Planstormningar; Van Gaal; Check på Mata

Efter helgens planstormningar i både Premier League och Championship, vädjar nu Ashley Young om hårdare tag mot företeelsen. På Emirates tyckte inte Fred att det var straff, och vi vinkar adjö till Louis van Gaal och hans tränargärning. 

Van Gaal avslutar karriären

Den före detta unitedtränaren, Louis van Gaal, bekräftade under måndagen att han avslutar sin tränarkarriär. Holländaren tog över United säsongen efter att David Moyes fått sparken med förväntningar om att ta tillbaka klubben på rätt köl igen. Under van Gaals två säsonger i United slutade man på en fjärde- respektive femteplats i ligan. På grund av dessa resultat beslutade klubben att bryta kontraktet, detta bara några dagar efter att man vunnit FA-cupen.

I en intervju till nederländska tv-programmet VTBL, här återgiven av Manchester Evening News, förklarar 67-åringen beslutet.

”Jag är en pensionär nu. Jag har ingen intention att bli någon sportchef eller tv-expert. Min fru, Truus, gav upp sitt jobb på grund av mig för 22 år sedan och följde med mig utomlands. Jag sa att jag skulle sluta vid 55, men höll på till 65 istället.”

Embed from Getty Images

Louis van Gaals tränargärning på Old Trafford kommer inte på något sätt gå till historien som någon lyckad epok. Groteska övergångssummor, krampaktigt spel och märkliga uttalanden och presskonferenser är några av hans kännetecken från tiden i United. Men var det något han lyckades med så var det att få unga spelare att växa, Anthony Martial gjorde succé första året under van Gaal, Marcus Rashford kom från ingenstans och Luke Shaw var briljant fram till det otäcka benbrottet.

Hårdare tag mot planstormare

Detta anser Ashley Young. Ja, för fotbollssöndagen bjöd inte bara på en planstormning, utan två. Den mest uppmärksammade hittar vi i derbyt mellan Birmingham och Aston Villa där en person rusade in på planen och attackerade Aston Villas lagkapten, Jack Grealish. Den andra incidenten skedde just på Emirates, dock inte i närheten lika kaotiskt som i Birmingham. Nu vill Ashley Young se hårdare tag mot dessa planstormare, dels för att garantera spelarnas säkerhet.

”Vilka signaler kan man sända numera? Det här är tredje gången en person tar sig in på planen – tänk om de har något farligt föremål på sig? Spelarna kan vara i fara.”

Embed from Getty Images

”Oavsett om det är FA, Premier League eller FIFA så måste någonting göras, med extra vakter eller vad som helst.” 

Vad man kan tyda från situationen på Emirates är att Chris Smalling blir föremål för spektaklet, där planstormaren puttar eller slår till unitedförsvararen lite lätt bakifrån och sedan springer vidare. Arsenal gick efter matchen ut med en ursäkt, varpå Smalling svarade med en tweet om att inte fortsätta ge personen den uppmärksamhet han var ute efter.

Fred om straffsituationen

Efter en lång period utan speltid har Fred nu börjat samla på sig lite matcher och sakta men säkert byggt upp både form och självförtroende. Men förlusten mot Arsenal i helgen vill han säkert helst glömma, inte för att han på något sätt gjorde en svag insats, men för den straff han orsakade i mitten av andra halvlek. Det ska dock sägas att den var billigt dömd, något som Fred också antyder.

Embed from Getty Images

”Det var ingen straff, jag nuddade Lacazette på överkroppen, precis som en vanlig matchsituation, säger Fred till ESPN. 

”Om det hade varit på mittplan är jag säker på att han inte hade blåst, men nu gjorde han det.”

Uppdatering på Mata

Juan Mata står för tillfället på skadelistan i United, men räknar med att vara tillbaka inom kort. Det var under den första halvleken mot Liverpool i februari som spanjoren tvingades utgå med skada. På sin egen blogg skriver mittfältaren att återhämtningen går planenligt.

”Det har varit några annorlunda veckor utan spel, men det finns all anledning att vara optimistisk. I fredags kunde jag vara med lite på planen och allt går som det ska. Förhoppningsvis är jag tillbaka snart.”

På den här dagen

Vi avslutar med att skicka en hyllning till en unitedikon, ingen mindre än Darren Fletcher, till vardags i Stoke, som på den här dagen för 16 år sedan debuterade i den röda tröjan. Vi skriver in 324 matcher, 24 mål, fem Premier League-titlar och en Champions League-seger i skottens ära.

 


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS