Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Arsenal 1-1

Embed from Getty Images

Brr.. Det blev en holmgång på Old Trafford när de två gamla giganterna drabbade samman på Old Trafford under lördagskvällen. En match i högt tempo, där inte alltid kvalitén fanns i lagen. Ett drömskott från McTominay till 1-0 och ett omdebatterat kvitteringmål från Aubameyang var det som gjorde att matchen slutade 1-1. 

Ett steg i rätt riktning

Efter några matchers sämre spel, för att inte säga direkt undermåligt spel i många perioder tog Ole Gunnar Solskjaer och Manchester United steg framåt under måndagskvällen. Wan-Bissaka kom förvånande inte till spel efter att sent ha dragit på sig en sjukdom. Istället fick Young ersätta honom på högerbacken, medan Axel Tuanzebe fick spela vänsterback. Pogba kom till start och fick återigen starta bredvid McTominay på det defensiva mittfältet. Pereira fortsatte att få chansen till höger med Lingard innanför sig. Rashford, som knappast skulle komma till spel om man lyssnade på signalerna inför matchen tog överraskande plats som central anfallare och placerade därmed Greenwood på bänken.

Manchester United vann skottstatistiken, skapade fler chanser, hade mer bollinnehav, flest passningar och flest antal passningar som hittade rätt adress. Det fanns en tydligare spelidé framåt i banan och det mycket upp till en för dagen jättebra Daniel James som fortsätter att växa och som fortsätter att driva sitt spel framåt. Det kommer att vara sisådär med leveransen från Walesaren emellanåt, men oavsett vad han kommer han alltid att hota, kommer alltid vara jobbig för motståndaren och viktig taktiskt i det direkta bollerövrandet efter bolltapp.

Det som däremot som fortfarande är smärtsamt tydligt och det här är att slå in öppna dörrar är att det saknas kvalité i Uniteds spelartrupp. Det är ett problem att Lingard, Pereira och McTominay (trots mål och en i övrigt bra insats) är startspelare för Manchester United i en viktig match mot Arsenal. Det behövs mer kvalité, mer spelare som kan avgöra matcher som står och väger och fler spelare som håller måttet för att bära upp Manchester Uniteds tröja.

VAR och linjedomaren

Embed from Getty Images

Ja, det som är mest debatterat efteråt är självklart Aubameyangs kvitteringsmål. Vi tar det från början. Tuanzebe slår en huvudlös passning rakt in i mitten. Arsenal utnyttjar situationen och friställer Aubameyang som har Lindelöf och Young i närheten. Sekunden innan han tar sitt avslut höjer den assisterande domaren flaggan. Young noterar och slutar felaktigt att spela. Aubameyangs tjusiga avslut chippas förbi de Gea och medan den går mot mål väljer Friend att lyssna på sin assisterande domare och blåser av spelet innan den går i mål.

Vi kan börja med att konstatera några grejer. Det var självklart inte offside, att den assisterande tror det är otroligt märkligt. VAR kommer in och gör beslutet rätt. Däremot har vi problem som kvarstår. Den assisterande domaren kan omöjligen vara hundraprocentigt säker på att det är straff, därför ska han i det här läget inte höja sin flagga. Kevin Friend borde vara såpass kylig att han inte väljer att blåsa av innan bollen är inne. Enligt de direktiv som spelarna fick inför säsongen ska man inte sluta spela och det är där som framförallt Young gör fel.

Vad jag vill säga med det här? Det blev tills slut ett korrekt mål för Arsenal. Vi kan inte ha assisterande domare som höjer flaggan när han inte är hundraprocentigt säker på sitt beslut och i mitt tycke är det viktigt att domarnas auktoritet på planen får stå åt sidan om nu VAR ska vara en fungerande del av Premier League.

Solskjaers byten

Norrmannen har många tidigare fått kritik för att han inte gör förändringar under matchen när Uniteds spel inte fungerar. Nu var det tvärtom. Nu gjordes det ett dubbelbyte trots att United hade en fin spelmässig period där man tryckte på för ett ledningsmål. Där han tidigare fått kritik för att göra sena byten får han nu kritik för att göra tidiga byten. Ständigt denna kritik mot Solskjaers matchcoachning, men det är en del av tränarskapet han behöver förbättra om han ska bli framgångsrik i den här klubben.

Skador

Nu var Pogba och Rashford tillbaka. Dock är det fortfarande en skadeskjuten trupp som Manchester United har. Det här var något som den uppmärksammade kunde räkna ut redan i somras. Solskjaer och hans team valde en betydligt högre tränarbelastning än tidigare och då kommer oftast skadorna på köpet. Det kan ta lång tid innan Unitedspelarnas kroppar vänjer sig vid den belastningen och fram tills dess är det här någonting som vi supportrar får räkna med. Visst är det irriterande? Tror tränarstaben och det medicinska teamet på det här, tar det i beaktning men är övertygade om att det är någonting som kommer göra United bättre i framtiden är det bara att behålla tålamodet.