Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Överraskad och mycket glad

Manchester United annonserade igår att Victor Lindelöf skrivit på ett nytt kontrakt med klubben. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar och åsikter kring att svensken nu har kontrakt tills han är över 30 år gammal.

Victor Lindelöf har förlängt sitt kontrakt med Manchester United. Vad är dina spontana tankar om det?

Gustav Brinck-Larsen: Överraskad och mycket glad. Lindelöf behöver ta ytterligare ett eller två kliv för att bli en back i absolut världstopp, och det tror jag han kan göra. Så därför är det mycket positivt att en sån kille förlänger sitt kontrakt.

Elias Hallström: Att det kom väldigt plötsligt, även om vi fått indikationer på att det har varit på gång. Kul för Lindelöf givetvis, även om man kanske inte satt i en situation där man behövde förlänga, men likt fallet med de Gea sänder detta bra signaler.

Victor Laag: Vettigt och roligt. Till skillnad från många andra av Uniteds kontraktsförlängningar är den här bra. Det visar att man tror på svensken som en av våra två mittbacksgeneraler i framtiden.

Marcus Beijar: Lite överraskad ändå. Han hade ju lång tid kvar på kontraktet, vilket hade genererat pengar om nu någon hade varit jätteintresserad av att köpa honom. Det är väl ett statement gott som något, men jag såg det inte komma.

Mikael Österdahl: Att det kommer väldigt tidigt. Gissningsvis handlar det mer om att Lindelöf ska få en löneförhöjning (hans ingångslön var sannolikt relativt liten) än att det faktiskt var nödvändigt att förlänga. Så jag tänker att kontraktssamtalen nog initierades av Lindelöfs representanter.

Lindelöf hade nästan tre år (optionen inkluderad) kvar på sitt förra kontrakt. Är det rätt att förlänga redan nu?

Gustav Brinck-Larsen: Ja, så klart, United skall ju inte sätta sig i den situation man gjorde med Herrera och de Gea. Mycket hellre att man förlänger så här tidigt. Nu har vi honom potentiellt kontrakterad till han är 31, det är väldigt positivt

Elias Hallström: Tror mer det handlar om att belöna i det här fallet. Han har verkligen höjt sig och motbevisat sina kritiker, dvs alla engelska fotbollsjournalister samt en hel del andra.

Victor Laag: Gissningsvis handlar det också om att Lindelöfs lön höjs. Det började ryktas redan i somras om att framförallt Barcelona skulle vara intresserade av Lindelöf och ryktena kring hans framtid skulle ta ännu mer fart under nästa sommar om inget nytt kontrakt hade skrivits på.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Det är väl alltid bra att ha spelare man tror på uppbundna länge, men i Vigges fall vet jag väl inte om det hade skadat att vänta ett år till.

Mikael Österdahl: Som nämnt i föregående svar tror jag att det är spelaren snarare än klubben som har pushat för detta. Det betyder i så fall att han vill stanna, vilket är positivt och för United är det bara bra att trygga defensiven.

Kontraktslängden är till 2024 med option på ytterligare ett år. Är du nöjd med det?

Gustav Brinck-Larsen: Ja, jag tycker det är bra. Hade gärna fått vara ett år till, men 2024 + 1 är mycket bra.

Elias Hallström: Ja, absolut. Och att förlängningen kommer såhär plötsligt indikerar ju att att man är mån om honom och är nöjd med vad han presterar, att då ha säkrat honom (får vi hoppas) i 5-6 år framöver är bra betyg till ledningen.

Victor Laag: Ja, det är vettigt. Han ges chansen att vara en del av Uniteds förhoppningsvis framgångsrika framtid. Skulle han misslyckas har vi också möjligheten att få hyfsat betalt för honom.

Marcus Beijar: Det är 5,5 år tills dess, om vi räknar in optionen. Mycket vatten ska rinna under broarna under de åren, och även om han inte är en Marcos Rojo så är jag väl småskeptisk till om han verkligen är kvar så länge.

Mikael Österdahl: Jag är mest förvirrad. Maguire skrev till 2025, Martial till 2024 och Rashford till 2023. Jag ser ingen röd tråd, ingen logik.

Han hade ett tufft förstaår men ser nu ut att vara given tillsammans med Harry Maguire. Är det ett mittbackspar som United kan vinna ligan med?

Gustav Brinck-Larsen: Det är det. Båda två behöver ta ytterligare ett kliv, och de behöver lära känna varandra bättre, men med dessa som första mittbackspar har vi en trygg grund för att utmana om titeln. Sen skadar det ju inte att Tuanzebe utmanar dem bakifrån så de håller sig på tå.

Elias Hallström: Fullt möjligt, men inte än. Den här säsongen kommer det nog handla om att bli samspelta och lära känna varandra, men efter det anser jag absolut att det är två mittbackar man kan vinna ligan med. Det beror ju givetvis också på en hel del annat, exempelvis vem eller vilka som spelar framför dem.

Victor Laag: Ja, det tycker jag. Klart det är lite för tidigt att säga i nuläget, men jag ser få lag i Premier League som just nu är bättre än Uniteds mittbackspar.

Marcus Beijar: Det tror jag faktiskt att det är. Ser man på vilka mittbackspar som vunnit ligan de senaste åren så har det inte handlat om att det varit två giganter i klass med Ferdinand och Vidic som stått där. Det har snarare handlat om en bra (Laporte) och en mindre bra (Stones, Kompany, Otamendi) och till och med om två mediokra (Luiz och Cahill). I Uniteds fall handlar det om att vi har en bättre och en sämre mittback, där Lindelöf är den sämre. Det är nog inte med mittbacksparet vi står och faller då det gäller att vinna guld.

Mikael Österdahl: Absolut. Trots en nykomponerad backlinje har vi under säsongsinledningen haft ligans bästa försvar. När vi vinner ligan nästa gång tror jag dock att Axel Tuanzebe utgör halva mittförsvaret.

Vad är din generella åsikt om Lindelöf som fotbollsspelare?

Gustav Brinck-Larsen: Han är en lugn och trygg spelare som behöver bli lite tuffare och bättre i huvudspelet. Han har visat att han klarar av att möta de allra bästa utan att göra bort sig, nästa steg är att dominera dem.

Embed from Getty Images

Elias Hallström: Om vi bortser från Zlatan är det Sveriges bästa fotbollsspelare. Fin bollbehandling, bra passningsfot och är duktig på att läsa spelet. När han dessutom spelar med ett självförtroende som är på topp blir han tio procent bättre. Behöver förbättra huvudspelet ganska rejält dock samt tuffa till sig i närkamper.

Victor Laag: En världsklassmittback med en bit upp till den absoluta högstanivån. Han kanske aldrig mer den stora ledaren och den som styr hela backlinjen, men han kommer vara en god nummer två till förhoppningsvis Harry Maguire.

Marcus Beijar: Han är en okej fotbollsspelare, men kanske inte nödvändigtvis Manchester United-som-ska-bli-ett-mästarlag-bra. Han har bra fötter, är rätt brytningssäker men är för svag i luften och positionsspelet för att kunna konkurrera med de allra bästa.

Mikael Österdahl: Den påverkas negativt av det närmast sektliknande beteendet att försvara Lindelöf i svensk media. Gör han misstag så är det någon annans fel och om det verkligen inte går att hävda att det är någon annans fel så hade han ändå inte gjort misstaget om han bara hade haft bättre spelare bredvid sig. Jag tycker att Lindelöf har gått från att vara överdrivet kritiserad till att vara överdrivet hyllad. Sammantaget är han en bra mittback men han tillhör inte den absoluta toppen i ligan.