Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Den Lukaku vi såg i våras känner jag ingen nostalgi kring

Romelu Lukakus tid i Manchester United är över, efter blott två säsonger. Det är en spelare som blandat och gett som lämnar oss, i den här frågeasken ger vi våra tankar om hans övergång till Inter.

Efter blott två säsonger lämnar Romelu Lukaku Manchester United. Vad är din spontana reaktion?

Mikael Österdahl: Att det är rätt och riktigt. Lukaku är en bra anfallare i rätt spelsystem men det är inte Ole Gunnar Solskjaers system och det ska inte vara så Manchester United spelar boll.

Gustav Brinck-Larsen: Tråkigt, och vi tappar en spelare som bevisar att han kan göra många mål. Samtidigt vill han uppenbarligen inte vara kvar, så på det sättet är det så klart positivt att en överenskommelse slutligen nåddes.

Marcus Beijar: Att det är bra att karusellen får ett slut. Han får ha varit hur “skadad” som helst i sommar, han har inte velat vara kvar och Ole har inte velat ha honom kvar.

Adam Fröberg: Bra för alla parter. En spelare som inte passade in i detta United och kommer nu till ett lag där han gör just det, samt att United får tillbaka pengarna (i princip). Borde lösts tidigare dock.

Elias Hallström: Att det här borde ha lösts i ett tidigare skede. Han har länge varit inställd på att lämna känns det som och att man då inte lyckats få till en affär tidigare och således ökat chanserna till att få in en ersättare är märkligt, men såklart inte särskilt förvånande. Gillar i grund och botten Lukaku, men han passar helt enkelt inte in i dagens Manchester United.

Victor Laag: Att det har varit på gång sedan Solskjaer tog över. Han har inte riktigt passat in i det spelet vi ska spela sedan Mourinho försvann. Han är en begränsad spelare, även om han är bättre än ryktet när han har spelat på högerkanten.

Jonas Karlsson: Väntat. Lukaku är en Mourinho-spelare, inte en United-spelare. Det blev tydligt redan i vintras att Ole inte hade planer för Lukaku.

Lisa Lloyd Larsson: Lättad skulle jag nog säga. Med tanke på att det blev som det blev. Är snarare mer orolig för faktumet att det inte värvades in någon ersättare i detta fönster.

Gör United rätt eller fel som låter honom lämna?

Mikael Österdahl: Sir Alex Ferguson visade när han sålde Ruud van Nistelrooy att du kan sälja din bästa anfallare och ändå förbättra ditt anfallsspel. För att Lukaku ska vara bra måste laget anpassas efter honom och Lukaku är inte tillräckligt bra för att Manchester United ska dansa efter hans pipa.

Gustav Brinck-Larsen: Rätt eftersom han vill lämna, även om det ju spontant känns dumt att skeppa iväg en spelare som kan göra många mål utan att ersätta honom.

Marcus Beijar: Han är en spelare värvad av en manager som inte är kvar. Han är också en spelare som inte passar in i den nye managerns spelsystem. Dessutom är han en ganska trubbig avslutare. Jag tycker sålunda att United gör rätt.

Adam Fröberg: Rätt. Se ovan.

Elias Hallström: Rätt, tycker jag. Han vill ju uppenbarligen bort och att ha kvar en spelare mot sin vilja brukar aldrig sluta bra.

Victor Laag: Rätt. Det har blivit till en ohållbar situation, där jag känner en besvikelse över att Lukaku uppträtt märkligt på slutet. Vi fick tillbaka pengarna och det är bra. Besvikelsen ligger snarare vid Uniteds ledning som troligtvis väljer att inte ersätta belgaren.

Jonas Karlsson: Rätt. Om jag förstår försäljningssumman rätt så tjänar vi ungefär lika mycket som vi köpte honom för? Det är inte dumt.

Lisa Lloyd Larsson: Rätt, eftersom han helt uppenbart inte vill vara kvar. Ole har gjort klart att han inte vill jobba med spelare som inte vill spela för klubben, och det tycker jag låter som en sund grundförutsättning.

Kommer du att sakna honom?

Mikael Österdahl: Nej, jag har nog varit irriterad på honom lika ofta som jag har uppskattat hans spel.

Gustav Brinck-Larsen: Det kommer jag, det finns en riktigt bra spelare i Lukaku när han används på rätt sätt. Ingen spelare gör minst 10 mål varje säsong i 7 säsonger i Premier League om man inte är bra.

Marcus Beijar: Målskytten Romelu Lukaku ja, fotbollsspelaren Romelu Lukaku nej.

Adam Fröberg: Nja. Alternativet med en referenspunkt och en stor spelare i boxen är alltid bra att ha, och flera bra insatser har han stått för, men som sagt rätt beslut att släppa honom.

Elias Hallström: Som sagt, gillar honom, men han passar inte riktigt in i Solskjaers filosofi och han vill också bort. Nej, jag kommer inte sakna honom nämnvärt.

Victor Laag: Njae. Jag gillar Lukaku i grunden, men ingen spelare jag kommer dagdrömma om eller känna besvikelse även om han skulle göra 25-30 mål i Inter.

Jonas Karlsson: Nej. Men jag önskar honom lycka till i Inter. Heja.

Lisa Lloyd Larsson: Njae. Man saknar väl snarare den anfallare han var när United förvandlades till Four Nil FC och sprutade in mål. Men den Lukaku vi såg i våras känner jag ingen nostalgi kring.

Ger Lukaku upp kampen om att vara Uniteds försteanfallare för lätt?

Mikael Österdahl: Av allt att döma har Solskjaer varit tydlig med att han önskar andra egenskaper från sina anfallare. Då är det inte ett dugg orimligt att Lukaku söker sig till en klubb där hans bästa egenskaper framhävs.

Gustav Brinck-Larsen: Svårt att veta när man inte vet vad som sagts från Solskjaer. Har Solskjaer varit tydlig med att han inte kommer vara förstaval förstår man så klart Lukaku. Är inget sånt sagt kan jag dock tycka att det är lite väl enkelt.

Marcus Beijar: Jag kan väl kanske tycka det. Jag hade nog gett det hela en säsong till, speciellt med tanke på att klubbens anfallsbesättning inte är den största.

Adam Fröberg: Det tycker jag inte. Verkar ha fått väldigt tydliga besked om att han inte är en spelartyp som Solskjaer önskar i laget, då finns det inte mycket att göra.

Elias Hallström: Delvis kanske. Han har såklart visat vad han är kapabel till, men alldeles för sällan. Tror han själv känner att han borde ha högre status men vet samtidigt att United inte är rätt ställe för honom just nu, och därför blir det enklast att söka sig bort.

Victor Laag: Tror han insåg sina brister och att Rashford är ett mer spännande alternativ för United. Antonio Conte har verkligen visat att han vill ha honom och det är förståeligt att han hoppar på det projektet.

Jonas Karlsson: Tror inte det. Rashford är en annan viktklass och ett annat spelsystem. Lukaku behöver en nytändning och Ole motiverar honom inte. Han trivs nog bättre hos Conte.

Lisa Lloyd Larsson: Nej, med tanke på att han varken är vår bästa, nästbästa eller tredje bästa anfallaren i truppen. United var inte för honom helt enkelt, och med de förutsättningarna är det inte lätt att slå sig fram.

Vilket är ditt bästa minne av Lukaku?

Mikael Österdahl: Dels hans inledning i klubben, då han i stort sett gjorde mål på allt som rörde sig. Dels hans båda mål mot PSG.

Gustav Brinck-Larsen: Det är ju svårt att inte säga Pariskvällen.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Hans två mål i ligadebuten, ändå.

Adam Fröberg: PSG borta förra säsongen, med de två målen han stod för där.

Elias Hallström: Kan egentligen inte komma på något som direkt sticker ut. Kanske hans insats mot Chelsea när man vänder underläge till seger hemma på Old Trafford, 2017/18. Mål, assist och så givetvis maxlöpningen han tar i 96e minuten, som en jävla ångvält.

Victor Laag: Inledningen. Den månaden när United spelade som bäst under Mourinho och Lukaku passade som handen i handsken i Mourinhos spelsätt

Jonas Karlsson: Två mål i Paris.

Lisa Lloyd Larsson: Får väl vara mainstream och svara målen mot PSG. Motivering överflödig.

Vad ger du Lukaku för betyg på Unitedkarriären?

Mikael Österdahl: Förstasäsongen var okej men hans andrasäsong alldeles för svag för att han ska nå upp till godkänt.

Gustav Brinck-Larsen: Bra förstasäsong, dålig (förutom ett kort tag) andrasäsong bör ju landa kring godkänt. Samtidigt så värvades han ju för att bli vår försteanfallare under många år, och så blev inte fallet, därför kan det inte bli annat än underkänt.

Marcus Beijar: Underkänt. I förhållande till vad han kostade och i förhållande till vad han levererade så är det absolut inte godkänt. Han plockades in för att vara en ledande, bärande, spelare i United och är i sin absolut bästa fotbollsålder. Tyvärr är han för trubbig i boxen, och det är sist och slutligen det som skiljer honom från de allra, allra bästa.

Adam Fröberg: Underkänt. Var ämnad till att bli vår nya anfallare i 5-8 år framöver, men har inte presterat tillräckligt för att så ska kunna bli fallet. Speciellt med pengarna som han också har kostat i beräkning.

Elias Hallström: Knappt godkänt. Visst, man kan tala om begränsad speltid och att han ibland spelar ur position, men med tanke på prislappen och med de förväntningar han kom med, tycker jag man ändå hade kunnat kräva mer. På plussidan ger jag honom dock att han, under sin tämligen korta tid i klubben, ändå visat att det betytt något att bära Uniteds tröja.

Victor Laag: 2 av 5. Han värvades in dyrt med stora förhoppningar. Men ett nytt spelsätt och ojämn nivå av belgaren gör att han inte får mer än godkänt.

Jonas Karlsson: Utan beröm godkänd. Ungefär samma målsnitt som Zlatan första säsongen, helt okej. Men Zlatan vinner sin cupfinal, Lukaku förlorar den.

Lisa Lloyd Larsson: 6 av 10 kanske? En bra första säsong kompenserar något för en ganska usel andra säsong.

Har han motsvarat, överträffat eller inte nått upp till de förväntningar du hade på honom?

Mikael Österdahl: Med tanke på vad han uträttade i ett rätt mediokert Everton hade jag räknat med betydligt fler mål från hans sida. Så nej, han har inte motsvarat förväntningarna.

Gustav Brinck-Larsen: Sammantaget får jag ändå säga att han inte nått upp till dem. Antalet mål är okej sett till hur resten av United varit, men jag förväntade mig som sagt att han skulle stanna längre.

Marcus Beijar: Absolut inte nått upp, med ovanstående motivering.

Adam Fröberg: Inte nått upp. Efter säsongen han hade i Everton precis innan han kom var mina förväntningar skyhöga. Inte i närheten av den nivån har han nått upp till, bortsett från enstaka sekvenser och en stark inledning.

Elias Hallström: Inte nått upp, som jag nämner ovan. Han skulle vara den stora målskytten som vi så länge behövt och kom för en stor summa pengar och då med förhoppningarna därefter. Men hans prestationer överlag ligger inte i paritet med vad United hostade upp för honom.

Victor Laag: Inte nått upp till förväntningarna i ett kaosigt United. Han har varit utmärkt i perioder, men senare helt fallit undan i ett par månader.

Jonas Karlsson: Motsvarat skulle jag säga (förväntningarna var sisådär). Tyvärr kommer han att bli synonym med en sämre period i Uniteds historia, men det är inte bara hans fel.

Lisa Lloyd Larsson: Nej, han har ju absolut inte nått upp till de förväntningar jag hade på honom. Vi värvade en fräsch målskytt i världsklass och säljer en omotiverad medelmåtta med grav hybris.

Res med oss till Manchester!