Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Oklarheter kring Solskjaers kontrakt

Om bara en liten stund drar vi igång matchdagsbloggen och börjar på riktigt ladda inför kvällens match mot PSG. Först måste vi dock reda ut en sak, nämligen hur Ole Gunnar Solskjaers kontraktssituation egentligen ser ut.

Så som det presenterades i december så skulle United ”låna” Solskjaer till slutet av den engelska säsongen och sedan återvända till Molde. Från Uniteds sida nämndes inget om en återkomst till Molde, men när Molde annonserade det skriver de i ordalag som att Solskjaer lånas ut och att Erling Moe är huvudtränare för Molde under perioden som Solskjaer är borta. Där framstår det som att Solskjaer fortfarande har kontrakt med Molde.

Embed from Getty Images

Dock verkar det finnas oklarheter kring om en manager får ha kontrakt med två olika klubbar. I podcasten Fotballklubben (avsnitt 149) säger Solskjaer att han inte har ett kontrakt med Molde för tillfället, trots att han skrev på ett nytt sådant den tredje december förra året.

I podden kom pratet om hans kontraktssituation upp på en fråga om när Solskjaer skall ändra sin beskrivning på Twitter, där det står att han är manager i Molde.

Solskjaer: ”Jag tror det står att jag är manager över Molde, men jag är ju såtillvida…”
Programledare 1”Rent tekniskt är du är väl det? Eller?”
Solskjaer: ”Nej jag är väl kanske inte det.”
Programledare 1”Är du anställd i Molde fortfarande?”
Programledare 2”Har du permission?”
Solskjaer“Jag är inte säker på hur det fungerar. Jag tror det kontraktet har gått ut och att jag nu bara har kontrakt med Manchester United. Jag tror vi behöver ett nytt kontrakt där [i Molde].”

Efter lite mer prat om hans twitterbeskrivning säger Solskjaer att han inte är manager för Molde nu, men planen är att han skall tillbaka dit.

Frågan är vad detta betyder. Har United redan köpt ut Solskjaer, för att det var enklare, eftersom att kostnaden ändå är så låg med Unitedmått mätt? Enligt BBC:s Simon Peach skulle det kosta United runt 1,5 miljoner pund att lösa Solskjaer från det kontrakt han skrev på med Molde i december, en struntsumma i sammanhanget. Minns att United betalade 19,6 miljoner pund för att sparka José Mourinho och att de ryktas om att Mauricio Pochettino skulle kosta runt 20 miljoner pund att lösa från Tottenham.

Ett annat alternativ är att kontraktet bröts utan kompensation, och att det finns någon form av icke-juridiskt bindande överenskommelse antingen klubbarna emellan eller mellan Solskjaer och Molde. Något vi kan konstatera är att det i alla fall inte verkar finnas några officiella kontraktshinder för Solskjaer att bli permanent manager för United, om det är den vägen klubben vill gå.

Embed from Getty Images

Utöver prat om kontraktet sa Solskjaer att han har viss kontakt med Erling Moe som alltså för tillfället är manager i Molde, men att han inte är involverad i det vardagliga arbetet där även om han kan se träningarna över video om han vill.

Ett par andra saker han nämnde är att han inte bor kvar på hotell i Manchester längre, men inte heller kunnat flytta in i huset han fortfarande äger. Istället bor han i lägenhet sedan några veckor. Han skall inte heller ha fått en tid på när beslut om vem som blir permanent manager tas, men att han har mer eller mindre daglig kontakt med Ed Woodward.

Jag kan varmt rekommendera att lyssna på podden, ni som inte är allergiska mot norska i alla fall.