Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Alla heter James i Manchester

Det är höst i Tokyo och ginkgoträden har börjat gulna.

På marken ligger redan bladen bruna och fallna, som spruckna små solfjädrar. Där ligger också några frön, stora som nypon, som du kan skala och steka i salt och olja – gott till en skvätt whiskey blandat med sodavatten.

Jag går hem längs kanalen som skiljer Inokashiraparken från Ghiblimuseet. Tankarna flödar, sagor och drömmar om Laputa, Nausicaä och Totoro. Dessa mästerligt tecknade filmer och vad de kunnat betyda; broarna mellan öst och väst, barn och vuxna, människa och natur. Fantasi utan tillrättavisning. Handstilt och mänskligt, inte bara förutsägbara poänger som löper i ett korstecken.

Drömmen och lösningen på allt, vill jag tro.

Men längre än så kommer jag inte. Solen går ner vid Mitaka station. Cikadornas sång överröstas av nya liv, rusande tåg och värsta sortens korpgäng. Svarta som natten och med näbbar likt vinklade plåtsaxar terroriserar de en mindre skara duvor vid kanalens ände.

Jag spänner axlarna och byter tankespår:

Vart ligger egentligen Alkmaar i förhållande till Amsterdam?

Varför går det inga färjor mellan Göteborg och Newcastle längre?

Och hur mår Steve Bruce nuförtiden?

Embed from Getty Images

Inte som förr får vi förmoda.

BRUCE! YES! UNBELIEVABLE! Och det är vår i själen igen.

Nåja.

Väl hemma kokar jag upp en kanna vatten och funderar på om inte Steve Bruce är den av Sir Alex alla adepter som lyckats allra bäst som tränare? Bryan Robson, Roy Keane, Paul Ince med flera skyltar inte direkt med framgångar. Mark Hughes har varit arbetslös längre än Mourinho. Men Steve Bruce har ändå lyckats skapligt väl, nästan hela tiden. Totalt 10 klubbar på kontot och ett antal finalspel på Wembley.

Men nu går det trögt i Newcastle. Näst sist i tabellen. 0-5 senast. Supportrarna tycks protestera mot ägare och ledning. Klubben känns fattig på spelare och ideér. Det görs i alla fall inga investeringar och det görs definitivt inga mål framåt. Och utifrån dessa förutsättningar måste Steve Bruce jobba, leverera snabba resultat under stängt transferfönster och med bristande förutsättningar.

Visst känns det igen? Det är inte bara du, jag och Ole som upplever snåla höstvindar just nu. Även Steve Bruce har mycket att fundera på.

Fast Steve Bruce behöver i alla fall inte spela mot Alkmaar mitt i veckan.

***

James 1: Daniel James. Bäst i herrlaget just nu. Högst lägstanivå. Löper mest. Löper bra. Vinner flest dueller. Manchesterklass.

***

James 2: Lauren James. Bäst i damlaget just nu. Dessutom, Uniteds första målskytt någonsin i högstadivisionen – mot Liverpool. Går inte att skriva in sig i historieböckerna på ett bättre sätt.

***

James 3: James Garner. Bäst i reservlaget just nu. Sex mål på sju matcher från mittfältsposition. Borde hellre spela mot Alkmaar än mot Lincoln kan jag tycka.

***

James 4: James Maddison till United? Ja, tack.