetvis göra vårt allra bästa i FA-cupen och Champions League!