Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Rensa ännu hårdare

Förlust mot West Ham, en usel insats i Ligacupen som gav avancemang efter straffar och nu Arsenal på måndag. United är inne i en minst sagt tuff period, och veckans minikrönikor är av naturliga skäl därför inte av det allra mest positiva slaget. Vi inleder till och med lite populistiskt, vilket ju kan vara härligt på fredagar.

Rensa ännu hårdare Ole

Det Ole Gunnar Solskjaer har gjort bäst sedan han kom till Manchester United är att han faktiskt försökt göra sig av med spelare som inte håller. Smalling och Alexis gick iväg på lån, Lukaku och Darmian såldes, Valenica släpptes på fri transfer och spelare som Nemanja Matic, Phil Jones och Ashley Young har satts ner ett par pinnhål i hierarkin och spelar nu bara i mindre matcher eller vid skador.

Samtidigt har de två av de tre nyförvärv Solskjaer fick in varit några av våra bästa spelare, och Harry Maguire har ändå inlett helt okej. Så långt positivt, det verkar som att Ole vet vad han gör vid sidan av, frågan är om han förstår hur djupt han verkligen behöver rensa?

Embed from Getty Images

Vi har nu spelat åtta tävlingsmatcher den här säsongen. På dessa åtta matcher har det i min mening blivit tämligen tydligt att United inte har en trupp som med all säkerhet kommer leda klubben till en plats på topp fyra, knappt heller topp sex.

Det som är positivt är att vi har en hel bunt unga spelare som kan bli väldigt bra i framtiden. Dessa ungdomar kommer inte leda United till en topplats i år, men de kommer inte heller göra sämre ifrån sig än de etablerade spelare vi har som inte fungerar, därför tycker jag att Solskjaer borde vara ännu hårdare i sin utrensning av etablerade spelare som inte håller.

Spelare som Marcos Rojo, Phil Jones, Ashley Young, Nemanja Matic, Juan Mata, Andreas Pereira och kanske till och med Jesse Lingard bör ha fått starta för sista gången i Manchester United. Ge speltid till Mason Greenwood, Angel Gomes, James Garner och Brandon Williams. Tahith Chong har inte imponerat alls i de matcher han fått, men ge honom tio matcher till för att se om det lossnar, och släng även in ännu yngre spelare. Varför skall inte en Hannibal Mejbri få känna på A-lagsfotboll i år? Anthony Elanga har gjort fina matcher för reserverna, Dylan Levitt likaså, kommer de verkligen vara så mycket sämre än en snart 24 år gammal Andreas Pereira som helt ärligt aldrig imponerat i United?

Detta är populistiskt så det skriker om det, tro mig det vet jag.

Men som sagt, det är inte så att jag tror att dessa unga killar som leda oss till en toppstrid, vi kommer förlora matcher även med dem och kanske får nöja oss med en plats utanför topp sex. Den stora frågan är väl om det är värt det? Är det värt att spela tre, fyra eller fem killar som är mellan 17 och 20 år per match för att hoppas på att få utväxling på dessa senare? Så som United spelar nu är svaret solklart ja för mig. Några av dem, Greenwood och Gomes framförallt, tycker jag redan nu har bevisat att de skall in i en förstaelva för att de faktiskt är bättre än sina konkurrenter.

Tuanzebe är just nu bättre än Lindelöf

Victor Lindelöf är inte med i listan av spelare som jag anser bör ha startat sin sista match i Manchester United. Tvärtom så tror jag att hans kliv till nästa nivå inte är långt borta, min känsla är att han nu är i dålig form men när han kommer ur den kommer han ta nästa steg och växa ut till en av de allra bästa i världen.

Men, på måndag har vi match mot Arsenal, och skall vi gå för bästa lag i den matchen så bör Axel Tuanzebe få bilda mittbackspar med Harry Maguire. Vår senaste lagkapten har visat sig vara väldigt lugn och trygg i de matcher han spelat hittills, och även om de kommit mot väsentligt mycket sämre motstånd än Arsenal så har han visat klart tillräckligt för mig – han är redo för Premier League.

Embed from Getty Images

På mittbacksfronten har vi det därmed väldigt bra ställt, vilket (för att anknyta till punkten om att ge ungdomar chansen) är en extremt bra grund för att ge yngre spelare chansen lite längre fram i banan. Det kan till och med vara avgörande för deras framgång, så även om mycket ser ganska dåligt ut nu så är faktiskt inte allt negativt.

Vad hände med sportchefen?

Även om United har en hel del potential i truppen så har vi ju fortfarande ett par stora problem, varav ett av de allra största är att Ed Woodward fortfarande har saker att säga till om vad gäller fotbollsdelen i Manchester United.

Jag minns inte hur många gånger, men många är det, som vi skrivit att ”nu är den här det hetaste namnet i Uniteds jakt på sportchef/teknisk direktör med inriktning på fotboll”, men det har fortfarande inte hänt något.

Vad är egentligen problemet? En sportchef i United skulle få en av de största övergångsbudgeterna i sportvärlden, så det lär ju inte vara svårt att få folk intresserade. Sen skall ju så klart rätt person väljas, men ganska många är ju enormt mycket bättre än Ed Woodward på det.

Så länge han har inflytande över transfers med mera kommer United troligen aldrig på riktigt kunna utmana om topplagen, så där måste hända något snarast. Om det är en gammal spelare eller random annan person som är bäst kan jag omöjligt svara på, jag vet bara att det måste komma in någon. Helst nu, allra senast före nästa sommar.