Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Chris Smalling till Roma – så fel att det blir rätt?

Ryktet kom som från ingenstans under torsdagen, och det var nästan svårt att ta dem seriöst trots att det var etablerade journalister som spred dem. Men timmarna gick, och uppgifterna blev bara starkare. Dagen efter såg vi bilder på honom i Rom och igår blev det också klart – Chris Smalling skall spela fotboll för Roma under minst ett år. Har en övergång någonsin känts så märklig?

Att någon av Uniteds alla mittbackar skulle lämna var ju givet, dock var det på nåt sätt en allmän känsla av att det skulle bli Marcos Rojo, trots att Ed Woodward stoppade hans lån till Everton på det engelska transferfönstrets sista dag.

Att det istället blir Chris Smalling har dock någon form av logik i sig, av de mittbackar Ole Gunnar Solskjaer verkar vara okej att göra sig av med går det att argumentera för att Smalling faktiskt är den mest attraktiva sett till skadehistorik och kompetens. Phil Jones har potentiellt en bättre högstanivå, så också Eric Bailly, men eftersom dessa herrar mestadels spenderar sin tid i rehabrummet är de naturligtvis svåra att skeppa iväg.

Chris Smalling däremot har klarat sig bättre, så bara av den anledningen är han ett säkrare kort.

Embed from Getty Images

Men, helt ärligt, att Chris Smalling skall spela i Roma – är det potentiellt den konstigaste matchningen någonsin? Nu är inte italiensk fotboll mitt gebit, men jag associerar Roma med Totti (även om han numera inte kommer överens med de som driver klubben) och den tekniska offensiva fotboll han stod för. Att Chris Smalling skall gå in och styra upp försvaret i en sån klubb, i Italien där taktisk smartness kanske är viktigare än någonting, förlåt mig men jag har svårt att se hur Romas sportsliga ledningen såg det som det bästa alternativ de kunde få när de nu behöver ersätta Kostas Manolas.

Men nu är han där, för minst ett år framöver. Ur Smallings synvinkel är det inte svårt att förstå att han tar den chansen. Han var som bäst fyra i mittbacksrankingen i United, så varför skulle han inte ta chansen att flytta till Rom ett tag? Någonstans tror jag också Smalling har ganska bra koll på den allmänna bilden av honom, så han vet att pressen inte är enorm på honom.

Men med tanke på hur felmatchat det känns, skulle inte detta kunna bli en succé? Det skulle faktiskt inte förvåna mig om Smalling i Roma känner att han kan göra precis det han är bra på, utan att försöka sig på saker som ligger utanför hans kunskapsområde. Använda sin fysik och släppa bollen enkelt varje gång, kanske är det exakt det Romaledningen hoppas de skall få ut? Och får de inte det, ja då kostade det dem inte överdrivet mycket pengar.

Embed from Getty Images

Hur saknad kommer han vara i United? Tjae, förmodligen inte alls tyvärr. Efter nio år känns det inte som att han direkt har blivit så mycket bättre än han var när han kom. Det var några månader under hösten 2015 där han spelade som att han tagit nästa kliv och skulle bli Uniteds ledande mittback. Den klassen han höll då försvann dock lite plötsligt som den kom, och sedan dess har han på sin höjd varit en habil mittback. Duktig nog för att vara en av fyra i ett rotationssystem, inte bra nog för att vara en av de två att förlita sig på.

Får han en renässans i Italien kanske vi får se honom i United från 2020 och framåt igen, men någonting säger mig att försäsongen 2019 var sista gången vi såg Chris Smalling spelar fotboll för Manchester United. Fotbollen Solskjaer vill spela passar inte den tekniskt och passningsmässigt underbegåvade Smalling, så min tro är att han kommer säljas ut till någon form av reapris till en mindre klubb nästa sommar. Rimligen då en av de få mindre klubbar som inte tror att deras bästa sätt att spela fotboll är att tro att de är Barcelona. Får Chris Smalling stå lågt och nicka bort bollar är han faktiskt en riktigt bra mittback, tyvärr är det inte en sådan vi behöver i Manchester United, därför tackar jag honom för hans tid i klubben och hoppas att vi inte ses igen.