Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Hans potential är skyhög

Manchester United har i veckan annonserat att Mason Greenwood och Brandon Williams båda skrivit på ny kontrakt med klubben. I den här frågeasken går vi igenom våra tankar och åsikter kring detta.

Mason Greenwood och Brandon Williams har förlängt sina kontrakt med Manchester United. Vad är dina spontana tankar om det?

Elias Hallström: Viktigt att knyta upp bägge, inte minst Greenwood, som vi också vet vad han går för. Inte sett lika mycket av Williams, men i och med bristen på ytterbackar som råder för tillfället känns det som att han bankar hårt på dörren till A-laget nu. Lär främst få sina minuter i Europa League.

Adam Fröberg: Väldigt skönt. Mason var extremt viktig att knyta till sig på ett längre kontrakt, medan Brandon har visat prov på en stor potential i en position (vänsterback) där det finns möjlighet att slå sig in just nu. Helt rätt.

Mikael Österdahl: Finfina nyheter! Se nu bara till att förlänga med Angel Gomes också!

Victor Laag: Rimligt bägge två. Mason Greenwood förtjänade att förbättra sitt kontrakt och Brandon Williams likaså. Det är en tuff fotbollsvärld där ute och ger man inte spelarna tillräckligt bra kontrakt finns risken att de försvinner iväg.

Gustav Brinck-Larsen: Mycket bra men också väntat. Att signa upp våra unga talanger är ju ändå något vi måste kunna förvänta oss.

Det verkar råda någon form av allmän konsensus bland Unitedfans att Greenwood är den största akademitalangen på många år. Spå hans framtid, på vilken nivå hamnar när han är som bäst?

Elias Hallström: Vågar inte säga allt för mycket. Har varit tokdominant i junior- och reservlaget, men det var James Wilson också. Greenwood verkar dock ha en grundtalang som är något utöver det vanliga med alla verktyg i lådan, och det märks att han är en naturlig avslutare. Påminner en hel del om van Persie.

Adam Fröberg: Extremt svårt. Mycket beror på vilken/vilka tränare som får förädla talangen – ihop med honom själv. Men den nivå han visat i ungdomslagen är svårslagen, så han bör minst bli en ordinarie seniorspelare. Jag tippar på en spelare som gör 15-20 ligamål per säsong.

Mikael Österdahl: Hans potential är skyhög. Att spå framtiden är dock tämligen hopplöst, då det finns så oerhört många hinder att passera på vägen framåt. Mycket kan han påverka själva, annat är upp till klubb och ledare men det finns också en hel del som inte går att påverka.

Victor Laag: Att han kan bli en världsklassanfallare. Gillar egentligen inte att jämföra med andra spelare, men han påminner verkligen om Robin van Persie. Att han är lika duktig på bägge fötterna, vänder ut och in på vilken försvarare som helst och är dundersäker i avsluten. Har han huvudet med sig och får vara skadefri så har vi en anfallare som kan göra +20 mål i Premier League säsong efter säsong.

Gustav Brinck-Larsen: Han är ju den klart största talangen på denna sidan 2000-talet (Rooney och Ronaldo räknas inte som akademitalanger). Rashford kunde ju konkurrerat men han var inte så hajpad innan han slog igenom. Greenwood har chansen att nå hela vägen till världstoppen, men någonting säger mig att han inte kommer bli mer än en ganska bra PL-anfallare. Men det kan ju bero på att jag är negativ med det mesta kring United nu.

Hittills den här säsongen har Greenwood sex inhopp och noll starter i ligan, två starter i Europa League och en start i Ligacupen, med två mål som facit. Vad anser du om Solskjaers matchande av honom?

Elias Hallström: Någon start i ligan hade väl inte skadat med tanke på hur det har sett ut. Men bör väl i första hand matchas i cupspelet då motståndet brukar vara lite beskedligare och han kan då synas lite mer. Målen han har gjort skvallrar om det.

Adam Fröberg: Rätt att spela honom i cuperna samt att slussa honom in i elvan successivt, men visst borde han ha startat en match som den mot Newcastle, till exempel.

Mikael Österdahl: Sett till hur Solskjaer pratar om honom är det märkligt att han hittills har fått nöja sig med korta inhopp i ligan. Allra helst med tanke på att spelarna han konkurrerar med underpresterar. Samtidigt är det inte nödvändigtvis fel – snarare klokt – att matcha talangerna sparsamt. Då tycker jag dock att det skulle vara bättre att konsekvent tona ner förväntningarna. Nu sätter Solskjaer press på Greenwood utan att ge honom chansen att prestera.

Victor Laag: Att jag förstår det. Du ska ta det lugnt med yngre spelare. Sen att vårt anfallsspel inte fungerar överhuvudtaget har blivit ett argument till att Greenwood ska få spela fler matcher. Jag tror att Solskjaers plan är att låta honom spela i cuperna och i Europa League. Starta när det behövs i Premier League och långsamt, men i ett relativt högt tempo låta han komma in i spelet. Låt oss inte bränna ut honom för tidigt, säger jag.

Gustav Brinck-Larsen: Det har varit alldeles för försiktigt. Han skulle startat ett flertal Premier League-matcher redan då ingen av de övriga offensiva spelarna imponerat på ett sätt som motiverar att Greenwood skall sitta på bänken. Han är ändå 18 nu och United är ett mittenlag, det finns ingen anledning att skynda långsamt.

Hur bra chans har Brandon Williams att etablera sig som ordinarie i Manchester United?

Elias Hallström: Som sagt, har sett alldeles för lite av Williams, men han verkar driven och modig i sitt spel, vågar ta för sig. Det tror jag du måste ha om du vill slå dig in och fram i United, men kommer Williams ta en ordinarie tröja? Njae.

Adam Fröberg: Just pga att vänsterbackspositionen inte är 100% given (håller inte Shaw jättehögt) så finns möjligheten där – om han lyckas ta nästa kliv. Talangen finns där.

Mikael Österdahl: Med tanke på den rådande konkurrensen och hans egenskaper får den chansen ändå anses vara stor. Allra helst som klubben har ett antal andra luckor att fylla innan det blir dags att titta på nya ytterbackar. Det är liksom Shaw, Young, Dalot och Rojo han ska ta sig förbi, inte Denis Irwin eller Patrice Evra. Kanske var Ethan Laird faktiskt det största hindret och då Laird tyvärr mestadels har varit skadad det senaste året har Williams närmast per automatik passerat honom.

Embed from Getty Images

Victor Laag: Inte jättestora ändå. Visst är han en talang, men av det jag har sett så finns ändå inte ”det”. Hoppas såklart att jag har fel. I nuvarande trupp lär han fortsätta få speltid, framförallt i cupspelet. Hoppas för hans egen skull att han kan lånas ut nästa sommar.

Gustav Brinck-Larsen: Mycket bra, om än kanske mest för att konkurrensen är ganska medioker. Jag tror dock att han aldrig kommer bli helt ordinarie.

Williams är högerfotad men spelar ändå vänsterback. Är det något han kan dra fördel av i den moderna fotbollen?

Elias Hallström: Det kräver att han har en duglig vänsterfot, annars känns det ju ganska lönlöst att spela på ”fel” kant, kan jag tycka. Men givetvis är det positivt med en allround spelare i backlinjen som då eventuellt bör kunna täcka upp på bägge kanterna.

Adam Fröberg: Både ja och nej. Vi ser mer och mer hur ytterbackar bidrar i spelet med en hel del poäng, där är det bättre med en vänsterfot från VB-positionen. Men han känns långtifrån oduglig med vänstern, vilket är ett plus. Behöver dock kunna använda den till precisa inspel även på seniornivå.

Mikael Österdahl: Ytterbacksrollen är inte längre lika tydligt definierad som den har varit. I vissa system blir ytterbackarna närmast anfallare, i andra centrala mittfältare och så vidare. Det som framför allt talar till Williams fördel är hans flexibilitet. Inte bara klarar han spel på båda kanterna, han behärskar såväl de defensiva som de offensiva delarna.

Victor Laag: Absolut kan han det. Han är snabb och driver framåt på ett imponerande sätt. Tror ändå att man inte det långa loppet har en nackdel av att spela på ”fel” kant.

Gustav Brinck-Larsen: Det ger ju klara möjligheter att bryta in i banan för skott, likt en inverterad ytter. Frågan är dock om han har den offensiven i sig?