Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Landslagskollen: De 34 som ska undvika skador

Så är säsongens första landslagsuppehåll här. Det betyder att ett antal Manchester United-spelare lämnar klubben för att representera sina landslag. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för Uniteds spelare.

Redan kan vi konstatera att Paul Pogba, Aaron Wan-Bissaka och James Garner har lämnat återbud på grund av skada. Låt oss hoppas vi under uppehållet inte behöver återkomma med fler skaderapporter.

Wan-Bissakas återbud kom bara för någon timme sedan. Han lämnar återbud på grund av ryggproblem. Någon ytterligare information om skadan har vi ännu inte, men förhoppningsvis ska han vara tillgänglig mot Leicester efter uppehållet.

Som alltid har United skickat ett stort antal spelare på uppdrag. I genomgången nedan listas, givet att jag räknar rätt, 34 spelare fördelat på herrlandslag, ungdomslandslag och damlandslag.

A-landslag

Totalt är det, om vi inkluderar utlånade spelare, tolv spelare som åker på a-landslagsuppdrag.

Argentina (Rojo)

Marcos Rojo reser med Argentinas landslag till USA för att träningsspela mot Chile och Mexiko. Sergio Romero fick inte följa med.

Chile (Sánchez)

Den tillfälliga Interspelaren Alexis Sánchez är som vanligt med i Chiles landslag. Först väntar match mot Argentina i USA och sedan bortamatch mot Honduras.

England (Lingard, Maguire, Rashford)

För det engelska landslaget väntar två enkla vinster i EM-kvalet. Bulgarien och Kosovo reser till England och som vi har lärt oss genom åren vinner England sina kvalmatcher.

Manchester United representeras av tre spelare. Harry Maguire och Marcus Rashford är givna i truppen och de får sällskap av Jesse Lingard. Om vi lyssnar på förbundskapten Gareth Southgate är det kanske inte självklart att Lingard får plats i nästa landslagstrupp.

”Jag tycker att man måste säga att jag har sett honom ha bättre perioder i United,” kommenterar Southgate.

”Att Jesse inkluderas hos oss beror delvis på att hans form för oss alltid har varit bra. […] För honom och för alla andra är det stor konkurrens. […] Samtidigt tycker jag att det är bra att vi kan stötta honom för tillfället, när du kan argumentera att han klubbvis är i utkanten och huruvida han borde vara före andra.

”Men jag tycker inte att det är så många som vi inte har inkluderat som borde vara före honom och hans prestationer för oss har varit väldigt, väldigt bra.”

Irland (O’Hara)

Kieran O’Hara reser med det irländska landslaget för EM-kval mot Schweiz och sedan en träningsmatch mot Bulgarien. Huruvida han får göra sin landslagsdebut återstår att se. Givet att han fick plats i truppen först efter skada lär han åtminstone inte få speltid mot Schweiz.

Serbien (Matic)

Dåligt med speltid i Manchester United är inget som skrämmer den serbiska förbundskaptenen. Nemanja Matic är självskriven i truppen. EM-kval mot Portugal och Luxemburg står på programmet.

Skottland (McTominay)

För Skottland väntar två hemmamatcher i EM-kvalet. Scott McTominay ska tampas med Ryssland och Belgien. På de fyra avverkade EM-kvalmatcherna har han bara fått starta i en, men det var å andra sidan i den senaste (förlust mot Belgien). Huruvida klubblagsformen nu ger honom en ordinarie startplats i landslaget återstår att se. 

Spanien (De Gea)

Efter formsvackan i våras har David de Gea fått nöja sig med en plats på bänken i de tre senaste EM-kvalmatcherna. Spännande att se om han får chansen i mål den här gången. Rumänien borta och Färöarna hemma står på programmet.

Sverige (Lindelöf)

Om Ole Gunnar Solskjaer har varit besviken på Victor Lindelöfs form så hoppas managern kanske att formsvackan håller i sig. Lindelöf ska nämligen EM-kvala mot Norge på hemmaplan. Först dock en resa till Färöarna.

Wales (James, Levitt)

Daniel James är förstås given i Ryan Giggs landslagstrupp. För Wales väntar hemmamatcher mot Azerbajdzjan och Vitryssland i EM-kvalet.

Dylan Levitt var inte lika given i truppen och placerades först i U21-landslaget. Efter skadeåterbud ropade Giggs dock på Levitt. Mittfältaren satt på bänken mot Kroatien i juni men väntar fortfarande på a-landslagsdebuten. Troligen blir det väl bänken nu också. Om Wales går mot en säker seger i någon av matcherna kanske han ändå slängs in.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de a-lagsspelare som inte är landslagsuttagna den här gången (a-lagsspelare som ska representera ungdomslandslag noteras nedan).

Eric Bailly är skadad.

Phil Jones är inte uttagen.

Paul Pogba var uttagen men lämnade återbud på grund av skada.

Juan Mata är inte uttagen.

Anthony Martial är skadad. Oklart om han hade varit aktuell om han hade varit skadefri.

Chris Smalling är inte uttagen.

Lee Grant är inte uttagen.

Andreas Pereira är inte uttagen.

Fred är inte uttagen.

Ashley Young är inte uttagen.

Diogo Dalot är skadad.

Sergio Romero är inte uttagen.

Luke Shaw är skadad.

Tim Fosu-Mensah är skadad.

Aaron Wan-Bissaka rapporterade för första gången till engelska a-landslagets samling. Han hann göra en träning innan han tvingades lämna återbud på grund av ryggproblem.

James Garner var uttagen till den engelska U19-truppen men han lämnade återbud på grund av skada.

Axel Tuanzebe är inte uttagen.

Dean Henderson har nu blivit för gammal för Englands U21-landslag. Har ännu inte varit med i a-landslaget.

Joel Pereira har nu blivit för gammal för Portugals U21-landslag. Har ännu inte varit med i a-landslaget.

Ungdomslandslag

Totalt 13 Unitedspelare åker på uppdrag för sina ungdomslandslag. Som vanligt gäller att det är tävlingsspel för U17, U19 och U21 under säsongen. För U21 är det EM-kval redan nu medan EM-kvalen för U17 och U19 startar senare.

England U21 (Greenwood)

Mason Greenwood borde egentligen spela med U19-landslaget men U21-landslagets förbundskapten stal honom. Turkiet borta och Kosovo hemma, båda i EM-kvalet, står på programmet. Svårt att veta var Greenwood står i konkurrensen, men då han flyttas upp ett par nivåer borde tanken vara att han ska spela, tycker jag.

England U20 (Gomes, Williams)

Englands U20-landslag möter Holland (h) och Schweiz (b) i U20 Elite League. Angel Gomes är förstås med i landslagstruppen och den här gången får han sällskap av Brandon Williams. Gomes har avverkat en hel del ungdomslandslagsfotboll, bland annat med guld i U17-VM. För Williams är det emellertid första landslagschansen.

England U18 (Mengi)

Teden Mengi har nu blivit U18-spelare men är fortsatt lika given i sin landslagstrupp. Nu väntar resa hela vägen till engelska Midlands och träningsturnering mot Australien, Brasilien och Sydkorea.

Irland U18 (McCann)

Charlie McCann reser med Irlands U18 till Sverige för en träningsturnering mot Österrike, Sverige och Norge.

Nederländerna U21 (Chong)

Tahith Chong och Hollands U21 ska EM-kvala hemma mot Cypern. Känslan är att det borde bli startelvan för Chong.

Nordirland U21 (Galbraith)

Ethan Galbraith ska spela EM-kval för Nordirlands U21. Malta hemma och Finland borta är det som gäller. Galbraith är, precis som Greenwood, U19-spelare, så det är svårt att bedöma hur hans chanser till spel är.

Nordirland U19 (Mee)

Juniorlagets reservmålvakt Dermot Mee är U18-spelare men trots det uttagen till Irlands U19-landslag. Två träningsmatcher mot Färöarna väntar och gissningsvis får de tre uttagna målvakterna dela på speltiden.

Polen U19 (Bejger)

Lukasz Bejger är också U18-spelare i ett U19-landslag, i Bejgers fall Polen. Träningsmatcher borta mot Armenien och Georgien väntar.

Spanien U19 (Puigmal)

Arnau Puigmal är uttagen till det spanska U19-landslag som ska träningsspela mot Tyskland och Japan på hemmaplan.

Sverige U18 (Elanga)

Janne Andersson har tydligen inte noterat Anthony Elangas framfart, för anfallaren får nöja sig med en plats i den svenska U18-truppen, eller P17-landslaget som det svenska fotbollsförbundet (korrekt stavat) envisas med att kalla det. Träningsturnering på hemmaplan väntar, med matcher mot Norge, Irland (klubblagsduell mot McCann) och Österrike.

Tjeckien U18 (Mastny)

Juniorlagets förstamålvakt Ondrej Mastny reser till Tjeckien för träningsläger med U18-landslaget. Om jag tolkade det tjeckiska förbundets hemsida rätt så ska de träningsspela mot ett lokalt lag. Uniteds hemsida menar förvisso att Mastny ska representera U20-landslaget men på förbundets hemsida listas han med U18 och inte med U20.

Wales U17 (Savage)

Charlie Savage reser med Wales U17 till Bosnien-Hercegovina för dubbla träningsmatcher. Savage har ännu inte fått visa upp sig i Uniteds juniorlag.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

Ethan Laird är skadad. Har annars varit ett givet inslag i sitt ungdomslandslag (U19 den här säsongen).

Luca Ercolani har meriter från Italiens U20 men har nu blivit U21-spelare. Har ännu inte varit med i U21-landslaget.

Dillon Hoogewerf har meriter från Nederländernas U16-landslag. Har nu blivit U17-spelare. Landslaget samlas inte förrän i mitten av september och truppen har ännu inte tagits ut.

Axel Fojticek har U21-meriter men blev inte uttagen den här gången.

Johan Guadagno har meriter från U16-landslaget men var inte med i U17-landslagets matcher mot Estland i augusti. Ingen samling nu, EM-kval väntar senare i september.

Matej Kovar var förstaval för Tjeckiens U19-landslag säsongen 2018/19. Enligt Manutd.com ska han representera Tjeckiens U21-landslag men jag hittar inte hans namn på det tjeckiska förbundets hemsida, varken i U21-truppen eller i U20-truppen.

Oliver Denham har meriter från Wales U17. Har nu blivit U18-spelare. Wales verkar sakna U18-landslag. Denham ska dock stå på U19-landslagets reservlista.

Iestyn Hughes har meriter från Wales U17. Har nu blivit U18-spelare. Wales verkar sakna U18-landslag. Hughes ska dock stå på U19-landslagets reservlista.

Emeran, Hardley, Mejbri, Mejia, Svidersky är alla importer till juniorlaget som vi har stora förhoppningar på. Såvitt jag har hittat blir det emellertid inget landslagsspel för någon av dem. I flera fall skylls det förmodligen på skador, medan Hardley drabbas av att vara född sent på året.

Damlandslag

Damlandslagen avslutar sitt landslagsuppehåll med matcher ikväll. Totalt hade United nio uttagna spelare (med reservation för att någon i ett ungdomslandslag missats, rapporteringen är som regel bristfällig).

England Dam (Earps, McManus)

England är värd för nästa EM och spelar därför bara träningsmatcher. För spelarna är fokus kanske framför allt på att spela sig in i den lilla truppen inför OS 2020.

Abbie McManus spelade hela matchen när England spelade 3-3 i Belgien. Mary Earps hoppade in i mål med halvtimmen kvar och höll nollan. Ikväll väntar bortamatch mot Norge.

Nederländerna Dam (Groenen)

Jackie Groenen spelade förstås hela matchen när Nederländerna inledde EM-kvalet med en 7-0-seger borta mot Estland. Groenen spelade fram Vivianne Miedema till 1-0-målet.

Ny promenadseger att vänta hemma mot Turkiet ikväll. Något annat än att nederländskorna tar sig genom kvalet med tio raka vinster skulle vara en överraskning.

Skottland Dam (Arnot, Ross, Smith)

Efter spel i EM 2017 och VM 2019 hoppas Skottland förstås på en plats också i EM 2021. Kvalet inleddes på bästa sätt med 8-0 hemma mot Cypern, vilket var skotskornas enda match den här gången. United har numer tre spelare i den skotska truppen: Lizzie Arnot, Jane Ross och Kirsty Smith.

Ross gjorde 3-0-målet och slog sedan assisten till 4-0. Hon blev sedan utbytt efter en timme. Smith startade som högerback och ersattes av Arnot efter 71 minuter (oklart om Arnot faktiskt spelade i backlinjen eller om det blev positionsbyten).

England Dam U21 (Palmer, Toone)

Englands U21-landslag reste till Sverige för att spela en U23-turnering (oklart varför England valde att skrota U23-landslaget till förmån för ett U21-landslag när övriga landslag tycks hålla fast vid U23). Aimee Palmer och Ella Toone representerade United.

I den första matchen blev det storförlust (0-5) mot Sverige. England ska dock ha varit det bättre laget tills de fick en spelare utvisad efter knappa timmen, då det fortfarande var mållöst. Toone spelade hela matchen och blev varnad i slutskedet. Palmer blev inbytt efter 77 minuter.

Därefter följde en 1-0-förlust mot USA, då Palmer spelade hela matchen medan Toone var inhoppare.

England avslutade sedan med en 4-1-seger mot Norge. Segern förklaras givetvis av att de båda Unitedspelarna startade. Palmer satte 3-1 på straff och Toone avslutade målskyttet. Toone firade sin 20-årsdag och passade även på att bli varnad.

England slutade trea i turneringen.

Sverige Dam U23 (Ökvist)

I samma turnering representerades United av Lotta Ökvist i det svenska laget. Ökvist satt på bänken i segern mot England. Hon var sedan lagkapten då Sverige förlorade (2-1) mot Norge. I den avslutande matchen mot USA (1-1) kom Ökvist in efter första halvlek.

Sverige slutade tvåa i turneringen.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de spelare som relativt nyligen har varit med i landslag men av någon anledning inte är det den här gången. Här noteras att rapporteringen kring ungdomslandslagen på damsidan ofta är bristfällig.

Fran Bentley har meriter från Englands U18. Är skadad.

Lauren James har meriter från Englands U19. Ingen information om någon samling nu.

Emily Ramsey har meriter från Englands U19. Ingen information om någon samling nu.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Tidigare:

 • 28 augusti – 2 september: Sverige Dam U23 (träningsturnering, spelades i England) [Ökvist]
 • 28 augusti – 2 september: England Dam U21 (träningsturnering, spelades i England) [Palmer, Toone]
 • 29 augusti – 3 september: England Dam (träningsmatcher) [Earps, McManus]
 • 30 augusti – 3 september: Nederländerna Dam (EM-kval) [Groenen]
 • 31 augusti: Skottland Dam (EM-kval) [Arnot, Ross, Smith]

Tisdag 3 september:

 • 20.00: Nordirland U19 – Färöarna U19 (träningsmatch) [Mee]
 • Bosnien-Hercegovina U17 – Wales U17 (träningsmatch) [Savage]

Onsdag 4 september:

 • 19.00: Spanien U19 – Tyskland U19 (träningsmatch) [Puigmal]

Torsdag 5 september:

 • 14.00: Nordirland U19 – Färöarna U19 (träningsmatch) [Mee]
 • 17.30: Sverige U18 – Norge U18 (träningsturnering, spelas i Sverige) [Elanga]
 • 18.30: Irland U18 – Österrike U18 (träningsturnering, spelas i Sverige) [McCann]
 • 20.00: England U20 – Nederländerna U20 (U20 Elite League) [Gomes, Williams]
 • 20.45: Irland – Schweiz (EM-kval) [O’Hara]
 • 20.45: Rumänien – Spanien (EM-kval) [De Gea]
 • 20.45: Färöarna – Sverige (EM-kval) [Lindelöf]
 • Bosnien-Hercegovina U17 – Wales U17 (träningsmatch) [Savage]

Fredag 6 september:

 • 04.00: Chile – Argentina (träningsmatch, spelas i Los Angeles, USA) [Sánchez mot Rojo]
 • 11.00: Spanien U19 – Japan U19 (träningsmatch) [Puigmal]
 • 16.00: Turkiet U21 – England U21 (EM-kval) [Greenwood]
 • 18.00: Armenien U19 – Polen U19 (träningsmatch) [Bejger]
 • 20.00: England U18 – Australien U18 (träningsturnering, spelas i England) [Mengi]
 • 20.45: Skottland – Ryssland (EM-kval) [McTominay]
 • 20.45: Wales – Azerbajdzjan (EM-kval) [James, Levitt]
 • 20.45: Nordirland U21 – Malta U21 (EM-kval) [Galbraith]

Lördag 7 september:

 • 16.00: Sverige U18 – Irland U18 (träningsturnering, spelas i Sverige) [Elanga mot McCann]
 • 18.00: England – Bulgarien (EM-kval) [Lingard, Maguire, Rashford]
 • 20.45: Serbien – Portugal (EM-kval) [Matic]

Söndag 8 september:

 • 18.00: England U18 – Brasilien U18 (träningsturnering, spelas i England) [Mengi]
 • 20.45: Spanien – Färöarna (EM-kval) [De Gea]
 • 20.45: Sverige – Norge (EM-kval) [Lindelöf]

Måndag 9 september:

 • 17.30: Sverige U18 – Österrike U18 (träningsturnering, spelas i Sverige) [Elanga]
 • 18.30: Irland U18 – Norge U18 (träningsturnering, spelas i Sverige) [McCann]
 • 19.00: Schweiz U20 – England U20 (U20 Elite League) [Gomes, Williams]
 • 19.45: England U21 – Kosovo U21 (EM-kval) [Greenwood]
 • 20.45: Skottland – Belgien (EM-kval) [McTominay]
 • 20.45: Wales – Vitryssland (EM-kval) [James, Levitt]

Tisdag 10 september:

 • 18.00: England U18 – Sydkorea U18 (träningsturnering, spelas i England) [Mengi]
 • 19.00: Nederländerna U21 – Cypern U21 (EM-kval) [Chong]
 • 19.00: Georgien U19 – Polen U19 (träningsmatch) [Bejger]
 • 20.45: England – Kosovo (EM-kval) [Lingard, Maguire, Rashford]
 • 20.45: Irland – Bulgarien (träningsmatch) [O’Hara]
 • 20.45: Luxemburg – Serbien (EM-kval) [Matic]
 • Argentina – Mexiko (träningsmatch, spelas i San Antonio, USA) [Rojo]
 • Finland U21 – Nordirland U21 (EM-kval) [Galbraith]

Onsdag 11 september:

 • 03.30: Honduras – Chile (träningsmatch) [Sánchez]