Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen: Målvaktskvartetten

Embed from Getty Images

En ny säsong betyder en nystart för lånekollen. Manchester United har hittills lånat ut fyra målvakter till lag i det engelska seriesystemet. Kvartetten har inlett med blandade resultat. 

Lånekollen begår säsongspremiär dagen efter att Manchester United gjort det samma. Precis som ifjol strävar vi efter att återkomma varannan vecka med rapporter kring Uniteds utlånade spelare. Vissa avvikelser kan förekomma beroende på landslagsuppehåll eller annat, men strävan är att denna artikelserie dyker upp med ungefär 14 dagars intervall.

I dagsläget är fyra spelare utlånade. Alla fyra är målvakter och det skulle förvåna om det inte blir fler inom de kommande veckorna. Joel Pereira fanns inte med i matchtruppen mot Chelsea igår söndag och torde bli utlånad. Då han inte blev det under det engelska transferfönstret så är League One och League Two de enda alternativen i England. Då de ligorna inte motsvarar den nivå Pereira håller är en flytt utomlands sannolik.

I övrigt så borde spelare som James Garner, Demetri Mitchell, Cameron Borthwick-Jackson och Ethan Hamilton ligga nära till hands då det kommer till utlåningar. Garner kan tänkas bli kvar som en viktig kugge i reservlaget och en rotationsspelare i a-truppen medan de övriga tre spenderade fjolåret på lån med blandade resultat. Speciellt Mitchell och Hamilton skulle av allt att döma må bra av utlåningar.

Dean Henderson, Sheffield United

Dean Henderson är som bekant tillbaka i klubben han var med om att föra upp i engelsk fotbolls finrum. Henderson går in som given förstekeeper och konkurrerar med Simon Moore och nyförvärvet Michael Verrips. Holländaren Verrips anlände i augusti från Mechelen och har skrivit på ett fyraårskontrakt med Sheffield. Henderson begick ligadebut mot Bournemouth i lördags och gjorde det med den äran. Ett insläppt mål blev facit, ett mål han inte kunde göra särdeles mycket åt. Henderson stod för en prakträddning på ett avslut från Philip Billing och räddade en poäng åt Sheffield United i en match som slutade 1-1. The Star belönade Henderson med en åtta och konstaterade att han förutom räddningen lämnades rätt sysslolös. 

Kieran O’Hara, Burton Albion

Kieran O’Hara har, jämfört med förra årets utlåning, klivit upp en nivå. Klubbadressen blev Burton Albion i League One och där har O’Hara redan hunnit spela två matcher. I debuten i ligapremiären blev det en 1-0-förlust hemma mot Ipswich. I lördags gick det desto bättre, även om det började dåligt för O’Haras del. Irländaren stötte en frispark rakt ut i boxen och hemmalaget Gillingham kunde göra 1-0 redan i sjunde minuten. Burton vände dock på steken och vann med 2-1. Säsongen får sägas bli ett reellt test för O’Hara och hans faktiska nivå. Fjolåret gav ingen verklig bild av O’Haras kunskaper då han inte fick någon större hjälp av försvarslinjen i ett Macclesfield som kämpade i botten.

Alex Fojticek, Stalybridge Celtic

Alex Fojticek lånades ut till Stalybridge Celtic i Northern Premier League. Exakt hur länge han ska stanna där är oklart. Manchester United menar att lånet sträcker sig över hela säsongen medan Stalybridge menar att avtalet går ut den 5 januari. Det klubbarna verkar vara överens om är att Fojticek tillåts spela med Uniteds reserver, om det behövs. I premiären mot West Bromwich i reservlagsligan fanns Fojticek med på bänken. När Stalybridge Celtic spelade träningsmatch mot Glossop North End i lördags vaktade Fojticek målet och höll nollan. Stalybridge vann med 5-0.

Embed from Getty Images

Jacob Carney, Stocksbridge Park Steels

18-årige Jacob Carney får känna på seniorfotboll under drygt en och en halv månad som utlånad till Stocksbridge Park Steels. Klubben håller till i Northern Premier Leagues North East Division, vilket räknas som den åttonde högsta serienivån i England. Carney är tänkt som back up till ordinarie keepern Ed Hall.