Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Försäsongsturnén del 1

Embed from Getty Images
Manchester United är hemma från försäsongsturnén i Australien och Asien. Generellt har det varit positiva vibbar som rapporterats hem, under två frågeaskar skall vi gå igenom våra tankar och upplevelser om turnén. Här är del 1.

Uniteds Australien- och Asienturné 2019 är över. Hur är din generella upplevelse av turnén?

Marcus Beijar: Att den väl, med vissa undantag, varit rätt positiv och att man trots allt fått känslan att stämningen inom gruppen är god. Generellt är jag gammalmodig och ogillar cirkusen kring turnéer som uppladdning, men det kommersiella spelar ju förstås in.

Mikael Österdahl: Väldigt positiv! Det är den totala motsatsen mot förra året, då den dåvarande managern hittade en negativ vinkel även på de mest positiva frågorna. Spelarna verkar vara piggare och de verkar trivas med livet.

Victor Laag: Positiv! Och då inte bara för att vi har vunnit fyra matcher i rad. Vi börjar se mer och mer av vad Solskjaer vill få ut av sitt Manchester United. Snabbare återerövring och ett högre presspel. Sen är det viktigt att vi inte svävar iväg. Vi är långtifrån att vara en färdig titelutmanare och det återstår många frågetecken. Hur skadad är egentligen Lukaku och varför har inga genombrott gjorts i förhandlingarna med Inter för att ta två exempel. Sen kommer jag nog som alla andra att nämna Greenwood. Herrejisses vilken talang klubben sitter inne på.

Gustav Brinck-Larsen: Att den har varit en mycket positiv upplevelse för alla inblandade. Bra matchande, hård och bra träning och positiva attityder.

United tränar med väsentligt mycket högre intensitet den här sommaren jämfört med förra. Ser du detta som en positiv utveckling?

Marcus Beijar: Givetvis är det positivt. Det att United inte orkade under våren rent fysiskt visade ju på att truppen inte var bra nog orkesmässigt för 38 omgångar. Är det någon gång man ska träna med hög intensitet så är det ju nu.

Mikael Österdahl: Vi såg hur extremt trötta spelarna var i slutet av förra säsongen och hur lite de sprang under den förra managern. Så bättring krävs. Sen om det verkligen är så enkelt som att tränare mer och hårdare återstår att se. Samtidigt ska vi komma ihåg att det var VM-år förra året, så klubben har mycket bättre kontroll nu.

Victor Laag: Det är jättesvårt att svara på. Det finns så många olika tränarskolor som tycker olika om saken. Det klassiska är att spelare drar på sig fler muskelskador efter att ha bytt träningssätt, så tyvärr är det någonting vi får räkna med under senare delen av hösten. Svarar spelarna på en höjd träningsmängd på ett positivt sätt är det i regel bra. Sen handlar det såklart om vad det är man gör under den extra tiden som tränas. Det behöver inte alltid vara att man ska springa idioten från och till några koner. Lägg gärna den tiden på att sätta ett spelsystem och en spelstil som ska göra Manchester United till den klubb man ska vara.

Gustav Brinck-Larsen: Jag ser det bara som positivt. Solskjaer vill spela med enormt hög press och intensitet, spelarna var uppenbarligen inte tränade för det under förra säsongen. Förhoppningsvis gör fysteamet ett bra jobb.

Vi har i matcherna sett att United spelar med extremt hög press. Hur har det fungerat, och tror du att det kommer fungera i Premier League?

Marcus Beijar: Det är väl den fotboll Ole Gunnar Solskjaer vill spela, och den är ju betydligt mer attraktiv än den defensiva ickefotboll hans företrädare försökte spela. Om det kommer att fungera i Premier League återstår ju att se. Det förutsätter ju friska spelare och en viss variation i spelet för att vi inte ska bli sönderlästa.

Mikael Österdahl: Det funkar väldigt bra i den första fasen med ett flertal farliga chanser som resultat. Luktar, som någon påpekade, väldigt mycket Kieran McKenna om det (se hur hans juniorlag spelade). Däremot har det inte funkat alls de gånger motståndaren har spelat sig förbi den första pressen. Då blir det plötsligt väldigt lätt att spela sig igenom laget. Att vi bara har släppt in ett mål beror mer på motståndarnas ineffektivitet än vårt eget försvarsspel.

Victor Laag: Det har under i stora delar fungerat på ett bra sätt. Orosmomentet är matchen mot Leeds då Championship-laget kunde komma till flertalet bra lägen efter att United gått bort sig i presspelet och det är någonting som ett lag med högre kvalitet hade utnyttjat skoningslöst. Vi kommer förmodligen vara frustrerande i vissa matcher och släppa in fler mål än vad vi borde, framförallt mot lag på den absoluta toppnivån.

Gustav Brinck-Larsen: Det har fungerat mycket bra under försäsongen, och kan fortsatt fungera mycket bra i Premier League. Så klart måste man anpassa sig efter motståndet, det är kanske svårare att pressa sönder City än Burnley, men jag gillar det som utgångspunkt.

Vilka spelare har imponerat mest på dig?

Marcus Beijar: Mason Greenwood, Aaron Wan-Bisakka och Daniel James. Den förstnämnde för att han äntligen får visa hur bra han är och faktiskt tagit chansen. De två andra är värvade för att stärka gruppen och de tycker jag att de visat att de kommer att göra.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Mitt första försök på den här frågan blev en halv uppsats lång. Paul Pogba är, när han vill, lagets bästa spelare, så är det bara. Aaron Wan-Bissaka ser ut att vara allt vi hoppades och nästan mer än så. Plus Mason Greenwood, Angel Gomes, Axel Tuanzebe och Scott McTominay.

Victor Laag: Mason Greenwood, såklart. Annars vill jag lyfta David de Gea som man var lite rädd för hur han skulle reagera efter säsongsavslutningen förra året. Spanjoren har varit sitt gamla jag i de matcher han har spelat och fotparaden mot Tottenham var vass.

Gustav Brinck-Larsen: Wan-Bissaka är ju en självklarhet att nämna här. Scotty McT gillar jag vad jag sett av likaså, och så klart ungdomarna med Greenwood i spetsen.

Vilka är du besviken på?

Marcus Beijar: Romelu Lukaku. Jag tvivlar på att han är så skadad som det sägs och att det mest är en inställningsfråga att han inte är med. Nemanja Matic tycker jag ser om möjligt än segare ut än ifjol.

Mikael Österdahl: Fred först och främst. Att skippa en stor del av försäsongen för att gifta sig är inte okej. Ja, han borde ha haft semester efter Copa América. Men nu blev det inte så och hans plånbok är tillräckligt stor för att omplanera bröllopet med kort varsel. Dessutom blir jag alltid besviken när Marcos Rojo spelar för United.

Victor Laag: Jag skulle säga Matic, han har sett både trögare och sämre ut än vad han tidigare har gjort. Sen har vi också spelare i truppen som behöver försvinna l.ex Rojo och Jones.

Gustav Brinck-Larsen: Lukaku givetvis, jag tror inte sekund på att han är skadad. Spelmässigt vill jag se mer från Pogba, men det är ju inte heller på försäsong han skall glänsa

Mason Greenwood, spelar han från start i premiären mot Chelsea?

Marcus Beijar: Nej, han får hoppa in.

Mikael Österdahl: Det är snudd på att han redan nu har tvingat sig in i startelvan. Samtidigt gäller det att ha tålamod och kanske är det långsiktigt klokare att ha honom som en joker på bänken. Med tanke på att det är en så pass tuff motståndare lutar jag trots allt åt att han börjar på bänken.

Victor Laag: Nej. Jag tror att Solskjaer kommer att ”fega” i en premiär mot Chelsea. Vi lär få se honom både i truppen och att han kommer att få speltid, men från start: Njaeeee.

Gustav Brinck-Larsen: Hade det varit ett ”enklare” motstånd i premiären hade jag satt ja, en i och med att det är Chelsea tror jag det blir bänken för Greenwood. Jag tycker dock han borde få starta.

Övriga ungdomar (Tahith Chong, Angel Gomes och James Garner), är någon av dessa killar redo för A-lagsspel säsongen som kommer?

Marcus Beijar: Man skulle ju vilja säga ja, men jag tror inte det. Chong känns som en spelare som kommer att gå på lån och frågan är väl om inte Garner kan tänkas göra det också. Chongs utvecklingskurva är inte bra nog just nu, Garner har för hård konkurrens. Gomes är fortsatt en spännande spelare som kanske kan användas i cuperna, tror inte han lånas ut.

Mikael Österdahl: Jag har gillat i stort sett allt jag har sett av Gomes. Hans mål mot Tottenham är själva definitionen av fina fötter. Blir besviken om han inte får en ärlig chans (typ 10+10 matcher, framför allt i cuperna) den här säsongen. Chong gjorde det riktigt bra mot Inter, annars har han sällan imponerat på mig i a-laget. Tror att han skulle må bra av att gå på lån. Garners beskedliga speltid indikerar att ledarna inte tycker att han är redo.

Victor Laag: Redo för lite A-lagsspel; Ja. Men att fullt ut konkurrera tror jag icke. Jag skulle inte ha någonting emot att se Chong och Gomes ut på lån för att få mer erfarenhet. Garner kan vara kvar i truppen med mycket speltid i juniorlagen.

Gustav Brinck-Larsen: Alla är redo för visst A-lagsspel, men jag tror ingen av dem tar en ordinarie tröja. De behöver något år till sig för det.

Axel Tuanzebe, är detta säsongen han tar plats i A-truppen?

Marcus Beijar: Ja, det är dags nu. Tycker dels inte att konkurrensen är mördande och dels att han är bra nog för att vara en av fyra mittbackar. De övriga ska vara Lindelöf, Bailly och ett nyförvärv.

Mikael Österdahl: Om jag inte tolkar Solskjaer helt galet så har managern redan bekräftat att så fallet. Svårare är att veta var han hamnar i hierarkin. Fick jag bestämma så skulle han börja som förstareserv. Ibland är det nödvändigt att tänka långsiktigt och satsa på den som just nu kanske är lite sämre.

Embed from Getty Images

Victor Laag: Ja. Och då är det här sett till vilka övriga mittbackar vi har i truppen. Kan inte för mitt liv motivera att Rojo och Jones ska vara bättre mittbackar än vad Tuanzebe är. Han har under turnén varit vår näst bästa mittback efter Lindelöf.

Gustav Brinck-Larsen: Ja, det måste det vara. Och värvas ingen in så bör han till och med bli ordinarie jämte Lindelöf.

Vem tror du kommer bli lagkapten för säsongen 19/20?

Marcus Beijar: Paul Pogba, helt enkelt för att tysta tvivlare och ge bilden utåt att det är kring honom laget ska byggas.

Mikael Österdahl: Jag tror att det blir Ashley Young. Det finns ingen självklar kandidat och då är det enklaste att välja baserat på seniority.

Victor Laag: Lägst odds är väl ändå på Ashley Young? Jag tror också att han kommer att få den, men med betydligt mindre speltid. Han verkar bra i truppen, även om jag hellre hade satt den på någon som spelade oftare. Gissar att de Gea kommer att få bära bindeln när Young inte spelar, så fort han skrivit på det där kontraktet.

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror tyvärr det blir Ashley Young, pga enkelt var för Solskjaer. Möjligen de Gea om den här kontraktsförlängningen kommer någon gång

Vem vill du skall bli lagkapten för säsongen 19/20?

Marcus Beijar: Jag vet faktiskt inte. Det finns enormt lite lagkaptenspotential i dagens United. David de Gea funkar inte då en målvakt inte ska vara kapten. Jag säger Marcus Rashford och väntar på utskällningar.

Mikael Österdahl: Give it Young! Jag blir chockad själv när jag svarar så. Men det finns helt enkelt inget givet val, så ge det ett år och låt nästa lagkapten utkristallisera sig själv. Bättre det än att välja fel kapten och vara fast med denne. För du tar liksom inte kaptensbindeln från någon som har fått den utan att skapa problem.

Victor Laag: En fråga som är svår att svara på, och bara det är lite sorgligt kan jag tycka. Jag vill se det på en spelare som tar ansvar i en trupp och är en viktig del av startelvan. Så låt oss säga vår svensk Victor Lindelöf?

Gustav Brinck-Larsen: Det är svårt, av de som haft bindeln under matcherna ser jag ingen klockren (jag ser t.ex. inte Lindelöf som ett alternativ, eftersom Solskjaer inte verkar göra det). Men eftersom jag inte vill ha Young, och inte heller gillar att målvakten är kapten så får jag överraskande nog säga Juan Mata. Helt från ingenstans kastar jag in Scotty McT, men det kommer ju inte hända.