Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vi er røde, vi er hvide, vi er sorte

Jag läser att Sveriges mest omskrivna idrottsprofil heter Charlotte Kalla. Själv hade jag gissat på Armand Duplantis, men han finns inte ens med på listan.

Norges mest omskrivna idrottsprofil heter Ole Gunnar Solskjaer, föga förvånande. Fast nog är det väl ett tecken i tiden att Sverige har snöat in sig på skidor och Norge plötsligt är hetare på fotboll? Alla gånger sedan Kalmarunionens upplösning har det väl känts tvärtom.

Det brukade heta att det Norge (Carew) kunde göra med en fotboll kunde Zlatan göra med en apelsin. Fast nu står Zlatan staty i Malmö och Europa har en ny livs levande kelgris i Erling Braut Håland. Svensken har fått flygskam, medan Petter Stordalen köper Ving.

Svensken undrar ibland varför jag håller på United och inte på Elfsborg. Jag undrar ibland varför Elfsborg halverar sitt publiksnitt när det inte blir SM-guld.

Det är inte lätt att vara svensk. Men kanske är det ännu svårare att vara granne till en svensk? Därför presenterar jag nedan en helhetslösning, en helnordisk (läs: skandinavisk) drömelva med enbart Unitedspelare*. Vi kör en oortodox 3-4-3 (ibland 5-2-3) uppställning. Det brukar fungera bra på FIFA.

*Kriterier: minst en A-lagsmatch i Unitedtröjan.

ANALYS följer nedan (Matcher/Mål i parentes):

Peter Schmeichel (398/1) är Uniteds bästa målvakt genom tiderna. Men när gjorde han mål egentligen undrar någon? Ja, det var mot Rotor Volgograd, 1995.

 

Ronny Johnsen (150/9) må vara elvans bästa mittback men kunde också understundom agera defensiv mittfältare. Spelade intill Roy Keane i Champions League-semin mot Juventus 1999, sedan intill Jaap Stam i finalen mot Bayern München.

Henning Berg (103/3) (ett namn du gärna uttalar som ett enda ord: Henningberg) var mestadels back up (backup) till Johnsen och Stam.

Victor Nilsson-Lindelöf (82/1*), Guldbollenvinnare och allt, riskerar att bli framtida back up till Axel Tuanzebe om han inte höjer sig ett snäpp.

Jesper Blomqvist (38/1) hade ett skadehelvete, ala Luke Shaw, men gjorde i alla fall en hel (och betydande) säsong.

John Sivebaek (45/1) på högern är en klassiker; Uniteds första målskytt med Sir Alex som tränare, 1-0 mot QPR, den 22 November 1986.

 

Bojan Djordjic (2/0) snackar sig till en startplats. Trots allt årets ungdomsspelare 1999/00. (Liten påminnelse: Mats Möller Daehli blev årets ungdomsspelare 2011/12 men spelade aldrig en A-lagsmatch. Även Magnus Wolff-Eikrem är således diskvalificerad.)

Jesper Olsen (176/24) faller lätt i glömska (lite före min tid) men kanske den här elvans viktigaste spelare. Nödvändigt teknisk. FA-cupmästare 1985. Också känd för att ha skapat den så kallade ”pass-straffen” med Johan Cruyff (i Ajax).

Ole (366/126), Zlatan (53/29) och Henrik Larsson (13/3) behöver inga närmare presentationer.

*Matcher/Mål räknat fram till och med matchen mot Brighton, 10 Oktober 2019.

Dessutom,

På bänken: Anders Lindegaard, Lotta Öqvist, Mads Timm, Joshua King och Erik Nevland (fler finns inte).

Ej kvalificerad men värt en googling: Jonny Rödlund.

Och till sist,

Notera att fem av spelarna i elvan ovan vann trippeln med United 1998/99. En dansk, en norsk, en svensk startade Champions League-finalen på Camp Nou. Ytterligare en norrman kom som bekant in från bänken och avgjorde hela matchen. Med Denis Irwin som vänsterback (och Nicky Butt på mitten) så tror jag att det här laget hade slagit Bayern München igen (kanske till och med under ordinarie tid).

Sådär, då kan vi blicka mot EM-kval och Vinterstudion med lite andra värden.

***

Nordisk historia 1: United har aldrig representerats av en spelare från Finland. Men det finns plats på bänken för Teemu Pukki.

***

Nordisk historia 2: United har aldrig representerats av en spelare från Island. Men… Sigur Ros är ett bra band.