Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Tottenham 2-1

Embed from Getty Images

Manchester United lämnar försäsongsturnén i Australien och Asien med fyra raka segrar, efter att idag ha besegrat Tottenham Hotspurs med 2-1. Nio gjorda mål, varav sex från spelare som gått genom akademien, och endast ett insläppt blev facit, och även om man inte skall dra för stora växlar av försäsongsspel är det svårt att inte charmas av detta Manchester United.

I dagens match mot Tottenham spelade United med en elva första halvlek och en helt annan i andra, där dessutom Eric Bailly gick sönder så Solskjaer tvingades till ytterligare ett byte. Det var blandade elvor, alltså inte en renodlad förstaelva och sen en renodlad andraelva, vad jag kunde uttyda. Vi går därför igenom matchen en halvlek i taget.

Första halvlek

United inledde matchen mycket, mycket fint, och Anthony Martial hade en stolpträff redan efter ett par minuter och i den sjunde minuten hade United ytterligare ett fint anfall vars inspel från högerkanten tyvärr styrdes undan av Tottenhams försvar.

Spurs lyckades sticka emellan med ett fint anfall där Dele Alli fick fritt skottläge och David de Gea fick göra en fin parad för att freda sitt mål, sedan var det dags för dagens första mål. Andreas Pereira väggade sig fram med Mason Greenwood och satte upp Anthony Martial som från medelbra vinkel sköt mot målvaktens första stolpe där målvakt Gazzaniga borde stängt igen – men bollen letade sig ändå in. Ett rättvist ledningsmål, om än att målet får ses som något av en målvaktstavla.

Embed from Getty Images

Efter målet följde några minuter av hetare temperament, som inleddes med att Tottenhams Moussa Sissoko onödigt hårt sparkade ner Daniel James för att i samma sekvens stämpla honom över bröst och arm. Uniteds övriga spelare ilsknade naturligtvis till vilket ledde till en del knuffande innan domaren nöjde sig med frispark utan att ha visat ut eller ens varnat Sissoko.

Det kom några incidenter till, bland annat med Deli Alli (ingen skräll där) men också Andreas Pereira som blev varnad efter att ha kommit med dobbarna före mot Harry Kane. Efter vattenpausen med kvarten kvar av halvleken lugnade det mesta ner sig, och värmen verkade ta ut sin rätt då tempot gick ner.

Första halvlek slutade klart rättvist 1-0 till United. Jag hade velat se mer av framförallt Paul Pogba, som egentligen bara utmärkte sig med ett långskott som gick tätt utanför. Mason Greenwood kom inte heller riktigt igång till höger, däremot var Scott McTominay stabil på det centrala mittfältet, Andreas Pereira intressant som tia, Daniel James sprang och slet som vanligt mycket och Aaron Wan-Bissaka var fortsatt ruskigt bra som högerback. I mittförsvaret hade som väntat Chris Smalling inte heller några problem med Harry Kane.

Andra halvlek

Elva byten gjordes i halvtid av United, samtidigt som Spurs nöjde sig med sex. Med så många nya spelare på banan blev det en annan dynamik, och United hade något svårt att komma igång. Den offensiva mittfältstrion bestod dessutom av tre spelare som alla helst spelar centralt, men Juan Mata och Angel Gomes var utskuffade på kanterna. För Mata innebar det föga förvånande att han var väsentligt mycket sämre än tidigare under försäsongen, däremot såg Angel Gomes pigg ut till vänster och visade att han vill vara med och utmana.

Embed from Getty Images

Tyvärr fick vi redan tio minuter in i andra halvlek se ytterligare en skada på Eric Bailly. Det såg ut att vara knäet som spökade igen, då han lade sig ner efter att ha jagat efter Tottenhams Son. Axel Tuanzebe fick ersätta Bailly, och vi inväntar rapporter på hur det egentligen står till med ivorianen.

Efter dryga timman släppte United in sitt första mål för säsongen, då Lucas Moura sköt efter en tilltrasslad situation där United inte fick undan bollen. Bollen styrdes på Luke Shaw och rullade retfullt in i mitten av målet då Sergio Romero redan förflyttat sig för att rädda skottet.

Generellt var andra halvlek sämre än den första, och det såg ut som att matchen skulle leda mot straffar. Med tio minuter kvar bestämde sig Angel Gomes dock för att ändra på det, med sin förmodligen bästa aktion i Uniteds förstalag.

Han satte själv upp anfallet, väggade sig igenom med Juan Mata och kom i dålig vinkel från vänsterkanten. En passning snett inåt bakåt mot Marcus Rashford kändes given, istället rullade Gomes iskallt bollen förbi Gazzaniga och den gick in i bortre gaveln. Ett klassmål från den unge engelsmannen, som även han visar att han vill vara med och utmana om en plats i truppen.

Efter målet höll United undan utan några större problem. Son i Spurs, som var deras klart bästa spelare idag, försökte men fick ingen utdelning och Romero behövde inte heller överanstränga sig för att hålla kvar United i ledningen.

Avslutningsvis

Jag försöker verkligen att hålla mig lugn och sansad inför säsongen, vi vet hur långt ifrån topplagen United slutade förra säsongen och även om framförallt Aaron Wan-Bissaka hittills förvandlat Uniteds högerbacksplats från en enorm säkerhetsrisk till stensäker så har vi inte investerat i någon direkt kvalitet på andra positioner. Daniel James irriterar många motståndare har vi sett, men han har en bit kvar tills han är en toppspelare, särskilt med sin effektivitet.

Ändå har ett hopp börjat spridas i mig. Ett hopp i att Solskjaer tagit kliv med truppen, att spelare som kvävts under Mourinho nu börjar blomma ut. Jag börjat också hoppas rejält på att talangerna vi pratat om i två, tre, i vissa fyra, år nu faktiskt skall ta klivet och på riktigt utmana om en plats i truppen, kanske till och med vara spelare som höjer kvalitén på laget. Detta skriver jag mot bättre vetande, då det nästan alltid är unga spelare som imponerar under försäsong, för att sedan var långt ifrån truppen när det gäller. Men detta borde kunna vara undantagsåret…

Nästa vecka befinner sig United i Oslo, då är jag och stora delar av Muss på plats och vi skall för första gången den här säsongen få se hur Solskjaers lag ser ut live. Ja, mot ett sämre motstånd, men det kan ändå ge en fingervisning. Om det fortsätter på samma sätt som det var idag (särskilt första halvlek), då kanske vi ändå bör få upp förhoppningarna litegrann. Att det räcker till att utmana om ligatitel denna säsong är tveksamt, men kanske på längre sikt.