Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: (Lyx)liraren Paul Pogba

I Mike Phelan’s Shorts funderar vi idag på hur uttåget ur Champions League kan hanteras av Ole Gunnar Solskjaer och hans ledarstab.

Vi spekulerar dessutom i hur damerna eventuellt bör förstärka till nästa säsong då spel i högstaligan väntar, samt pratar om lyxspelaren Paul Pogba.

Uttåget ur CL

Med några dagars varsel är det bara att konstatera faktum; Barcelona är ett väsentligt mycket bättre fotbollslag än Manchester United år 2019, och de gick till semifinal ganska enkelt.

Skillnaden i år mot förra årets debacle mot Sevilla är dock enorm. Då satt José Mourinho och lallade om ”football heritage”, i år får Mike Phelan med sin tweet symbolisera den förvandling som skett i Uniteds ledarstab.

Nej, laget är som sagt inte där, men bara det faktum att den assisterande tränaren har den här attityden ger mig ett sånt oerhört hopp om framtiden. När det sedan också kommit än starkare rykten om att Solskjaer och Phelan vill värva in yngre spelare som har något att bevisa istället för redan etablerade världsspelare (som klubben mest gjort de senaste åren) ser jag på riktigt med tillförsikt på framtiden för första gången på väldigt, väldigt länge.

I tisdags fick vi en lektion i hur ett samspelat lag på absolut världsnivå agerar, det är inte en lektion som kommer ignoreras utan den kommer läras utav. Om bara Glazers och Ed Woodward förstår att de skall ge vårt tränarteam de spelare de pekar på i sommar så kan vi inom kortare tid än vad det nu känns som närma oss världstoppen på riktigt.

Damerna till högstaligan – detta behövs nu

I onsdags blev det klart, Manchester Uniteds damlag spelar i den högsta av divisioner i England nästa säsong. Imorgon lördag (när detta skrivs) väntar hemmamatch mot Crystal Palace, då kan United också säkra seriesegern, något som vi nästan kan garantera att laget gör baserat på prestationerna hittills under säsongen.

Nästa år däremot, då kommer det inte gå lika lätt, och frågan att ställa sig blir; på vilka positioner behöver Casey Stoney förstärka sitt lag under sommaren?

Troligen blir det ingen rejäl rensning, detta laget värvades inte in för andradivisionen utan för att vara redo för att ta sig an högstaligan så snart som möjligt. Dock finns ett par issues som jag tror kommer adresseras.

Längst fram spelar oftast Jess Sigsworth, men trots att United gjort hela 81 mål i ligan har Sigsworth själv endast mäktat med 14. Vilket gör henne delat bäst, så egentligen ingen skam, men fem av målen kom också i samma match vilket gör att om vi exkluderar den matchen så står hon blott på 9 mål på 14 spelade matcher.

Som ensam toppforward måste man kunna kräva mer. Sigsworth tar ett stort ansvar i presspel med mera, men det skulle förvåna mig om United inte har värvat in en bättre avslutare när ligaspelet drar igång till hösten.

Embed from Getty Images

Laget är väldigt ungt och talangfullt, den äldsta utespelaren är Amy Turner och hon är inte äldre än 27 för tillfället. Majoriteten av spelarna är födda på den andra halvan av 90-talet, och några till och med in på 00-talet, så det finns extrem potential för utveckling i truppen vilket ju talar till fördel för en relativt liten omsättning.

Jag tror dock att vi också kommer få se en etablerad högerback köpas in och ta klivet rätt in i startelvan. Till vänster i försvaret har man oftast kaptenen och landslagsspelaren Alex Greenwood, till höger är kvalitén dock inte lika hög och varken Martha Harris eller Kirsty Smith har på riktigt kunnat göra positionen till sin, istället har det roterats tämligen friskt mellan de båda.

Ytterbackspositionen har blivit allt viktigare inom fotbollen de senaste åren, vilket även gäller på damsidan, och att ha en osäkerhet där kan komma att straffa sig rejält.

Men som sagt, när det nästa säsong blir spel i högstadivisionen lär vi ändå känna igen större delen av elvan. De unga spelarna som fått möjlighet att utvecklas detta år under Casey Stoneys fasta hand kommer vara ytterligare ett snäpp bättre och det är dessa spelare som skall leda laget mot toppen av högstadivisionen.

Lördagens match mot Crystal Palace börjar klockan 13 och sänds på MUTV. Jag rekommenderar alla att se den historiska dag då Uniteds nya damlag säkrar sin första serieseger.

(Lyx)liraren Paul Pogba

I Paul Pogba har Manchester United en av världens bästa mittfältare, kanske faktiskt den allra bästa – när det går bra. När det går emot honom däremot, herregud så dålig han blir.

Matchen i tisdags var ett typexempel på Paul Pogbas båda sidor. De första tio minuterna, när United satte hög press, vann boll och skapade chanser var Pogba briljant. Sedan kom 0-1, snabbt följt av 0-2, och efter det såg vi inte mer av fransmannen i den matchen. Det är som att så fort det går emot så deppar han ihop och bidrar inte med någonting.

Embed from Getty Images

I skrivande stund har Pogba gjort 13 mål och 9 assist i säsongens ligaspel, ett fullständigt briljant facit sett till siffrorna. Alla tävlingar inkluderat har han gjort 16 mål och 11 assist, alltså 27 poäng. Hur många av dessa 27 poäng har kommit när United legat i underläge? Tre.

  • I PL:s andra omgång (borta mot Brighton) satte han en straff som gav 2-3 i den 95:e minuten. Det blev också slutresultatet.
  • I omgång åtta fick han en assist till Martials kvittering hemma mot Newcastle. Sanchez satte senare segermålet för United.
  • I omgång 24 satte han en straff till 1-2 hemma mot Burnley när United hämtade upp 0-2 till 2-2

Två mål (båda på straff där någon annan blivit fälld) och en assist (i en match där Juan Mata inlett upphämtningen med en briljant frispark) är vad Pogba mäktat med i underläge under den här säsongen, och då har United haft många underlägen där laget hade behövt en världsspelare som klivit fram och visat vägen.

För några år sedan hade man kunnat skylla på att han var ung och att man inte kan förvänta sig av unga spelare att de skall ha i sig att ta stort ansvar i svåra situationer. Men Pogba är inte ung längre, han är 26 år gammal och besitter en enorm erfarenhet. I nuläget är han fantastisk att ha när allt rullar på, men det finns goda argument för att han borde vara den förste Solskjaer byter ut de gånger United hamnar i underläge.

Den stora frågan blir ju om han kan utveckla ett pannben som gör honom dödlig även vid underläge. Jag skall helt ärligt säga att jag inte vet, jag skall också helt ärligt säga att jag inte är säker på att jag tycker att United skall tacka nej om Real Madrid kommer med ett bud på runt 150 miljoner pund. Självklart behöver han då ersättas, men det finns spelare som inte har den uppenbara svaghet som Pogba gång på gång visar att han har.

Kanske bör vi helt enkelt hoppas att Solskjaer under sommaren får in spelare som gör att det här laget sällan hamnar i underläge. Då löser sig problemet så att säga av sig självt…