Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Cupmatcher 2019/20

Embed from Getty Images

På torsdag, klockan 10.00, släpps spelschemat för Premier League för fotbollssäsongen 2019/20. Redan nu har vi emellertid fått ramverket för säsongen. Detta sedan det engelska fotbollsförbundet FA har bekräftat datum för organisationens cuper.

Manchester Uniteds herrlag kommer säsongen 2019/20 delta i fyra turneringar. Som alltid blir det ligaspel i Premier League och deltagande i de två engelska cuperna, FA-cupen och ligacupen. I tillägg ska United dessutom spela Europa League.

För damlaget är det tre turneringar som gäller. Efter uppflyttningen under debutsäsong ska laget nu spela i högstadivisionen, Women’s Super League. Precis som förra året blir det också spel i de två inhemska cuperna, FA Women’s Cup och Women’s League Cup. Nästa säsong kan det bli spel i en fjärde turnering, detta då ettan och tvåan i ligan kvalificerar sig för Women’s Champions League.

I den här referensartikeln presenteras de flesta datum som är relevanta för Manchester United.

Artikeln uppdaterad 2019-06-13 med datum för ligacupen.

Fortfarande väntar vi på datum för för Women’s Super League. Den här artikeln uppdateras när vi har fått de datumen.

Innehåll

Kalender

Herrlaget:

Damlaget:

Viktiga datum för Premier League

 • Lördag 10 augusti: ligan börjar
 • Söndag 17 maj: ligan avslutas

Spelschemat släpps som sagt på torsdag (13 juni) klockan 10.00.

Ligan startar en dag tidigare än förra året medan avslutningen är fem dagar senare. Ligasäsongen är således nästan en vecka längre än förra året.

Uefa Europa League

Gruppspel:

 • 19 september: match 1
 • 3 oktober: match 2
 • 24 oktober: match 3
 • 7 november: match 4
 • 28 november: match 5
 • 12 december match 6

Slutspel:

 • 20 februari: sextondelsfinal, match 1
 • 27 februari: sextondelsfinal, match 2
 • 12 mars: åttondelsfinal, match 1
 • 19 mars: åttondelsfinal, match 2
 • 9 april: kvartsfinal, match 1
 • 16 april: kvartsfinal, match 2
 • 30 april: semifinal, match 1
 • 7 maj: semifinal, match 2
 • 27 maj: final

Gruppspelet lottas den 30 augusti, sextondelsfinalerna lottas den 16 december, åttondelsfinalerna lottas den 28 februari och slutligen lottas kvartsfinaler och semifinaler den 20 mars.

United går in i gruppspelet. Sjätteplatsen i ligan meriterar egentligen inte Europaspel men då ligacupvinnaren spelade in en Champions League-plats fick ligasexan en plats i Europa League-kvalet. När sedan även FA-cupvinnaren var klar för Champions League fick ligasexan en plats i gruppspelet.

Givet Uniteds Uefakoefficient är det klart att United kommer att vara seedade i seedningsgrupp 1 i gruppspelslottningen. Detsamma gäller för Sevilla, Arsenal, Besiktas, Sporting och CSKA Moskva, varvid United alltså kommer att undvika de lagen.

Formatet i turneringen är samma som de senaste åren. De 48 lagen i turneringen delas in i 12 grupper om 4 lag med dubbelmöten och de 2 bästa lagen i varje grupp går till slutspel. I den första slutspelsomgången går de 8 grupptreorna från Champions League in, med gruppettorna i Europa League och de 4 högst rankade Champions League-lagen seedade.

Med undantag för finalen, som spelas på en onsdag, spelas samtliga matcher på torsdagar. I gruppspelet, sextondelsfinalerna och åttondelsfinalerna har hälften av matcherna avspark 18.55 medan hälften av matcherna börjar 21.00. Från kvartsfinal till och med finalen har samtliga matcher avspark 21.00.

Finalen spelas nästa år i polska Gdansk.

FA Challenge Cup (FA-cupen)

 • 4 januari: omgång 3
 • 25 januari: omgång 4
 • 4 mars: omgång 5
 • 21 mars: kvartsfinal
 • 18 april: semifinal
 • 23 maj: final

United går, som Premier League-lag, in i omgång 3, som traditionsenligt spelas första helgen i januari. Lottning sker i samband med att omgång 2 spelas, helgen 30 november/1 december. Ofta läggs lottningen på måndagen. Efterföljande omgångar lottas i samband med omgångarna.

I omgång 3 och 4 blir det omspel vid oavgjort resultat. Från och med åttondelsfinalerna finns inget omspel. Semifinaler och final spelas på neutral plan, lotten avgör hemmalag i övriga omgångar.

Nytt för den här säsongen är att omgång 5 spelas mitt i veckan. Detta för att ge utrymme för vinteruppehållet som introduceras säsongen 2019/20.

Videodomare används i matcher som spelas på Premier League-arenor. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett fjärde byte.

EFL Cup (ligacupen)

 • 24/25 september: omgång 3
 • 29/30 oktober: omgång 4
 • 17/18 december: kvartsfinal
 • 7/8 januari: semifinal 1:2
 • 28/29 januari: semifinal 2:2
 • 1 mars: final

I ligacupen går lagen som är kvalificerade för Europaspel, däribland United, in i omgång 3.

Lottningen för omgång 3 äger rum i samband med att omgång 2 spelas (mest troligt 27-28 augusti). Efterföljande omgångar lottas också i samband med omgångarna. Att notera är att tid och dag för lottningarna har varierat sedan Carabao tog över som cupens sponsor, men det brukar som senast ske någon dag efter omgångens sista match.

Formatet är oförändrat, vilket betyder enkelmöten i alla omgångar förutom semifinalen som avgörs i dubbelmöte. Till och med semifinalerna går det direkt till straffläggning om det är oavgjort efter 90 minuter (eller 180 minuter i semifinalerna). I finalen spelas dock förlängning.

Försäsongsmatcher

 • 13 juli: Perth Glory i Perth
 • 17 juli: Leeds United i Perth
 • 20 juli: Inter i Singapore
 • 25 juli: Tottenham i Shanghai
 • 30 juli: Kristiansund i Oslo
 • 3 augusti: Milan i Cardiff

United kommer att spela sex träningsmatcher inför säsongen (det skulle förvåna oerhört om det blir någon ytterligare match). United inleder med matcher i Australien och Asien, med avspark 13.00 eller 13.30 svensk tid. Sedan väntar två matcher i Europa med avspark 19.00 och 18.30 svensk tid.

Matcherna mot Inter, Tottenham och Milan ingår i International Champions Cup.

FA Women’s Super League (WSL)

 • Eventuellt 8 september: ligan börjar
 • tbc: ligan avslutas

Datumen för Women’s Super League har ännu inte bekräftats. Det är landslagsuppehåll i månadsskiftet augusti-september och jag har sett det viskas om att premiären spelas söndagen den 8 september. Det har inte bekräftats när spelschemat släpps.

Matcherna i damligan spelas vanligen på söndagar, med relativt tidig avspark.

United kommer för första gången att spela i damligans högstadivision. Det innebär bättre bevakning, med matcher på engelsk teve och även Facebook.

Säsongen 2019/20 blir det 12 lag i WSL, med dubbelmöten för att avgöra vilka som blir engelska mästare. De två bästa kvalificerar sig för Champions League. Troligen kommer bara det sista laget att degraderas.

FA Women’s Challenge Cup (Women’s FA Cup)

 • 26 januari: omgång 4
 • 16 februari: omgång 5
 • 15 mars: kvartsfinal
 • 19 april: semifinal
 • 9 maj: final

I damernas FA-cup går lagen från de två högsta divisionerna in i omgång 4, då det återstår 32 lag. Till och med semifinalerna avgör lotten vilka som spelar på hemmaplan. Finalen spelas på Wembley. Förlängning och straffar vid oavgjort, inga omspel. Matcherna spelas vanligen på söndagar, med finalen på en lördag.

FA Women’s League Cup (tidigare WSL Cup)

Gruppspel:

 • 21/22 september: match 1
 • 13 oktober: match 2
 • 2/3 november: match 3
 • 20/21 november: match 4
 • 11/12 december: match 5

Slutspel:

 • 15/16 januari: kvartsfinal
 • 29/30 januari: semifinal
 • 29 februari: final

I damernas ligacup deltar lagen från de två högsta divisionerna. Cupen inleds med ett gruppspel där de 23 lagen (det ska egentligen vara 24 men Yeovil kastades ut på grund av dålig ekonomi) delas in geografiskt (norr och söder) och sedan lottas in i 4 grupper om 6, 6, 6 och 5 lag (oklart om det blir norr eller söder som får femlagsgruppen). Enkelmöten i gruppspelet och lotten avgör (tror jag) vilka lag som får en extra hemmamatch.

I gruppspelet blir det straffläggning efter oavgjorda matcher och den som vinner straffläggningen får en bonuspoäng. De två bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal, där gruppvinnarna har hemmaplansfördel. I semifinalen lottas hemmalag medan finalen spelas på neutral plan på en ännu inte bekräftad arena. Datum för finalen är inte helt bekräftat än, det hänger lite på hur det blir med tevesändning. Förlängning och straffar vid oavgjort i slutspelet.

Förra säsongen startade cupen innan ligaspelet började men den här säsongen kommer vi alltså att få ligaspel innan cupen drar igång.

Försäsongsmatcher

 • 31 juli: Vålerenga i Oslo

Hittills har United bara offentliggjort en träningsmatch för damlaget. Förra året offentliggjordes inga träningsmatcher, så vi får helt enkelt vänta och se om det blir några fler.

Landskamper 2019/20

Herrar

 • 23 maj-15 juni: Fifa U20-VM
 • 3-11 juni: landskamper
 • 14 juni-7 juli: Copa América
 • 15 juni-7 juli: Concacaf Gold Cup
 • 15 juni-13 juli: Africa Cup of Nations
 • 16-30 juni: Uefa U21-EM
 • 14-27 juli: Uefa U19-EM
 • 2-10 september: landskamper
 • 7-15 oktober: landskamper
 • 26 oktober-17 november: Fifa U17-VM
 • 11-19 november: landskamper
 • 23-31 mars: landskamper
 • 1-17 maj: Uefa U17-EM
 • 12 juni-12 juli: Uefa EM

Inga konstigheter här. Det ser ut som det har gjort i ett gäng år nu. Uppehåll i september, oktober, november och mars.

Damer

 • 7 juni-7 juli: Fifa VM
 • 16-28 juli: Uefa U19-EM
 • 26 augusti-3 september: landskamper
 • 30 september-8 oktober: landskamper
 • 4-12 november: landskamper
 • 2-11 mars: landskamper
 • 6-14 mars: landskamper
 • 9-22 maj: Uefa U17-EM
 • 1-9 juni: landskamper

Kalender

Cupmatcherna kommer att inkluderas i kalendern under nästa vecka.

Res med oss till Manchester!