Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys av Southampton – Manchester United 1-1

I ett bidrag från gästkrönikör Mathias Persson kommer här en taktisk analys av 1-1-matchen mot Southampton.

Jag har försökt sammanställa ett antal punkter som jag tycker fungerar och inte fungerar för United. Detta är första gången jag satt ihop det till en analys så ha överseende med att det inte är perfekt.

Laguppställningarna och statistik

Southamptons höga press

United hade stora problem med Southamptons höga press. Southampton försökte skära av passningsvägarna till Uniteds mittfältspar, McTominay och Pogba. Därmed tvingade de United att försöka spela sig upp genom ytterbackarna. Så fort passningen gick ut till ytterbackarna pressade Southampton med tre spelare.

En bild som visar gräs, byggnad, stadium, utomhus Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar stadium, byggnad, gräs Automatiskt genererad beskrivning

På grund av det stora avståndet mellan backlinje/mittfält och offensivt mittfält/anfall så är enda alternativet för Wan-Bissaka i det här fallet att slå en chansboll längs kanten eller slå en farlig passning in i banan. Ett par gånger gjorde han valet att passa inåt i banan och vid minst två tillfällen resulterade detta i en tappad boll och farlig chans för Southampton. Mot bättre motstånd kommer detta straffa sig.

Här måste avståndet mellan anfall och mittfält minskas för att United ska ha någon möjlighet att effektivt och med mindre risk transportera bollen från försvar till anfall. Här kan man se avståndet mellan Uniteds lagdelar.

Utöver det behövs bättre rörlighet hos Uniteds sittande mittfältare. Många gånger blir de för stillastående, som här när McTominay och Pogba står i princip bredvid varandra. Då behöver inte Southampton jobba mycket för att täcka av passningsvinklar. Här behövs det mer rörlighet.

En bild som visar gräs, friidrott, sport Automatiskt genererad beskrivning

Uniteds speluppbyggnad

Maguire visade vid några tillfällen sin skicklighet med bollen och speluppfattning genom att slå genomskärare som effektivt bröt Southamptons höga press. Detta resulterade allt som oftast i bra anfall av United och om inte annat så kunde United etablera spel på offensiv planhalva. Här slår Maguire en lysande genomskärare till Mata som kommit ner i banan strax utanför bild.

En bild som visar gräs, utomhus, spelare, fält Automatiskt genererad beskrivning

Vid några tillfällen får även Lindelöf visa upp sin passningsskicklighet. Här bryter Lindelöf Southamptons press med en genomskärare till Rashford som vinklar ut bollen till Wan-Bissaka som kommer löpande längs kanten. Tyvärr så lägger Wan-Bissaka en för svag djupledsboll till en anstormande Andreas Pereira men uppmuntrande och direkt spel av United.

En bild som visar gräs, stadium, sport, friidrott Automatiskt genererad beskrivning

Uniteds offensiv

Tittar man lite längre upp i banan så tycker jag att Mata och James hade ett bra samarbete under första halvlek. Här efter ett väggpass får James skottläge från strax utanför straffområdet.

En bild som visar gräs, fält, utomhus Automatiskt genererad beskrivning

I andra halvlek kombinerar Mata och James igen, James väggpassar med Mata, kommer fri på kanten och slår ett bra inlägg till Rashford inne i boxen där endast en mästerlig brytning av Vestergaard förhindrar ett mål.

En bild som visar gräs, byggnad, stadium, inomhus Automatiskt genererad beskrivning

Dock så önskar jag att man kunde säga samma sak om Andreas Pereira och Rashford. Flera gånger under matchen tar Rashford fel beslut och kommer djupt för att möta boll istället för att ta djupledslöpningen. Hade Rashford tagit djupledslöpningen, som den streckade pilen visar, istället för att möta Pereira i det här fallet så hade det kunnat öppna upp för övriga spelare som kommer löpande i mitten.

En bild som visar gräs, byggnad, utomhus, stadium Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar gräs, stadium, byggnad Automatiskt genererad beskrivning

Här stannar Uniteds anfall upp och Southampton hinner samla sig.

Uniteds mittfältsproblem och möjlig lösning

Uniteds största problem på offensiv planhalva beror till stor del på avsaknaden av stöd från de två sittande mittfältarna. Allt som oftast kommer bollen ut på kanten och huruvida United kan avancera beror på om de lyckas kombinera sig igenom. Otroligt förutsägbart och alldeles för enkelt att försvara sig mot. Här måste bl.a. Pogba bidra mer. Young har fått bollen men enda realistiska passningsalternativet är James på kanten.

En bild som visar gräs, stadium, byggnad, fält Automatiskt genererad beskrivning

Istället måste United återigen cirkulera bollen via backlinjen, efter att Young fått tillbaka bollen från James. I det här fallet resulterar det till slut i en dålig dribbling av Lindelöf som skapar en vass kontring för Southampton, som borde resulterat i ett mål.

Hade Pogba istället tagit klivet upp hade Young haft bättre passningsalternativ och Southampton hade inte lika lätt stängt av vägarna framåt för United.

En bild som visar gräs, byggnad, stadium, fält Automatiskt genererad beskrivning

Här ser man genast skillnaden. Pogba är placerad i ytan mellan Southamptons mittfält, får passning från Maguire, vänder bort motståndaren och helt plötsligt är United i ett ypperligt anfallsläge. Sekvensen avslutas med att Pogba spelar fram Rashford i ett friläge som återigen mästerligt blockeras av Vestergaard.

En bild som visar gräs, byggnad, stadium Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar gräs, byggnad, fält, utomhus Automatiskt genererad beskrivning

Bättre stabilitet på mittfältet

Strax innan utvisningen byttes Matic in och jag tycker att han gjorde ganska stor skillnad för stabiliteten på Uniteds mittfält. Han styr spelarna och tar positioner som hjälper laget att avancera upp i plan, han bidrar med den erfarenhet och det lugn som de unga spelarna behöver. På bilden nedanför ser man att han tagit den positionen som Pogba borde tagit tidigare i matchen. Detta gör att Southampton inte lika enkelt kan isolera Uniteds vänsterflank. I det här fallet kombinerar sig United djupare ner till vänster där James till slut får ett hyfsat läge strax innanför straffområdet.

En bild som visar gräs, stadium, byggnad Automatiskt genererad beskrivning

Sammanfattning

Uniteds avsaknad av variation i spelet blir återigen tydlig. Detta är en direkt biprodukt av att vissa spelare inte tar sitt ansvar offensivt. Många gånger slutar det med att United rullar boll i backlinjen och sedan slår en chanspassning.

I dagsläget ser jag hellre att Pogba får ta steget upp till offensivt mittfält där United kan nyttja hans offensiva kvalitéer och där hans defensiva brister inte påverkar lika mycket. Jag tycker att det blir ganska tydligt under matchen att han inte trivs som sittande mittfältare.

Under matchen kommer United till några hyfsade avslut men saknar kvalitén i avsluten.

Många individuella misstag skapar dessutom onödiga chanser för Southampton och mot bättre motstånd kommer det straffa sig. Där är tyvärr Lindelöf ansvarig för en hel del och han kommer behöva höja sig för att inte United ska tappa fler onödiga poäng.

James är utan tvekan matchens behållning och jag hoppas bara att han får hålla sig skadefri.

Ser man till Rashfords insats så är den tyvärr undermålig och han behöver få upp sitt självförtroende igen men i brist på andra anfallare så kommer han förmodligen behöva spela sig ur formsvackan. Det positiva är dock att han fortsätter komma till lägen.

Uniteds struktur gynnar inte speluppbyggnaden, just nu förlitar de sig på någon individuell prestation eller en kombination på någon av kanterna. Stundtals exploderar United i blixtrande spelvändningar som får en att minnas United i början av 2000-talet men de är för få och saknar den sista kvalitén. Just Uniteds mål är en snabb spelvändning med en uppoffrande överlappning från Mata för att köpa James den ovärderliga extra sekunden att pricka in målet.

Det största problemet för Solskjaer är mittfältet och där behövs det förstärkning även om McTominay klivit fram som en av de bättre spelarna just nu. Vilket kanske säger mer om kvalitén på övriga spelare även om McTominay gjort stora framsteg det senaste året.

För att kunna luckra upp lågt sittande försvar måste United få bättre rörlighet och framförallt stöd från de sittande mittfältarna. Våra mittbackar är tillräckligt bra för att kunna distribuera bollen till mittfältet utan att de behöver sitta i knäet på backarna.

Skrivet av: Mathias Persson (mathias_persson84@hotmail.com)

Samtliga originalbilder är hämtade från Wyscout.com