Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaer som manager – Ett steg mot ett bättre 2019 snarare än ett besynnerligt val

Expressens Noa Bachner beskrev i en krönika av den 21 december 2018 tillsättningen av Ole Gunnar Solskjaer som huvudtränare i Manchester United som en besynnerlig händelse och ett bisarrt val. Solskjaers kompetens ifrågasattes. Kollegan Thomas Wilbacher hade i krönikor av den 22 och 26 december 2018 inte lärt sig att skriva norrmannens namn korrekt, men var å andra sidan något mer försiktig i sin kritik. Klart är i vart fall att Ole Gunnar Solskjaers inträde som tränare i Manchester United, hittills, engagerat och varit ett steg i rätt riktning mot ett bättre 2019 för Manchester United.

Att skapa förutsättningar

Embed from Getty Images

De flesta objektiva bedömare är, precis som Bachner i Expressen, tämligen överens om att problemen i Manchester United från maj 2013 – december 2018 till stor del kan härledas till en dysfunktionell ledning vad gäller fotbollskompetens. Det är svårt att se stringens, en filosofi eller värdegrund i den märkliga resa klubben gjort sedan Sir Alex Ferguson slutade genom att vinna titel nummer 20.

Just därför kändes beslutet att sparka Mourinho, att tillsätta en interim tränare och grundligt rekrytera en tränare som ett någorlunda genomtänkt beslut av en ledning som de senare åren agerat allt mer desorienterat.

Parallellt med detta ryktas det att klubben vill rekrytera en Director of Football, det vill säga någon som bland annat är ansvarig för rekrytering, kontraktsförhandlingar, ansvar för ungdomslagens utveckling – enkelt uttryckt någon som har hand om det operationella gällande fotboll. Sammantaget kan ovanstående processer möjligen få United i ett bättre skick. Affärsmässigt tycks klubben under vd Ed Woodward ständigt göra landvinningar.

Att tillsättningen av Solskjaer tydligt har med klubbens strävan att åter knyta banden med sin förlorade identitet var heller inget Woodward hymlade med i sin kommentarer vid tillsättningen den 19 december 2018. I Solskjaers uppdrag ingår att värna om kulturen (anfallsfotboll med inslag av egna produkter) samt ena spelare och fans. På detta sätt skall han skapa förutsättningar genom att bygga upp klubben, inte bryta ner den. José Mourinho hade sedan, särskilt, sommaren 2018 förpestat tillvaron för spelare och fans med sin pessimism. Problemet var emellertid inte Mourinho isolerad, utan snarare de som tillsatte honom, Louis van Gaal och David Moyes. Allt utan någon som helst strategi.

Alla tränarkarriärer går upp och ner

Embed from Getty Images

Visst går det att, till viss del, raljera över Solskjaers tränarkarriär sedan han mindre lyckat ledde Cardiff City mot nedflyttning från Premier League 2014, men dessförinnan och även det senaste året har han tränat Molde FK med framgång. I ett längre perspektiv kan det därför ifrågasättas om han är mer eller mindre lyckad än, exempelvis, Rikard Norling. I vart fall kan vi konstatera att Malmö FF under Uwe Röslers ledning, en tränare som hade några mindre lyckade år bakom sig innan tillsättningen i somras, de senaste sex månaderna haft större framgångar i Europa än vad Norling haft å det senaste.

Solskjaers tid i United får utvärderas sommaren 2019. Klart är i vart fall att han i United har sin största utmaning någonsin, men å andra sidan med ett bättre understöd än i Cardiff City. Resurserna i United är väsensskilda och i tillägg har han stor rutin att luta sig mot i Mike Phelan (som med framgång var assisterande tränare bakom Sir Alex Ferguson). Detta talar för att han möjligen kan lyckas bättre under sin andra sejour i Premier League.

Solskjaers positivism märks redan!

Embed from Getty Images

Redan under sin första tid som tränare har Solskjaer, självklart starkt influerad av Sir Alex Ferguson, sagt många kloka saker och agerat på ett sätt som får fansen att se mot 2019 med tillförsikt.

I en av sina första presskonferenser betonade han att Manchester United i regel skulle arbeta hårdare och springa mer än motståndarna. Att alltid vilja ha bollen och anfalla. Det är en bjärt kontrast mot den filosofi som Mourinho anlagt under 2018. I portugisens till stora delar daterade taktiska filosofi sätts stor tillit till motståndarnas misstag och individuella prestationer. Mot Cardiff City sprang Manchester Uniteds spelare mer än under tidigare delar av säsongen och spelarnas fantasi kom väl till uttryck i, bland annat, Martials 1-3-mål.

Solskjaer har också använt sig av Sir Matt Busbys filosofi att om du är bra nog är du gammal nog. Detta kom till uttryck då han med cirka tio minuter kvar mot Huddersfield Town bytte in den lovande Angel Gomes. I en liknande situation talar mycket för att Mourinho bytt in en försvarare och säkrat matchen. Solskjaers inställning var istället att göra ytterligare ett mål, att anfalla mer.

Norrmannen betonade även vikten av bredd i sitt spel, något som bitvis syntes i den senaste matchen. Ytterbackarna skall agera offensivt, särskilt med spelare som Lingard och Mata som gärna löper centralt i planen. Även detta är en viss skillnad mot Mourinhos många gånger lågt placerade lag. I tillägg var de centrala mittfältarna mer offensiva än tidigare (även om Matics uppdrag i huvudsak är defensivt) och Pogba fritt agerandes.

En annan skillnad mot Mourinho är Solskjaers aura vid presskonferenserna. Kroppsspråken dem emellan är vitt skilda.  Norrmannen trivs i sitt uppdrag, han vill vara där. Många gånger använder han ord som vi och 90 % av tiden ägnar han åt positiva saker snarare än negativa. Solskjaer vill bygga upp självförtroendet. I den aspekten har han lärt av Sir Alex i fråga om att använda media istället för att plågas av dem.

Vad gäller Rashford var det intressant att höra hur Solskjaer efter matchen mot Huddersfield Town uppmärksammade engelsmannens många löpningar i djupled och att United bör kapitalisera mer på dessa. Säsongen 1996/97 slog Eric Cantona ett magnifikt pass genom fyra hemmaspelare på Upton Park när United tog ledningen med 0-1. En ung norrman vid namn Ole Gunnar Solskjaer (notera stavningen) stod för en magnifik diagonallöpning genom West Hams försvar.

Sammantaget finns det både taktiska aspekter och andra faktorer som gör att Manchester United bör vara ett roligare och mer fungerande fotbollslag 2019 än 2018. Visst kan Solskjaer misslyckas, men han har alltid fansens största respekt för att han vågade anta utmaningen och att han gjorde det med en energi som klubben saknat på flera år.