Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Det finns inga ställen att gömma sig på

Embed from Getty Images

På onsdag är det match igen. Manchester United och Manchester City drabbar samman i årets sista derby och i vad som är en direkt avgörande match för det ena lagets ambitioner om spel i Europa nästa säsong och det andra lagets ambitioner rörande en ligatitel. Insatserna är med andra ord skyhöga, något som Uniteds manager också medgav då han höll presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Ole Gunnar Solskjaer mötte på tisdagsförmiddagen ett samlat pressuppbåd inför onsdagens Manchesterderby. Det var en rätt samlad och koncentrerad manager som inte skyllde ifrån sig förlusten mot Everton utan mer efterlyste karaktär från sina spelare. Samtidigt medgav Solskjaer att det yttersta ansvaret förstås ligger på honom och att även tränarstaben behöver se sig i spegeln inför säsongsavslutningen.

”Vi måste ändra inställning och vara säkra på att vi mentalt är redo för onsdagen. Alla hänger med huvudena när man förlorar på det sätt vi gjorde, nu måste vi studsa tillbaka.”

”Jag litar på laget och på mig själv och jag är redo för den här utmaningen. När du tar dig igenom dåliga resultat måste du fortsatt intala dig själv att du är på rätt väg och att det är den vägen vi ska lösa situationen på. Vi planerar framåt.”

Solskjaer talade om det egna ansvaret och att det till syvende och sist är upp till honom att lösa de knutar som finns när truppen presterar dåligt. Bland annat så sägs Solskjaer ha fört individuella samtal med bland andra Anthony Martial om hans insats mot Everton.

”Jag är chef och det är jag som ger spelarna instruktioner om hur vi ska spela. Det är på mitt ansvar att vi ska spela bättre, och det är jag säker på att vi kommer att göra.”

”Mötet med City kommer på ett sätt perfekt, det finns inga ställen att gömma sig på efter en insats som den mot Everton.”

”Vi har inte tvingat dem (spelarna) att springa som man gjorde förr. Vi tvingar dem inte att springa upp och ner för berg, utan vi tror på dem.”

Till mötet med City välkomnar United också tillbaka Luke Shaw som avtjänat en två matcher lång avstängning för att ha dragit på sig tio gula kort i ligaspelet.

”Luke har sett bra ut, han har varit besviken över att ha missat de matcher han missat men vet att han behöver jobba på det. Några av varningarna han fått har inte varit värda gult kort, vissa gånger har han valt den enkla vägen. Det har vi pratat om.”

Vilka spelare som missar onsdagens match framkom inte i några tydliga ordalag under den del av presskonferensen som kom under tisdagen. Det som står klart är att Phil Jones missar matchen med den skada han ådrog sig mot Everton. Eric Bailly är också han borträknad medan Ander Herrera enligt tidigare uppgifter tränar men knappast är redo för en startplats. Där kan också spanjorens tveksamheter kring ett nytt kontrakt väga in när Solskjaer tar ut laget.

Ombyggnationen – en kopia?

Att något strukturellt behöver göras i Manchester United är så gott som alla överens om. Mark Ogden, till vardags skribent på ESPN, menar att ombyggnationen kommer att ta tid och att man sneglar mot en konkurrent då det gäller att hitta formerna för den samma. Liverpool under Jürgen Klopp är vad Ogden menar är det perfekta exemplet på hur United borde arbeta och lägga upp ramarna för framtiden.

Ogden nämner rekryteringen av Klopp som nyckelfrågan, men också det arbete som lades ner kring organisationen månaderna före och efter. Liverpool nämns också som ett gott exempel då det gäller arbetet i styrelserummet och uppbyggnaden av en rent sportslig organisation.

Vikten av att värva rätt och att hitta de potentiella guldkornen inom Premier League ser Ogden som något som den sportsliga ledningen i United måste jobba med. Samtidigt påpekar han att det inte finns några garantier för att så kallade quick fixes bär frukt och att Solskjaer av allt att döma kommer att behöva minst tre år på sig för att genomföra ombyggnationen. Frågan är om tålamodet finns i organisationen som sådan.

Embed from Getty Images

Phelan blir sportchef?

Som en del av den ovan nämnda ombyggnationen nämns nu Mike Phelan, Ole Gunnar Solskjaers assisterande manager, som den hetaste kandidaten då det gäller positionen som sportchef. United är i skriande behov av en mer organiserad, sportslig, styrning och där rapporterar James Ducker på The Telegraph att Phelan nu ligger bäst till. Ducker skriver att United behöver någon som jobbar parallellt med en manager och inte ovanför, något man redan har i Ed Woodward idag.

Phelan har inte annonserats som fortsatt assisterande manager än, vilket förstås gjort att spekulationerna om hans framtid tagit fart. En orsak som nämns tidigare har varit att man inte vet hur organisationen ska se ut om en sportchef kommer in. En annan kan vara den att Phelan själv är aktuellt för jobbet. Skulle så bli fallet sägs Michael Carrick stå först i tur att bli assisterande manager.

Samtidigt rapporterar The Guardian att Phelan inte är aktuell för jobbet, vilket förstås gör att spekulationerna rullar vidare.

Embed from Getty Images

Pogba: Det var respektlöst

Paul Pogba, som ena dagen sägs lämna Manchester United och ena dagen vara först i tur att bli ny lagkapten, uttalade sig i tämligen hårda ordalag efter 4-0-förlusten mot Everton i söndags.

”Sättet vi spelade på och min egen insats, lagets insats och allas insats är respektlös. Vi respekterade inte oss själva, inte klubben och inte fansen.”

Pogba, som uttalar sig för SkySports, menar att han inte vet vad som gick fel mot Everton men att laget behöver hitta tillbaka till det man hade under Solskjaers första månader som manager för att avsluta säsongen på ett bra sätt. Det är lätt att hålla med om det.

Embed from Getty Images

Champions League avgör de Geas öde?

Då vi ändå är inne på Paul Pogbas vara eller icke vara så kan vi också konstatera att hans, och David de Geas, framtid i klubben i mångt och mycket ska bero på om det blir spel i Champions League till hösten eller inte. Jamie Jackson på The Guardian menar att duon kan välja att lämna in en transferbegäran om United inte kniper fjärdeplatsen i ligan och därmed kvalificerar sig för Europas bästa klubblagsturnering.

Jackson nämner också Romelu Lukaku som en av spelarna som kan tänkas fundera över sin framtid om det bara blir spel i Europa League. Belgaren sitter dock på ett betydligt längre kontrakt än exempelvis de Gea och där har den uteblivna speltiden nämnts som en större orsak till att han överväger en flytt.

http://gty.im/1138547365

Cole vill leda Kick It Out

Till sist noterar vi att Manchester Uniteds tidige anfallare Andy Cole vill bli ordförande för organisationen Kick It Out som jobbar mot rasismen inom fotbollen. Cole, som alltjämt är Premier Leagues tredje bäste målskytt genom tiderna och som rönte stora framgångar med United kring millennieskiftet, menar att han kan bidra med mycket. 

”Den nuvarande generationen spelare ska inte behöva gå igenom det här. Jag känner inte Danny Rose, men det han mötte upprörde mig. Att läsa honom säga att han bara har fem eller sex år kvar och vill lämna det här på grund av rasismen.”