Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Wolverhampton Wanderers – Manchester United

Embed from Getty Images

Vi är i framme i kvartsfinalskedet av FA-cupen säsongen 2018/19. För tredje omgången i rad spelar Manchester United bortamatch. För tredje omgången i rad väntar ett rätt obehagligt motstånd. Har man slagit ut såväl Arsenal som Chelsea på vägen fram hit ska Wolverhampton Wanderers inte vara ett problem, egentligen. De orangeklädda lär dock, sett till deras säsong hittills, bjuda upp till rejäl kamp i lördagens nattiné. 

Manchester United

Det går att analysera en förlust likt den mot Arsenal till lust och leda. Det går också att lägga den bakom sig, bryta ihop och komma igen. Förhoppningen är att Ole Gunnar Solskjaer och Manchester United gjort det senare, men också gjort läxorna. Matchen mot Arsenal blottade en stundtals statisk backlinje, rätt obefintliga kanter och en Romelu Lukaku som var tillbaka i det där målsumparmönstret nästan bara han kan vara i. Wolves är dock inte Arsenal och cupspel är inte Premier League. När det handlar om att vinna eller försvinna förbyts logik till galenskap och formkurvor bryts. Det såg vi i Paris, om inte annat.

Traditionen i cupmatcher, åtminstone inhemska sådana, har varit att Sergio Romero vaktat målet. Nu lär han göra det igen, och det känns faktiskt en aning välkommet. David de Gea släppte in ett synnerligen billigt 1-0-mål mot Arsenal och har stundom inte känts som den de Gea vi är van vid att se. Romero har, ta i trä, varit bra i de matcher han spelat i år och ska fixa biffen nu också. I backlinjen kan det tänkas bli ett skifte centralt, om Phil Jones är frisk nog. Varken Chris Smalling eller Victor Lindelöf hade sina bästa dagar sist och någondera kan mycket väl få vila nu. Luke Shaw är det enda reella vänsterbacksalternativet och i avstängde Ashley Youngs frånvaro lär Diogo Dalot spela högerback.

Embed from Getty Images

Centralt hoppas jag personligen på en Scott McTominay framom Nemanja Matic. Serben såg synnerligen seg ut i sin återkomst efter skada och då McTominay inte gjort bort sig som vikarie så är det här ett läge bra nog att matcha skotten. De övriga platserna torde Paul Pogba och endera Fred eller Andreas Pereira ta. Fred fick oförtjänt med kritik mot Arsenal medan Pereira var petad då. Ander Herrera kan vara frisk nog för spel, men matchovanan torde göra att han inte startar. Det ska heller inte ses som omöjligt att både Fred och Pereira spelar då Juan Mata och Jesse Lingard precis som Herrera är ytterst osäkra. Det ger isåfall Pogba positionen högre upp i banan.

Embed from Getty Images

Romantikern i mig säger sedan Mason Greenwood på topp jämte Lukaku. Realisten i mig säger att Lukaku, om det blir två man på topp, får sällskap av en sliten Marcus Rashford. Vad som är oroväckande i det senare fallet är att det vankas landslagsuppehåll, och är det något engelska förbundskaptener inte kan så är det att vila slitna spelare. Blir det tre man centralt och tre man framåt så kan Rashford få ta en kant. Det förutsätter dock att Lingard eller Mata är friska och pigga nog för att starta.

Möjlig startelva:

Wolverhampton Wanderers

Vargarna från West Midlands var det, ja. Nuno Santos mannar är framme i kvartsfinal för första gången sedan säsongen 2002/03. Man är det efter att ha fällt Liverpool i den tredje omgången och därefter skickat ut betydligt beskedligare motståndare. I den fjärde omgången krävdes det omspel mot Shrewsbury medan man senast besegrade Bristol med 1-0. Det är dock inte i cupen laget imponerat mest. Serienykomlingen parkerar på en sjundeplats i tabellen och har släppt in färre mål än både United och Arsenal. Samtidigt har man gjort blott 38, vilket bidragit till att man ståtar med tio förluster på 30 matcher så här långt.

Wolverhampton är dock inte längre benknäckargänget som pendlar mellan divisionerna. Santos har fått in för honom rätt spelartyper där lånet från Benfica, Raul Jimenez, imponerar mest. Mexikanen har gjort 14 mål den här säsongen och är i och med det lagets i särklass bäste målskytt. Ner till tvåan i den interna skytteligan, Diogo Jota, är det åtta mål.

Embed from Getty Images

Cavaleiros landsman, Rui Patricio, lär stå i mål. Portugals landslagskeeper blandar och ger men är för en klubb som Wolves värdefull som få. Nuno Santos har satsat på såväl tre renodlade mittbackar och wingbacks som fem backar i en mer rak backlinje i år. På senare tid har det blivit mer av det tidigare alternativet och trion känns rätt given. Conor Coady, en av få britter som fått förtroendet i år, lär spela tillsammans med Willy Boly och Romain Saiss.

På mittfältet lär Jonny Castro ta hand om vänsterkanten medan trotjänaren Matt Doherty lär spela till höger. Mellan dem lär Joao Moutinho, Ruben Neves och ytterligare en inlånad spelare, Leander Dendoncker, spela. Moutinho har medverkat i totalt 34 matcher i år medan landsmannen Neves står listad för 29. Portugiserna utgör navet i lagbygget och har tillsammans med främst Coady och Boly gjort Wolves svårforcerat i år.

http://gty.im/1129639589

Nämnde Jota bildar sedan anfallspar med Jimenez. Jota stod för assisten när Jimenez gjorde det som såg ut att bli segermålet mot Chelsea i helgen som gick. Bägge plockades då av i två taktiska byten. Chelsea kvitterade sedan på stopptid i en match som Wolverhampton definitivt borde ha vunnit. Formkurvan är trots den poängen något sviktande. På de fem senaste ligamatcherna har man en seger, tre oavgjorda och en förlust. Den kom dessutom mot Huddersfield.

Möjlig startelva:

Historik

Det blir 100:e gången totalt som Manchester United tar sig an Wolverhampton. På det 99 mötena som finns att se tillbaka på har United vunnit 48. Mötena i FA-cupen är åtta till antalet och där har United vunnit hälften. Vad som är mer oroväckande är bortastatistiken. United har på 49 besök enbart 16 segrar och en negativ målskillnad om 77-92. Senaste mötet lagen emellan plockar vi från september då det blev delad pott, 1-1, på Old Trafford. Senaste besöket på Molineaux för Uniteds del var för närapå exakt sju år sedan. Då vann man med 5-0 efter mål av Jonny Evans, Danny Welbeck, Antonio Valencia och Javier Hernandez (2).

Visste ni att…

 • Ole Gunnar Solskjaer förlorat sitt enda möte med Wolverhampton? I augusti 2014 vann Wolverhampton med 1-0 mot Solskjaers Cardiff. Matt Doherty var med redan då.
 • Manchester United förlorat en av sex FA-cupmatcher där Martin Atkinson varit domare? Det skedde i mars 2008. Tomasz Kuszczak blev utvisad och Rio Ferdinand fick dra på sig handskarna.

Matchfakta

Wolverhampton Wanderers
Manchester United

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, kvartsfinal
Tid: Lördagen den 16 mars 2019, 20.55
Plats: Molineux Stadium, Wolverhampton
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Sánchez (knä, slutet april)
 • Valencia (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Darmian (oklar status)
 • Herrera (matchform)
 • Jones (oklar status)
 • Lingard (matchform)
 • Mata (matchform)
Avstängda:

 • Young (en match)
Position: 5:e17-7-658-4058
Borta:4:e9-2-530-2229
Bästa målskytt: Lukaku (12)
Disciplin: 59 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V18/2ChelseaBFA2-0
O24/2LiverpoolHPL0-0
V27/2PalaceBPL3-1
V2/3SouthamptonHPL3-2
V6/3PSGBCL3-1
F10/3ArsenalBPL0-2

Wovles

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e12-8-1038-3644
Hemma:8:e7-3-522-1924
Bästa målskytt: Jiménez (12)
Disciplin: 60 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O11/2NewcastleHPL1-1
V17/2Bristol CBFA1-0
O23/2BournemouthBPL1-1
F26/2HuddersfieldBPL0-1
V2/3CardiffHPL2-0
O10/3ChelseaBPL1-1

United mot Wolves

Totalt: 9948-17-34174-144
FA-cupen: 84-2-217-11
Borta: 4916-9-2477-92
SENASTE MÖTENA
F2011-02-05BPL1-2
V2011-12-10HPL4-1
V2012-03-18BPL5-0
O2018-09-22HPL1-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2006-01-29BFA3-0
V2010-03-06BPL1-0
F2011-02-05BPL1-2
V2012-03-18BPL5-0

Domare: Martin Atkinson

Assisterande: Child, Hatzidakis, fjärdedomare: East, videodomare: Kavanagh, extra videodomare: Eaton.
M
PL 2018/19:2376015
PL 2017/18:28104233
PL totalt:3721273263386
Snitt (2016-18):3,50,040,080,16
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:432599
Dömt Wolves:10532