Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Daniel James

Efter en period med ihärdiga rykten blev till slut Daniel James klar för Manchester United och Ole Gunnar Solskjaer kunde därmed bocka av sommarens första värvning. Den vindsnabbe yttern kommer närmast från Swansea City, i en affär värd mellan £15-20 miljoner. Investeringen i James bör troligen ses som ett tecken på att bredda truppen, men givet att 21-åringen besitter viss spetskvalitet lär hans namn ständigt vara aktuellt för norrmannens laguttagningar framöver.

Det här är en av de bästa dagarna i mitt liv och en utmaning jag verkligen ser fram emot. Premier League är världens bästa liga och Manchester United är det perfekta stället för mig att fortsätta utvecklas.

Daniel James om övergången till Manchester United


Biografi

Daniel Owen James föddes den 10 november 1997 i Beverley, England, och kom att få sin fotbollsuppfostran i Hull City, dit han kom som nioåring. Scouter hade då fått upp ögonen för unge James och såg hans potential att någon gång framöver representera stadens klubblag på seniornivå. Men trots att han var klubben trogen i åtta år blev det aldrig någon A-lagsdebut.

James harvade på i ungdomslagen i Hull och gjorde istället sin reservlagsdebut vid 16 års ålder i en 5-2 seger mot Hartlepool. Chansen kom mycket tack vare hans landslagsinsats för Wales U-16 i ungdomsturneringen Victory Shield, 2013. Kanske var det detta som gjorde att Swansea fick upp ögonen för James. 2014 stod han nämligen inför valet att stanna kvar i Hull eller lämna för den då walesiska Premier League-klubben, och valet föll alltså på det senare alternativet.

”Alla har sina egna val och beslut att ta och jag respekterar det,” sade en missnöjd Tony Pennock, Hulls före detta akademichef, om James beslut att lämna klubben.

I augusti 2014 gick flytten västerut och någon särskilt dyr affär var det inte tal om, £72.000 betalde Swansea för James, som inte långt efter sin ankomst började etablera sig i akademilaget och säsongen 2015/16 var han med och vann FAW Youth Cup (walesiska fotbollförbundets ungdomsturnering). Samma säsong fanns han även med på bänken i A-laget i såväl FA-cupen som Premier League, bägge dessa matcher förlorade Swansea och några inhopp för James blev det inte. Men målmedvetenheten fanns ändå där.

Embed from Getty Images

”Min ambition är att spela för A-laget, det är det ultimata målet.

”Det ligger mycket hårt arbete framför, men jag älskar livet här och ser fram emot utmaningarna på vägen,” sade James i en intervju till klubbens egna kanal.

Trots att han var så nära att få känna på världens största liga föll han allt längre ifrån en plats i truppen och när klubben så småningom fick börja slåss för överlevnad i Premier League vågade tränare som Francesco Guidolin och Paul Clement inte satsa på de yngre förmågorna. Detta ledde till att James, under sommaren 2017, lånades ut till Shrewsbury i League One, en sejour som endast varade i några månader och inte gav en enda minuts speltid. Dessförinnan hade han dessutom genomgått en lindrigare operation för en skada han ådragit sig.

A-lagsdebuten skulle istället komma i februari 2018 då Carlos Carvalhal gav honom chansen i FA-cupmötet med Notts County. James startade på bänken men fick göra ett inhopp som också resulterade i ett mål. Matchen slutade 8-1 i Swanseas favör.

Det riktiga genombrottet fick dock vänta till nästkommande säsong efter att Swansea trillat ur högstaligan och gjort sig av med ett par bärande spelare. Något som å ena sidan upprörde fansen, men å andra öppnade möjligheter för ungdomsspelarna, däribland James. En stor del i det ska tillskrivas den före detta östersundstränaren, Graham Potter, som tog över laget sommaren 2018.

http://gty.im/1138067329

21-åringen började från och med hösten samma år göra anspråk på en ordinarie plats i Potters bygge och hans insatser gick inte obemärkt förbi. Under vinterfönstret i år var topplacerade Leeds en hårsmån från att knyta till sig James, allt var i princip klart men i fönstrets sista timme drog sig Swansea ur och affären gick i stöpet. Men det visade sig inte påverka walesaren nämnvärt då han fortsatte leverera och stod bland annat för fyra av hans totalt fem mål för säsongen under vårperioden.

”Titta på framträdandet, helt ärligt, det är en nivå över Championship. Vi är lyckligt lottade över att få se en sådan här prestation från Dan. Jag har slut på superlativ”, sa Potter om James efter en seger med 3-1 mot Stoke tidigare i våras.

(Se 2.05 för hans mål i matchen)

På sätt och vis kan det kännas som att Daniel James har varit med länge och hunnit med mycket, vilket han såklart har, men på sistone har saker och ting gått väldigt snabbt. I samband med att flytten till Manchester United skulle fullbordas kom det plötsliga beskedet att Daniels far, Kevan, hade gått bort. Något som givetvis gjorde att övergången gick i stå några veckor och att Daniel och hans familj gavs tid att sörja.

Vad som är säkert är i alla fall att Kevan fortsatt hade varit stolt över sin son. Efter bortgången beskrev Daniel sin far som hans inspiration och lovade också att göra honom stolt.

Daniel James

Namn: Daniel Owen James
Född: 1997-11-10, i Beverley, England
Född: Wales
Längd/vikt: 170 cm/76 kg
Position: ytterforward, offensiv mittfältare
Till United: 2019-06-12, från Swansea City, 15 000 000 pund
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Daniel James föddes alltså i England men representerar Wales i landslagssammanhang. Anledningen till det är att pappa Kevan föddes i Aberdare, Wales, och därigenom har 21-åringen kunnat göra det valet. Under 2017 var han på sitt första landslagsuppdrag med A-laget efter att den dåvarande förbundskaptenen, Chris Coleman, hade tagit ut honom. Wales tog sig då an Serbien i VM-kvalet. Men någon speltid blev det inte för James den gången. Debuten kom istället under Ryan Giggs ledning när man i november 2018 tog emot Albanien på bortaplan i en vänskapsmatch.

”Jag fick reda på måndag morgon att jag skulle spela. Jag kände anspänningen direkt men visste att jag skulle behöva hålla mig fokuserad,” sade James efter debuten.

I sitt andra landslagsframträdande kom också det första målet. Ett skott utanför straffområdet skulle visa sig bli det matchavgörande målet hemma på Millennium Stadium när Slovakien besegrades med 1-0.

Embed from Getty Images

Idag är Manchester Uniteds nyförvärv en gjuten pjäs i det walesiska landslaget och spelade nyligen från start i EM-kvalmatcherna mot Kroatien och Ungern, som man förlorade.

Dessförinnan har James gjort resan till toppen genom att ha passerat alla ungdomslandslag i Wales.

Koppling till Manchester United

Embed from Getty Images

Daniel James koppling till Manchester United, ja, den framgår ju såklart ovan i och med att Ryan Giggs ansvarar för det walesiska landslaget. Men trots att 21-åringen inte är född i Wales är det likväl svårt att inte dra paralleller till just Ryan Giggs. Har man sett Daniel James innan, eller kanske bara kikat på videoklippet ovan, framgår det ganska tydligt att han är både irationell och kvick i fötterna, precis som Uniteds före detta legendariske nummer elva. Det enda som fattas är ju egentligen bara vänsterfoten…

Karriär

Swansea CityMatcherMål
2017/180 (1)1
2018/1931 (7)5
Totalt Swansea31 (8)6
Shrewsbury Town (lån)MatcherMål
2017/1800
KlubblagMatcherMål
2017-201931 (8)6
LandslagMatcherMål
Wales4 (0)1
Wales U21 [1]110
Wales U20 [1]31
Wales U19 [1]51
Wales U17 [1]82

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

För den som nyfiket har kollat upp och studerat Daniel James kan nog de flesta skriva under på att han besitter en egenskap som sticker ut alldeles extra – snabbheten. När 21-åringen trycker gasen i botten är det inte många motståndare som hänger med, det uppenbarades inte minst i FA-cupens femte runda tidigare i år när Swansea tog emot Brentford. Efter en misslyckad frisparksvariant från bortalaget fick James bollen utanför eget straffområde och satte fart, ingen hängde med och åtta sekunder senare låg bollen i nät. Där och då var det nog många som inte riktigt förstod vad som hände.

Men bortom snabbheten, vad mer kan han erbjuda? Jo, troligtvis en hel del flexibilitet, oförutsägbarhet och arbetsmoral. James utgår nämligen ideligen från vänster ytterposition, men lär inte vara främmande för att skapa oreda även på andra kanten. Tack vare snabbheten lär det därför finnas utrymme för överraskningsmoment och möjligheter att slå ut motståndaren i vilket ögonblick som helst. Således är det en spelare som förmodligen kommer att kunna användas på många olika sätt, men även beroende på olika typer matchsituationer, kanske som en joker sista kvarten, eller varför inte som ett vapen vid kontringar om man går in med en defensiv matchplan.

Men eftersom James inte är någon etablerad och färdig spelare finns det givetvis utvecklingsområden, ett sådant är avsluten. De som har studerat honom närmre belyser framför allt ojämnheten och att han säkerligen hade kunnat dubblat målskörden den gångna säsongen, där det totalt blev sex mål i både klubb- och landslagssammanhang.

Även inläggsspelet nämns som något som kan förbättras, men med det sagt är hans ratio säkerligen högre än många andras i dagens Manchester United.

Ryan Giggs har givetvis koll på sin landslagsadept och säger följande om honom:

”Unitedfansen kommer stå bakom honom och njuta av hans spel. Det här är fantastiskt för alla, för Daniel, för Manchester United, och det är en bra deal för Swansea dessutom.

”Det här är den största klubben i världen så mitt råd till honom är att njuta av utmaningen, var ingen annan än dig själv och du kommer klara dig fint.” 


Källor: Wikipedia, Manchester Evening News, The Guardian, [2], Manutd.com, Transfermarkt