Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Leicester City 1-0

Embed from Getty Images

Manchester United tog tre poäng hemma mot Leicester City. Matchen följde lite samma mönster som matcherna mot Wolves och Southampton, med en bra start som gav ett tidigt ledningsmål för United (idag redan i minut 8) vilket följdes upp av att United tappade matchen och lät motståndarna komma in. Skillnaden idag var att United inte släppte in något mål. Oavgjort hade kanske varit mest rättvist, men David de Gea tillsammans med en för dagen bra backlinje såg till att United klarade att hålla nollan.

Full transparens, den där ingressen skrev jag i halvtid i någon form av förhoppning att det skulle bli så. Och ja, helt fel är den ju inte.

Det som borde in är att Ole Gunnar Solskjaer idag agerade med byten tidigare än han gjort i inledningen av säsongen, och de gav önskad effekt då United sista 20 minuterna (efter att Matic och Mata ersatts av Fred och Chong) stabiliserade spelet rejält så att David de Gea faktiskt inte tvingades till några superräddningar, istället tog utespelarna hand om det mesta.

Å andra sidan gjorde de Gea ett par riktigt fina räddningar i första halvlek, så spanjoren skall ha mycket beröm ändå

Straff nummer fyra – Rashford målskytt igen

United inledde matchen väldigt piggt, och Andreas Pereira kunde gett oss ledningen redan efter tre minuter då han slog en mycket fin frispark som Kaspar Schmeichel gjorde än lika fin räddning på.

I övrigt inledde Daniel James pigg från sin vänsterkant och Scott McTominay tog tag i det centrala mittfältet redan från start.

Embed from Getty Images

Åtta minuter tog det alltså för United att göra mål, och det var Marcus Rashford som fick visa att hans senaste straff bara var ett olycksfall i arbetet. Han vann själv straffen och satte den stensäkert när han skickade Schmeichel till vänster och själv rullade in bollen till höger.

United har nu fått fyra straffar på de fem första Premier League-matcherna, något som är värt att notera. Med de 15 straffarna (alla turneringar) United fick förra säsongen får vi konstatera att domarna gillar att ge United chansen från 11 meter.

Motorn McTominay

Den spelare som kanske utmärkte sig allra mest positivt idag var Scott McTominay. Skotten har i de fyra första matcherna fått spela med Paul Pogba bredvid sig, vilket innebär att han hela tiden måste vara den som tänker på att hålla koll defensivt. Efter dagens match tycker jag vi får konstatera att han uppenbarligen gör sig bättre när han spelar med en mittfältskollega han vet finns på plats, även om det idag var Matic som inte har något vidare tempo i kroppen.

Med tanke på att Paul Pogba också ganska uppenbart skall vara längre fram i banan står mitt hopp till att Fred skall hitta formen och kunna bli McTominays mittfältskollega, så att Pogba kan få den offensiva nummer 10-rollen. Då har United helt plötsligt ett riktigt starkt mittfält, även om ”om:et” kring Fred är stort (mer om honom nedan).

Tio minuter för sent, men ändå förbättring

Man kan tycka vad man vill om vilka Solskjaer tog in respektive ut idag, men det faktum att första bytet kom efter 67 minuter och det andra bara tre minuter senare är en klar förbättring av Ole Gunnars matchcoachning. Spelet fungerade inte och han agerade.

Jag personligen har inga större problem med att det var Matic som först fick gå ut, och att Mata var den andra. Fred var ju den naturliga att ta in för Matic, men jag hade valt i första hand Angel Gomes och i andra Mason Greenwood när Mata fick gå ut.

Embed from Getty Images

Gällande Freds insats så såg vi inte jättemycket av brassen, men det lilla vi såg uppskattade jag. Han intog en defensiv roll på mittfältet, försökte visa sig för sina försvarare när United skulle bygga spel och låg för det mesta ganska bra i position när Leicester anföll. Så klart var han rostig, på grund av att det var längesedan han spelade. Men ändå en lovande säsongsdebut.

Chong å sin sida fick av någon anledning spela vänsterytter, vilket gjorde att Daniel James tvingades över till högerkanten. Holländaren hade väl någon aktion som såg pigg ut, men fick inte uträttat supermycket. Laglojal dock då han jobbade på bra.

När klockan just passerat 90 minuter fick också Axel Tuanzebe hoppa in för Daniel James. Det bytet va mer av akademisk karaktär, Tuanzebe hann av förklarliga skäl inte påverka speciellt mycket.

Mer effektivitet

Lite avslutande tankar.

Manchester United tog verkligen tag i den här matchen från början. Pereiras fina frispark har jag nämnt, Daniel James hade ett fint skott som gick strax över och vi skapade ytterligare några nästanlägen under de första 30 minuterna.

Där måste Uniteds effektivitet upp. 2-0 efter 30 minuter hade inte varit orättvist, och då blir det ett helt annat lugn i spelet. När det istället bara står 1-0 vet spelarna om att de tappat ledningen ett par gånger under säsongen redan, och vi vet att alla Premier League-lag är bra nog för att skapa chanser.

Ungefär mellan minut 30 och 65 var Leicester det klart bättre laget och var klart förtjänta av att ha utjämnat, med 2-0 till United där hade de inte lyckats ta över matchen på samma sätt.

Dagens match var ett fall framåt, kanske framförallt för att Solskjaer verkar ha utvecklat sin matchcoachning, men det finns fortfarande saker att jobba på.

Nu tar vi lördagkväll som segrare.