Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika: Taktisk analys inför Manchester United – Leicester

På lördag är Premier League tillbaka och för Manchester Uniteds del väntar en oerhört viktig match mot Leicester. I ett bidrag från gästkrönikör Mathias Persson kommer här en taktisk analys inför den matchen.

Formation

Tittar man på formationen så har Leicester använt sig av nästan lika många formationer som de spelat matcher denna säsong dock så tror jag att de kommer ställa upp i en 4-1-4-1 med Fuchs – Söyüncü – Evans – Pereira i backlinjen. På mittfältet kommer förmodligen Ndidi ta plats på det defensiva mittfältet och framför honom Barnes – Maddison – Tielemans – Perez med Vardy längst fram som ensam anfallare.

Defensiven

Tittar man på det defensiva spelet hos Leicester så har de släppt in 3 mål så här långt. Statistiskt sett så ser de väldigt stabila ut med ett xG för insläppta mål på 3.28 vilket ger dem en 3:e plats bakom City (2.87) och United (3.17) och de släpper till i snitt 8.37 skott/match vilket är 5:e minst i Premier League. Dock så finns det vissa delar i deras försvarsspel som United skulle kunna utnyttja.

Bournemouths mål i senaste matchen tillkom efter att Callum Wilson gjort en smart diagonal löpning bakom Evans, detta efter att Söyüncü tappat markeringen. Här finns det möjligheter för Rashford att utnyttja sin snabbhet och sin förmåga till likadana diagonala djupledslöpningar in mellan de centrala backarna.

Deras positionsspel i försvarsspelet lämnar också en del att önska. Här pratar vi framförallt om ytan mellan backlinjen och mittfältet. Om Ndidi spelar kommer han agera städgumma framför backlinjen men vid flera tillfällen mot Chelsea så fick Mason Mount stora ytor att röra sig på när det centrala mittfältet hamnade ur position. Här är några exempel:

Många gånger blir spelarna i Leicester bolltittande och missar att plocka upp spelarna runt omkring. Just den här ytan mellan backlinje och mittfält finns det stora möjligheter för Lingard att utnyttja om han får spela. Med sin rörlighet, speluppfattning och teknik så skulle han kunna skapa stora problem för Leicester.

Leicesters svagheter bakåt anser jag till viss del beror på hur Leicester väljer att bygga sitt anfallsspel.

Offensiven

Tittar man på deras speluppbyggnad så vill de gärna komma upp med ytterbackarna och nyttja dem i kantspelet samtidigt som de roterar positioner på mittfältet.

Här är ett exempel:

Albrighton har fått bollen vid sidlinjen, under tiden rör sig Tielemans från sin centrala mittfältsposition ut mot kanten för att dra med sig sin motståndare så att Pereira från sin högerbacksposition kan komma på en underlappning, samtidigt droppar Vardy ner för att erbjuda ett passningsalternativ. Här måste United vara vaksamma i sitt zon-spel så de inte lämnar för mycket yta centralt.

På samma bild, på andra sidan planen kan vi se Maddison i halvytan mellan mittfält och backlinje. Just Maddison är ett hot som United måste se upp med. Maddison gillar att hålla sig i just den ytan och bl.a. mot Chelsea så skapade de ett par farliga chanser när Chelsea inte lyckades med sin press.

Här på bilden ovanför spelar sig Leicester effektivt ur Chelseas press och Maddison får bollen rättvänd med mycket yta att löpa på.

Här kan man även se hur både Maddison och Tielemans tagit positioner i halvytan mellan Chelseas mittfält och försvar.

Sammanfattning

Leicester har inlett säsongen bra och ligger just nu på 3:e plats. De är ganska stabila defensivt men om United kan utnyttja de snabba omställningarna som de stundtals fått till i tidigare matcher så finns det möjligheter att komma till bra lägen, framförallt då Ndidi på mittfältet ofta lämnas till sitt öde när Leicester anfaller.

Det finns även goda möjligheter för James att utnyttja ytan som Pereira lämnar bakom sig på sina offensiva utflykter.

Bakåt måste United kontrollera ytan framför backlinjen så att inte Maddison får för mycket utrymme och hålla sin defensiva struktur. Höjer även ett varningens finger för långbollar över backlinjen till Vardy.

Skrivet av: Mathias Persson (mathias_persson84@hotmail.com)

Samtliga originalbilder är hämtade från Wyscout.com