Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Allt du behöver veta om Lotta Ökvist

Manchester United Women v Chelsea Women: Barclays FA WSL
Svenska försvararen Lotta Ökvist blev det näst sista nyförvärvet i sommarens transferfönster inför säsongen 2019/2020. Hon värvades från Hammarby efter det blev klart att lagkaptenen och vänsterbacken Alex Greenwood lämnade United, och blev således den första svenska spelaren att skriva på för Uniteds damlag.

Jag är jätteglad över att få komma till Manchester United, det är en speciell klubb och jag kan inte vänta på chansen att utvecklas här.

Lotta Ökvist till Expressen i samband med att hon skrev på för United.


Biografi

Efter att flera storklubbar av Arsenals och Bayern Münchens kaliber ryktats vara intresserade av Ökvist blev det United som drog det längsta strået och signade 22-åringen.

Faktum är att Ökvist kan tacka en annan svensk för att hon hamnade i United. Chelseas Magdalena Eriksson var Lyons förstaval, men när hon tackade nej gick fransyskorna efter Alex Greenwood istället, något som alltså öppnade upp för Lotta i United.

“Lotta är en begåvad U23-landslagsspelare för Sverige med enorm potential och en stark karaktär. Hon kommer att bidra med balans och djup till vår trupp och som vänsterback har hon otroliga offensiva styrkor som kommer att passa med sättet vi spelar på.” (Tränare Casey Stoney i Expressen)

Lotta inledde sin karriär i Piteå IF där hon spelade säsongen 2012 till 2015, och gjorde allsvensk debut 2013. Efter en kort sejour i Umeå IK återvände hon till Piteå IF och spelade ytterligare en säsong, och redan då var intresset stort från andra klubbar, både i Sverige och utlandet.

Våren 2018 tillbringade Lotta i USA, och det blev en rörig tid klubbmässigt. Hon lämnade Piteå för Boston Breakers som med kort varsel drog sig ur sin serie och sedan lade ner sin verksamhet, varpå Lotta draftades av Houston Dash. Där blev hon dock endast i två veckor innan hon byttest bort till Orlando Pride. Sommaren 2018 bröts kontraktet med Orlando och flyttade hon tillbaka till Sverige, ny klubbadress blev då allsvenska Hammarby. Stockholmsklubben åkte ur Allsvenskan, och säsongen 2019 blev det därför spel i Elitettan för Lotta Ökvist.

Det var många som hade åsikter om Lottas val att stanna i Hammarby och fortsätta karriären i Elitettan, men Lotta har själv sagt att hon trivdes bra i klubben och litade på sin magkänsla. Efter tiden i USA som var minst sagt turbulent, och dessutom bjöd på glest med speltid för Lotta (faktiskt ingen alls sett till tävlingsmatcher) erbjöd Hammarby stabilitet och precis den möjlighet till utveckling hon behövde för att kunna ta nästa steg i sin karriär.

Lotta Ökvist

Namn: Lotta Ökvist
Född: 1997-02-17, i Piteå, Sverige
Längd: 165 cm
Position: vänsterback
Till United: 2019-08-20, från Hammarby, 25 450 pund
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Rutinerad i ungdomslandslag, men ännu utan A-landskamper. Så beskrivs enklast Lotta Ökvists landslagskarrär hittills. Hon har representerat Sverige på U17-, U19- och U23-nivå.

När svenska U19-landslaget vann EM 2015 spelade Lotta medverkade Lotta i samtliga fem matcher, fyra från start och en som inhoppare. Samtliga matcher hon startade vann Sverige, den femte förlorades.

Spelarkaraktär

Lotta Ökvist beskrivs som en offensiv vänsterback med en mycket fin vänsterfot som är tänkt att bidra med assist från kanten.

Trots sin ringa ålder, hon är som sagt bara 22, är hon en rutinerad spelare. 2019 är hennes sjunde säsong som fotbollsspelare på elitnivå, och hon närmar sig 100 spelade tävlingsmatcher med klubblag. Lägg där till över 50 ungdomslandskamper och den misslyckade tiden i USA och vi har en spelare med betydligt mer erfarenhet än åldern säger.

Utöver sin fina offensiv är hon en hårt arbetande spelare som är löpstark. Hon liknar sammantaget Alex Greenwood, spelaren hon skall ersätta, tämligen bra.

Karriär

PiteåMatcherMål
20130 (5)0
201411 (1)0
20155 (8)0
Piteå sejour 116 (14)0
UmeåMatcherMål
201612 (0)1
PiteåMatcherMål
20163 (5)0
201715 (8)2
Piteå sejour 218 (13)2
Totalt Piteå34 (27)2
Orlando PrideMatcherMål
20180 (0)0
HammarbyMatcherMål
20186 (0)1
201919 (0)2
Totalt Hammarby25 (0)3
KlubblagMatcherMål
2013-201971 (27)6
LandslagMatcherMål
Sverige U23 [1]130
Sverige U19 [1]330
Sverige U17 [1]122

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.