Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Vi gav dem uppmuntran

Embed from Getty Images

Manchester United åkte till Belgrad och plockade hem tre viktiga poäng i Europa League-gruppspelet när Partizan Belgrad besegrades med uddamålet i gårdagskväll. Anthony Martial var äntligen tillbaka i startelvan och fransmannen placerade säkert in matchens enda mål från straffpunkten.

Manchester United och bortaplan har som bekant inte harmonierat särskilt väl med varandra på sistone, eller ja, sedan i mars månad. Ole Gunnar Solskjaer sa på presskonferensen inför matchen att statistiken förhoppningsvis snart kommer vända. Kanske var det just det vi fick se igår?

Ser man till insatsen ska det dock sägas att den inte andades tre poäng. Något revolutionerande i Uniteds spel fick vi inte se och i ärlighetens namn hade nog ett kryss inte varit helt orättvist.

Bakåt var det framför allt Harry Magurie och Sergio Romero som stabiliserade saker och ting. Solskjaer valde att fortsätta på samma spår som i söndags mot Liverpool genom att spela en fembackslinje (eller treback om man så vill då Williams och Wan-Bissaka kunde gå ligga högre i utgångspositionerna). Till höger om sig hade Maguire Jones och till vänster om sig Rojo, kanske inte optimalt med andra ord. Första halvlek redde man ut bra men i andra blev det desto svettigare när serberna gick för ett kvitteringsmål, men något sådant kom tack och lov inte.

På mittfältet konstaterar vi att James Garner gjorde sin första seniora start i den röda tröjan och gjorde på det stora hela en bra insats. Förutsättningarna var givetvis inte optimala men det kändes som att McTominay var den rätte partnern att ha bredvid sig som med sitt slit kunde frigöra Garner på ett sätt som kanske inte någon annan hade gjort.

Embed from Getty Images

Längst fram var det annars stiltje. Lingard sprang runt som en huvudlös kyckling och fick utöver ett stolpskott ingenting uträttat. Var inte alls synkad ut med Martial, som även han såg vilse ut och det han fick att jobba med slarvade han oftast bort med en dålig touch eller genom att halka. Inte heller Mata fick ut särskilt mycket av sitt spel. Man fick aldrig något riktigt etablerat anfallsspel och då är det svårt att involvera spanjoren på något konstruktivt sätt.

Bästa utespelare i United, och den som utgjorde det största hotet framåt, var Brandon Williams. Tonåringen ser hänsynslös ut och räds inte att driva bollen fram i banan. Se bara när han fixar straffen. ”Vi har hittat en vänsterback där”, sa Ole Gunnar Solskjaer om 19-åringen, och frågan är om inte han kommer vara självskriven som förste back-up till Luke Shaw på vänsterbacksplatsen framöver.

I nästa Europa League-möte välkomnar man gårdagens motståndare till Old Trafford och vid vinst säkrar man avancemang, vilket givetvis vore oerhört skönt då man kan skifta fokus till ligaspelet och förhoppningsvis börja klättra i den inhemska tabellen.

I gruppens andra match noterar vi för övrigt att AZ gjorde lika många mål under en match som United gjort på de nio senaste, sex stycken. Holländarna vann med hela 6-0 hemma mot Astana.

Solskjaers efter matchen-intervju

…om försvarsspelet

”I andra halvlek tycker jag vi gör det bra i defensivt straffområde, vi försvarade väldigt bra. De spelade bra i andra och gjorde att vi fick försvara lågt. Jag är inte nöjd med försvarsspelet längre fram, det har varit en av våra svagheter den här säsongen. Det existerande inte i andra. Det måste vi reda ut, för vi vill inte vara ett lag som bara försvarar i eget straffområde.”

…om ungdomarna

Embed from Getty Images

Vad tyckte du om de yngre spelarna (James Garner och Brandon Williams)?

”Jimmy [Garner] växte in i matchen och gjorde det väldigt bra, blev trött, givetvis, det är naturligt. Brandon [Williams], man of the match, helt suverän, fantastisk attityd, bra försvarsspel, bra i luften. modig, ger oss straffen när han driver framåt. Vi har hittat en vänsterback där. 

”Atmosfären var fantastisk, skrämmande. Vi gav dem och deras fans mycket uppmuntran. Våra spelare måste kliva fram, det blir stillastående ibland. Men Brandon, han satte inte en fot fel.”

…om fortsättningen

”Vi kommer möta dem hemma om två veckor igen och vi kommer gå ut och göra allt för att vinna, självklart, vi vet att vi är vidare vid de två avslutande matcherna då. Det är en mycket bra position vi sitter i nu. Vi har inte släppt in något mål. Defensivt gör vi det bra men vi måste göra fler mål.”