Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Burnley

Embed from Getty Images

Efter åttonde raka segern och avancemang i FA-cupen är Manchester United tillbaka i någon form av vardag när man tar emot Burnley hemma på Old Trafford på tisdag kväll. Exakt hur mycket vardag det blir av den här våren återstår att se. Ole Gunnar Solskjaer gör det allt mer svårt att inte anställa honom som permanent manager och det där pirret och den där längtan som fanns i gemene supporter dagarna innan match för ett antal säsonger sedan verkar vara tillbaka. Burnley ska vara ett ytterst överkomligt hinder på vägen i jakt på, åtminstone, en topp 5-placering. Risk för underskattning? Kanske lite ändå.

Manchester United

Manchester United gjorde 35 alldeles lysande minuter borta mot Arsenal i fredags. Det lade grunden till en 3-1-seger som på det stora hela får beskrivas som fullständigt rättvis. Okej att gästerna ägde en hel del boll, men United föll aldrig in i stressen och desperationen utan försökte bygga sig ur pressen genom en aktiv offensiv. Ole Gunnar Solskjaer sades före sin första match vara en manager som vill satsa offensivt alldeles oavsett matchbild och resultat. Det visade sig stämma rätt bra. Det är inte särdeles sannolikt att José Mourinho hade kastat in Marcus Rashford och Anthony Martial när man hade ledningen på Emirates.

Fredagens match gav inga nya skador. Det om något är ack så viktigt med tanke på det täta matchande som ändå ligger framför. Solskjaer meddelade på presskonferensen i torsdags att Chris Smalling är på väg tillbaka ”denna vecka” men att tro att han skulle peta Victor Lindelöf, Eric Bailly eller till och med Phil Jones är osannolikt. En som får se sig petad är Sergio Romero. Argentinaren gjorde en mycket bra insats mot Arsenal men får finna sig i en bänkplats när David de Gea åter tar plats mellan stolparna. Avancemanget i cupen talar dock för att Romero inte gjort sin sista match för säsongen än.

Embed from Getty Images

Framför de Gea får det anses vara ytterst tveksamt om det blir några förändringar. Smalling tar på sin höjd en bänkplats och den som kan tänkas få rotera är Bailly. Ivorianen känns dock som Solskjaers val bredvid Lindelöf precis som det känns givet att Luke Shaw och Ashley Young abonnerar på ytterbackspositionerna. Just backlinjen är den lagdel som varit utsatt för mest spekulationer under januari månad, men Solskjaers försiktighet verkar hålla Matteo Darmian och Antonio Valencia kvar i Manchester fram till juni.

Centralt gissar jag på en återgång till ett mer renodlat tremannamittfält när motståndet heter Burnley. Ander Herrera, Nemanja Matic och Paul Pogba har alla tre skrivit in sig själva i startelvan sedan Solskjaers ankomst. Det som kunde tänkas rubba en rak tremannabesättning är om vår tillfällige tränare petar in Jesse Lingard som falsk tia och spelar Pogba längre ner i banan. Det funkade syndigt bra sist och Pogba gjorde en ruggigt bra andra halvlek. Ur den synvinkeln får man säga att vår tränare brottas med ett lyxproblem av större mått.

Embed from Getty Images

Skulle det bli en mer central roll för Lingard så flyttas Romelu Lukaku per automatik ut till höger, så till vida att han spelar. Belgaren stod för en kompakt insats sist och såg ut att trivs rätt bra i rollen som ”ytter”. Facit blev två assist och 72 spelade minuter. Kanske, kanske håller Lukaku på att så sakteliga rulla igång. Marcus Rashford har bevisat att han kan spela till vänster, om än han fortfarande känns rätt oortodox på den positionen. Det kunde ge honom en plats bredvid Lukaku (eller Lingard om ni så vill) och förpassa målskyttarna Martial och Alexis Sanchez till bänken. Knivskarp konkurrens, sa Bull.

Möjlig startelva:

de Gea
Young, Lindelöf, Bailly, Shaw
Pogba, Herrera, Matic
Lingard
Lukaku, Rashford

Burnley

I fotbollsvärlden brukar vi tala om den jobbiga andra säsongen. Efter att som nykomling ha gjort en säsong över förväntan brukar den därpå följande säsongen innebära slutet på smekmånaden och en kamp för överlevnad i vissa fall. I fallet Burnley verkar vi kunna tala om den jobbiga tredje säsongen. Efter att ha slutat sjua i ligan i våras har nu verkligheten joggat ikapp Sean Dyche och laget. En viss strimma hopp kan kanske skymtas. Efter att ha förlorat sex av sju matcher under perioden 26 november – 26 december har man nu tre vinster och en oavgjord på de fyra senaste. Motståndet har varit överkomligt, men ska Burnley överleva i vår krävs segrar likt de man tagit i januari.

Dyche och hans mannar värmde upp inför tisdagen med att förlora med 5-0 borta mot Manchester City i FA-cupen. Dyche matchade, som han brukar mot bättre lag, en mer defensivt lagd elva vilket bevisligen hjälpte föga. Då våren kommer att bli en kamp för överlevnad var ett uttåg ur cupen dels väntat och kanske rent av nödvändigt, men inget lag kan sägas må bra av att förlora med 5-0 alldeles oavsett vilken typ av match det gäller.

Embed from Getty Images

Joe Hart torde vara tillbaka i målet efter att cupmålvakten (numera) Nick Pope släppt fem bollar förbi sig mot City. Insatsen var långt ifrån solid, varför Hart spelar nu. Då United får ses som ett lag modell tuffare så lär Dyche starta med fem man i backlinjen. Det ger oss antagligen lagkapten James Tarkowski, Ben Mee och Kevin Long i mittlåset. Mee vilade mot City medan Long noterades för ett självmål. På ytterbackspositionerna lär Charlie Taylor gå till vänster (spelade högerback mot City) medan Unitedbekantingen Phil Bardsley spelar till höger om han är kvitt sin skada.

På mittfältet, de gånger Dyche spelat 5-4-1, har Ashley Westwood eller Steven Defour fått rollen som ankare. Gissningen faller nu på den tidigare medan Jack Cork och unge Dwight McNeil får handha bredden. Som offensiv mittfältare skulle det förvåna om Jeff Hendrick inte spelar. Irländaren har gjort totalt 18 framträdanden i ligan i år och står noterad för två mål. På topp lär en av klubbens inventarier (ja, han håller nog på att bli det), Ashley Barnes spela. Han är lagets bäste målskytt i ligan denna säsong med sina fyra fullträffar. Det säger i sig mer om Burnleys problem än det säger om Vokes som anfallare.

Embed from Getty Images

Annars givne startspelaren Aaron Lennon är borta med en knäskada medan Johann Berg Gudmundsson dras med lårproblem. Islänningen testas sent och är med sina 16 matcher från start i ligan i år ett klart bortfall för Dyche.

Möjlig startelva:

Hart
Bardsley, Long, Mee, Tarkowski, Taylor
Cork, Westwood, Hendrick, McNeil
Barnes

Historik

United har klar plusstatistik genom historien mot Burnley. På 127 möten totalt står United noterade för 61 segrar. I Premier League har lagen mötts nio gånger. Där är raden 5-3-1 i Uniteds favör. Enda förlusten för Uniteds del är närapå tio år gammal. I augusti 2009 vann Burnley med 1-0 hemma på Turf Moor i den andra omgången av Premier League. Burnleys senaste seger på Old Trafford har än fler år på nacken. I september 1962 föll United med 2-5 på hemmaplan. Denis Law och Nobby Stiles gjorde målen då. Senaste mötet lagen emellan hämtar vi från september ifjol. Då avgjorde Lukaku matchen genom två mål i första halvlek.

Visste ni att…

 • Manchester United förlorat endast två matcher av 26 då Jon Moss dömt?
 • Jon Moss dömde mötet mellan lagen i september då United vann med 2-0?
 • Jon Moss visat ut en Unitedspelare i karriären? Det var Marcus Rashford i ovanstående möte i höstas.

Matchfakta

Manchester United
Burnley

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 24
Tid: Tisdagen den 29 januari 2019, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Visas inte i direktsändning i Sverige.

Manchester United

Skador:

 • Fellaini (vad, mitten februari)
Tveksamma:

 • Rojo (matchform, liten chans)
 • Smalling (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e13-5-546-3344
Hemma:5:e7-3-123-1424
Bästa målskytt: Lukaku, Martial, Pogba, Rashford (8)
Disciplin: 44 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V30/12BournemouthHPL4-1
V2/1NewcastleBPL2-0
V5/1ReadingHFA2-0
V13/1TottenhamBPL1-0
V19/1BrightonHPL2-1
V25/1ArsenalBFA3-1

Burnley

Skador:

 • Lennon (knä, inget datum)
 • Walters (hälsena, inget datum)
Tveksamma:

 • Bardsley (muskel)
 • Gudmundsson (lår)
 • Lowton (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 16:e6-4-1323-4322
Borta:16:e2-3-79-229
Bästa målskytt: Barnes (4)
Disciplin: 47 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V30/12West HamHPL2-0
V2/1HuddersfieldBPL2-1
V5/1BarnsleyHFA1-0
V12/1FulhamHPL2-1
O19/1WatfordBPL0-0
F26/1Man cityBFA0-5

United mot Burnley

Totalt: 12761-22-44219-183
Premier League: 95-3-113-4
Hemma: 6237-12-13137-73
SENASTE MÖTENA
V2017-04-23BPL2-0
O2017-12-26HPL2-2
V2018-01-20BPL1-0
V2018-09-02BPL2-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2010-01-16HPL3-0
V2015-02-11HPL3-1
O2016-10-29HPL0-0
O2017-12-26HPL2-2

Domare: Jon Moss

Assisterande: Perry, Lennard, fjärdedomare: Atkinson.
M
PL 2018/19:1651415
PL 2017/18:29109219
PL totalt:188645181257
Snitt (2016-18):3,60,130,040,31
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:262042
Dömt Burnley:176110