Snackisar efter Manchester United – Manchester City 0 – 2

Manchester City återtar ikväll ledningen från Liverpool utan att övertyga. Det var ett United som inledningsvis höll respektabelt tempo med City men som successivt falnade och i andra halvlek helt slocknade.

Det var en försiktig inledning av matchen. Det var tydligt att de båda lagen ville känna på varandra lite och det kom att dröja nästan hela 30 minuter innan City började fatta att United menade allvar.

Ja, Manchester City inledde nästintill lite nonchalant i sitt spel. Backlinjen i allmänhet och Kompany i synnerhet tog emellanåt lite väl lätt på Uniteds anfall och försatte sig i onödigt svåra situationer. Situationer som fick Pep att gestikulera vilt från sidlinjen. City hade trots allt ett dominerande bollinnehav under hela den första halvleken men producerade ändå inte avsevärt mycket mer än United. Överraskande får man ändå säga!

United hade en pigg anfallsduo som villigt visade framfötterna under inledningen. Särskilt tongivande var Rashford som med enorm frenesi sprang på i stort sätt varenda boll, med varierande resultat. Flera viktiga chanser gick förlorade på grund av den unge engelsmannens egoism, men vad gör väl det när en sån enorm kampvilja ändå visas upp? Tur i oturen var ändå att inte heller City lyckades producera särskilt mycket framåt.

Det kom att dröja ändå till den första halvlekens sista tio minuter innan City på riktigt började utmana Uniteds försvar. Hittills hade dem fem man som Solskjaer ställt upp i försvarslinjen haft ett kompakt och tryggt samspel som inneburit att City kommit till relativt ofarliga avslut. Dock fanns där några riktiga kanoner men en storspelande De Gea höll oss kvar i matchen. Men som sagt, med cirka tio minuter kvar till halvtid drog City upp tempot och i takt med det blev det allt glesare mellan Uniteds försvarare. Man kan lugnt säga att vi räddades av klockan när domare Marriner blåste av för vila.

MÃ¥len

Nyckeln för City skulle komma att bli det uppskruvade tempot. Föga förvånande var det en sidledsförflyttning utifrån kanten som skulle komma att spräcka nollan för City. I 54 minuten skar Bernardo Silva in från sin kant. Shaw verkade helt på det klara med vad som föregick men han helt enkelt inte med när Silva i steget klippte till bollen. Det lämnades öppen gata och bollen kom utom räckhåll för De Gea.

Nästa mål kom dryga tolv minuter efter det första. Vid det här laget hade United spelare hunnit dra ner på tempot och skärpan hade mattats betydligt. Det innebar att Cityspelarna gavs allt mer utrymme att styra matchen och när dessutom De Gea stod för en tabbe var 2 – 0 ett faktum.

Efter Citys andra mål slocknade Uniteds låga helt. De Gea tappa koncentrationen och anfallet falnade. City blev utan svårigheter det betydligt bättre laget på plan och tog i och med kvällen seger ett lätt grepp om tabelledningen.

Tabellen

Manchester City återtar i och med kvällens resultat ledningen med en poäng gentemot Liverpool. United stannar kvar på sin sjätteplats med tre poäng upp till Chelsea som sitter på fjärdeplatsen.

Nu är det inte mÃ¥nga poäng kvar att spela om för säsongen men visa av erfarenhet gällande Arsenals uselhet pÃ¥ bortaplan kan vi ändÃ¥ sukta efter att ta nÃ¥gra kliv uppÃ¥t i tabellen de kommande veckorna. SÃ¥ sent som ikväll förlorade Arsenal med 3 – 1 mot Wolves pÃ¥ bortaplan.

Manchester United har två hemmamatcher och en bortamatch kvar av säsongen. Näst på tur är Chelsea på hemmaplan. Sen reser vi till Huddersfield och avslutningsvis kommer Cardiff på besök. Vad kan vi då förvänta oss av denna rafflande säsongsupplösning? Jag skulle påstå att sju poäng är helt rimligt att tänka sig. Chelsea har det tufft, riktigt tufft och de har dessutom ett Europa Leaguespel att tänka på.