Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Det är varje spelares ansvar – du kan inte gömma dig

Embed from Getty Images

Champions League är ett minne blott och vi blickar istället fram mot säsongsavslutningen i ligan. Nästa anhalt för United är Merseyside och möte med Everton på Goodison Park. 

Då vi närmar oss slutet av säsongen med ett stundande transferfönster och försäsong i sikte, fick söndagens match inte särskilt mycket utrymme under dagens presskonferens. Mycket präglades av just spekulationer om spelare in och ut, samt vikten av en bra försäsong.

Presskonferensen

…om att gå vidare från Barcelona

”Det gäller att bara köra på och acceptera att vi är ute ur Champions League. Det är ingen skam att åka ut mot Barcelona. Vi var redan i underläge inför matchen men vi gav det ändå ett försök och jag tror de blev lite tagna över hur vi agerade den första kvarten. Sedan sa det bara ”pang pang!”, så var det över. Men vi grävde inte ner oss, vi jobbade tillsammans så att vi ändå kan komma väl förberedda till kommande matcher.” 

Embed from Getty Images

”Vi vill såklart tillbaka till Champions League, men efter uttåget ändrades fokus helt till det som komma skall. Vi måste glömma och gå vidare och slåss för topp fyra för att han chansen igen nästa år.”

…om förberedelser inför Everton

”Det ser bra ut. Ander [Herrera] är tillbaka i träning och alla som var med mot Barcelona är tillgängliga. På träningarna har vi varit 22-23 spelare, så vi har bra bredd. De tre kommande matcherna blir vårt kortsiktiga mål och det enda vi har i huvudet nu är att göra en så bra vecka som möjligt.” 

”Everton är ett bra lag och särskilt hemma på Goodison. Om inte annat så kan andra lag vittna om det.”

…om sommaren och transfers

Det kommer vara mycket rykten om spelare ut och in nu mot slutet – är det här en möjlighet för spelare att visa att de vill vara en del i ditt lag nästa säsong?

”Ja, varje dag, varje träning, varje match. Du kan inte gömma dig, alla kan se dig. Vi har en fantastisk ledarstab och skapat en kultur där vi vill att varje spelare ska ta ansvar för vad som sker på träningar och matcher. Men i slutändan handlar det om prestationerna på planen, som mot Barcelona, vid sådana tillfällen handlar det om att kliva fram.”

”Det känns bra inför nästa säsong, vi vet vad vi vill ha in i sommar. Jag har pratat med ledningen och vi måste vara realistiska. Det går inte att göra något förhastat, till exempel att köpa sju spelare och vips så är vi på rätt spår. Självklart kommer det värvas spelare och jag ser verkligen fram emot försäsongen, då har vi förhoppningsvis några tillskott och vi kommer även få en check på vilka spelare som har förberett sig inför nästa säsong.”

…om resultaten sedan anställningen

Sedan Ole Gunnar Solskjaer tog över Manchester United på permanent basis har resultaten inte riktigt gått vägen, med endast två vinster på fem matcher. Han tror dock inte det behöver betyda något i hur spelarna agerar eller hur deras förväntningar ser ut.

”Det är fotboll, det handlar om marginaler. Vi har vunnit när vi kanske inte har förtjänat det och sådant brukar jämna ut sig. Spelarna vet vad som förväntas, jag vet vad som förväntas, vi vet som klubb vad vi ska göra. Det varit en otrolig resa sedan slutet av december, så nu ska vi göra jobbet de fem sista matcherna.”

…om målskyttet

Finns det tillräckligt med mål i laget?

”Tja, vi har ofta gjort mer än två mål i ligan sedan jag kom in och släppt in färre, det är inte dåligt, men vi vill såklart göra mer mål. Att vinna med 4-0 varje match hade ju varit optimalt. Men sålänge du gör mer än du släpper in så kommer man vara med i toppen.

Apropå målskyttet fick Solskjaer även en fråga om status på anfallssidan i allmänhet, och på Anthony Martial i synnerhet. Bland annat om hans sviktande kontinuitet.

Embed from Getty Images
”Vem som än spelar för United måste prestera för att behålla sin plats i laget. Anthony är inget undantag mot Rashy [Rashford], Rom [Lukaku], eller Alexis [Sanchez]. Det är upp till spelarna själva och deras ansvar. Jag har haft individuella samtal med flera spelare och Anthony är en av dem. Han vet vad som krävs.”

Övriga nyheter

Operation för Fosu-Mensah

Uniteds utlånade försvarstalang, Timothy Fosu-Mensah, har endast gjort tolv framträdanden för, redan nedflyttningsklara, Fulham under säsongen. Några fler kommer det inte bli.

21-åringen figuererade i lagets seger mot Everton förra helgen, men drog då på sig en ligamentskada i knät. Nu väntar operation följt av rehab på ej bekträftad tid.

Vad tror ni, kommer vi få se något mer av Fosu-Mensah i United framöver?

#Enough

Rasism är tyvärr en företeelse som finns överallt i samhället, inte minst inom fotbollen och läktarkulturen, därför har PFA (Professional Footballers’ Association), spelarnas fackförening i England tagit fram kampanjen #Enough. Den innebär att man uppmuntrar spelare att inte använda sig av sociala medier från och med klockan 9 i morse och 24 timmar framåt.

Bojkotten är ett första steg i en process att försöka tackla rasismen inom fotbollen. Och eftersom professionella fotbollsspelare har många fans och följare ser man detta som ett sätt för sociala medier att ta ansvar för hur racism kan riktas mot människor.

Simone Pound, ansvarig för jämställdhetsarbetet på PFA säger:

”Fotbollen har makten att göra så mycket gott för samhället. Vi måste försöka använda den populariteten för att åstadkomma en positiv förändring.” 

Manchester Uniteds försvarare, Chris Smalling, har även han uttalat sig.

”Genom hela min karriär har jag sett på verbala övergrepp som en del av spelet. Men vi lever nu i en tid där sociala medier måste börja styra innehållet och ta ansvar för att värna om människors mentala hälsa, oavsett kön, hudfärg, ålder eller inkomst.”

Embed from Getty Images

”Jag är medveten om att jag har en väldigt priviligerad status som professionell fotbollsspelare, och jag är tacksam för det, men vi är trots allt alla människor. Det är min plikt att använda min plattform som en röst för alla, oavsett bakgrund. Vi måste börja ta större ansvar mot diskrimineringar av alla slag.”